SVĚTOVÉ POZDVIŽENÍ:

Zahraniční politikové naléhají na Obamu, aby vysvětlil špehovací praktiky amerických úřadů

11. 6. 2013

čas čtení 6 minut

Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu údajů, sdělil deníku Guardian, že je nepřijatelné, aby měly americké úřady přístup k datům, týkajícím se občanů Evropské unie.

Barack Obama čelí rostoucím domácím i mezinárodním protestům proti americkým špehovacím operacím. Dianne Feinsteinová, předsedkyně parlamentního výboru pro státní výzvědnou činnost, nařídila Úřadu pro státní bezpečnost (NSA), aby analyzoval, kde jsou hranice špehování amerických občanů státními úřady. Politikové v evropských hlavních městech požadují bezodkladné vysvětlení od svých amerických protějšků a ostře kritizují praxi shromažďování digitálních informací o evropských občanech jako nepřijatelnou, protizákonnou a jako vážné porušení základních práv.

Německá kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že bude na summitu v Berlíně příští týden v této věci vyslýchat Baracka Obamu, a náměstkyně šéfa Evropské komise Viviane Reding zdůraznila, že bude požadovat vysvětlení od amerických činitelů v pátek v Dublinu. Dodala, že "jasný právní rámec pro ochranu osobních údajů není luxus ani překážka, ale základní právo."

Šéfové odpovědní za informace v Berlíně a v Římě jsou také znepokojeni. Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu údajů, sdělil deníku Guardian, že je nepřijatelné, aby měly americké úřady přístup k datům, týkajícím se občanů Evropské unie.

"Spojené státy dosud nemají zákon, který by efektivně zaručoval ochranu osobních údajů a bylo by to pod nezávislou kontrolou, jako je tomu v Evropě," dodal Schaar. "Z mého hlediska je životně důležité, že nemůžeme už ignorovat, co se stane s daty ze soukromého sektoru, když je nashromáždí americké či jiné firmy a státní úřady chtějí pak tato data zpracovávat. Nevím, jak dalece jsou evropské vlády informovány ohledně podrobností, co se týče přístupu amerických úřadů k těmto datům, ale jedním problémem možná je, že data shromážděná americkými úřady přicházejí zpět z USA do Evropy a pak je používají evropské úřady. Musíme to projednat se svými vládami."

Michael Hartmann, mluvčí pro domácí otázky v opoziční německé Sociálnědemokratické straně (SPD) uvedl, že bude ve středu požadovat vysvětlení od německých tajných služeb, co německá vláda věděla, kdy a kde. "Chceme vědět, zda německá vláda o tom věděla a zda měla německá vláda nějaký prospěch z toho, co dělaly americké úřady."

Schaarův italský protějšek Antonello Soro uvedl, že shromažďování informací o občanech "není v Itálii legální" a bylo by to "v rozporu s principy našich zákonů a bylo by to velmi vážným porušením zákona".

Činitelé Evropské komise uvádějí, že pokud jde o právo na soukromí u evropských občanů, rozhoduje soudce v jejich členské zemi, zda data o nich smějí být legálně předána. Činitelé EK varují, že spoléhat na americké právo či na právo třetích zemí je zřejmě porušením mezinárodního práva.

Francouzská socialistická europoslankyně Françoise Castex uvedla, že je šokována, že Američané už špehují evropské občany dokonce i v době, kdy s EU vyjednávají o právu to činit. "Ještě předtím, než jsme rozhodli tak či onak, oni se rozhodli, že už nás stejně špehovat budou," řekla Castexová.

Andrej Soldatov, analytik, který se zaměřuje na ruské tajné služby a na internet, poukázal, že nynější skandál poskytuje argumenty těm lidem, kteří požadují vznik samostatného internetu v jejich zemích - v Rusku, v ČÍně, v Íránu, v Africe a tak dále. Poskytuje to nové argumenty regionalistům.

Kanadská komisařka pro ochranu soukromí Jennifer Stoddart uvedla, že je vážně znepokojena špehovacím programem NSA a navrhuje mezinárodní summit inspekčních orgánů, hájících soukromí občanů, na obranu osobních informací, které shromažďují soukromé firmy. Obavy v Kanadě jsou vážné, protože hranice mezi Kanadou a USA znamenají, že Kanaďané jsou "cizinci", jejichž komunikace budou tedy sledovány, avšak zeměpisná poloha a ekonomika diktují, aby velké množství kanadských metadat procházelo americkými servery.

Pákistán a Egypt jsou šokovány, jak obrovské množství dat NSA shromažďuje z jejich zemí. Znepokojeno je také mnoho zemí v Africe.

Washington se v pondělí snažil limitovat snad nejexplozivnější prozrazení tajných informací v americké historii. Přitom sílí veřejná kritika přehnaně rozsáhlých amerických státních špehovacích struktur. Někteří poslanci amerického Kongresu požadují okamžité vydání muže, kterého považují za zrádce, avšak vysocí politikové z obou hlavních amerických politických stran začínají vznášet otázky, zda americké špehování občanů po celém světě nezachází příliš daleko.

Daniel Ellsberg, bývalý vojenský analytik, který prozradil tajemství vietnamské války zveřejněním tzv. Pentagonských dokumentů r. 1971, charakterizoval Snowdenovo prozrazení informací o americkém špehování občanů za možná nejvýznamnější prozrazení tajných informací v americké historii.

V Londýně byl donucen britský ministr zahraničí William Hague bránit britské úřady, které využívají amerických výzvědných informací. Jiní evropští politikové vyjádřili své znepokojení. Očekává se, že německá kancléřka Angela Merkelová bude v této věci během dlouho očekávaného summitu v Berlíně vyslýchat Baracka Obamu. Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu údajů, sdělil deníku Guardian, že je nepřijatelné, aby měly americké úřady přístup k datům, týkajícím se občanů Evropské unie a že ochrana evropských občanů je nižší než ochrana zaručená občanům americkým.

Ve Washingtonu v pondělí nedala americká vláda najevo, co zamýšlí udělat ohledně Edwarda Snowdena, kterého pochválili aktivisté za občanské soukromí, ale kterého odsoudili někteří američtí politikové, kteří požadují, aby byl deportován z Hongkongu do Ameriky a postaven před soud.

Shawn Turner, mluvčí amerického ředitele výzvědných služeb, v neděli konstatoval, že Snowdenův případ byl předán na ministerstvo spravedlnosti a že americké výzvědné služby hodnotí škody, které prozrazené informace napáchaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10849

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2013