Evropa požaduje, aby USA chránily soukromí jejích občanů

12. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová zaslala americkému generálnímu prokurátorovi Eriku Holderovi dopis, který klade řadu otázek ohledně nakládání s osobními údaji a požadujících řadu objasnění ohledně programu Prism a dalších amerických programů získávání dat. Požaduje zejména ujištění, že tyto programy nejsou v rozporu se základními právy evropských občanů na ochranu soukromí.

Redingová varuje, že "vzhledem k vypjatosti situace a vážných obav vyjadřovaných veřejným míněním na této straně Atlantiku" očekává detailní odpovědi ještě před páteční schůzkou ministrů spravedlnosti EU a USA v Dublinu.

Varuje také, že důvěra v právní stát, včetně vysoké úrovně ochrany soukromí pro americké a evropské občany, je zásadní pro růst digitální ekonomiky, včetně transatlantického byznysu, ale tak pro jednotlivce a firmy. Varovala také, že povaha odpovědi může ovlivnit celkových charakter transatlantické vazby.

Reakce EU přišla krátce poté, co americká Unie pro občanské svobody z podobných důvodů podala v New Yorku ústavní žalobu na vládu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7039

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2013