UNICEF: Na světě je každých pět minut zavražděno dítě

22. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Z otřesné zprávy, vydané organizací UNICEF, vyplývá, že každý den je na světě zavražděno 365 dětí, tedy jedno dítě každých pět minut. K většině tohoto zabíjení dochází mimo válečné zóny - děti se prostě zabíjejí "jen tak".

V mnoha zemích světa se proti dětem používá systematické násilí. Jsou země, kde dítě zabijí, protože se v noci pomočilo. Podle zprávy UNICEF trpí miliony dětí a mladých lidí strachem z násilí ve svých domovech, ve školách a v komunitách.

Česká "alternativní" internetová média se konečně zbláznila

22. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Se zájmem jsem zaznamenal článek na stránkách Czech Free Press "Šokující prohlášení zdravotní sestry z Ghany: Ebola není skutečná" Ve vysoce populárním článku se uvádějí tyto nesmysly:
"Lidé v západním světě musí vědět, co se děje tady v západní Africe. Oni lžou!!!. Virus "Ebola" neexistuje a "nešíří se". Červený kříž tuto nemoc přivezl do 4 specifických zemí kvůli 4 specifickým důvodům a nakazí se jí pouze ti, kteří dostávají léčbu, nebo injekce od Červeného kříže. To je důvod, proč Liberijci a Nigerijci začali pracovníky Červeného kříže ze země vyhazovat a začali v médiích šířit pravdu.

Většina lidí hovoří o "depopulaci", což bylo bezpochyby vždy v hlavách Západu, pokud jde o Afriku. Ale ujišťují vás, Afrika nemůže být nikdy vylidněna tím, že zabijete 160 lidí denně, pokud se tam denně rodí tisíce dětí. Takže skutečné důvody jsou mnohem reálnější."

Kreml dá naftařům peníze z fondu určeného k zajištění penzí

22. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Fond národního blahobytu" vznikl v Rusku v roce 2008 rozdělením dřívějšího rezervního fondu s výslovným cílem dlouhodobého zabezpečení výplaty penzí v případě, že se průběžný penzijní systém dostane do deficitu. (Dalším cílem je spolufinancování systému dobrovolného důchodového spoření občanů.) Jak v Kommersantu informuje Jana Cinojeva ZDE, vláda má nyní v plánu utratit tento fond na podporu ruských naftařů.

Do estonského vzdušného prostoru pronikl ruský výzvědný letoun

22. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Špionážní letoun Il-20 ruských ozbrojených sil v úterý ve 13:54 místního času pronikl do estonského vzdušného prostoru. Stroj přelétl hranici zhruba o 500 metrů západně od baltských ostrovů Hiiumaa a Saaremaa s vypnutým transpodérem a nekomunikoval s pozemním naváděcím stanovištěm. Setrval v tomto prostoru přibližně minutu a odstartovaly proti němu portugalské letouny F-16, informoval estonský generální štáb.

Sirotci pravdy, dezertéři lásky

22. 10. 2014 / Josef Brož

čas čtení 15 minut

Děvčata nám začala psát paměti. Bude to patrně fenomén letošního podzimu, když už se nám nezadržitelně blíží to "velké výročí": v této zemi se vlastně všechno odehrává jenom v souvislosti s výročími, dosti dlouho na jeden život, a to výročí je navíc opravdu velké -- celých dvacet pět let.

Soumrak model Aneb mytologie obestírající Berlínskou zeď

22. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Západní svět si hýčká svůj výklad dějin podobnými způsoby jako totalitní režimy. Vytváříme mytologie, jež mají sloužit k upevnění svatých dogmat stávajícího establišmentu -- prý "abychom nikdy nezapomněli". K takovým mýtům můžeme počítat nutnost použití jaderných bomb v Japonsku, Kennedyho holubičí mimikry, vražedné běsnění ve Rwandě a Srebrenici, ale i vznik Berlínské zdi.

Letos si především západní civilizace připomíná 25. výročí pádu Berlínské zdi -- s nímž oficiálně skončila éra studené války -- a brzy poté měl nastat rajský "konec dějin". Jak jsme již hořce seznali, nestalo se tak.

Bez Bláznivosti nemůže svět existovat ani okamžik

22. 10. 2014 / Ivo Šebestík

čas čtení 8 minut

"Beze mě," říká Stultitia, tedy Bláznivost, v Erasmově Chvále bláznivosti, "nemůže svět existovat ani okamžik". Tato věta zní prostě a člověk, když se tématem pošetilosti světa nechce zabývat příliš dlouho, se trochu pousměje a řekne si pro sebe, že je to pravda pravdoucí, a vydá se pokračovati dále ve své "bláznivé" pouti světem.

Proč je syrská umírněná opozice k ničemu

22. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Zatímco 25. září slunce zapadá nad východotureckým městem Urfa, v ulicích se překřikují dvě skupiny syrských opozičníků - a místní obyvatelé cítili potřebu zavolat policii. Důvodem je spor mezi dvěma opozičními frakcemi, které by měly stát na stejné straně: 12 bojovníků z brigád spojených se Svobodnou syrskou armádou konfrontovalo tři zaměstnance přechodné vlády, které obvinili, že kradou peníze.

Ukrajinské volby: "Místo Pravého sektoru třetí sektor"

22. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

V nadcházejících předčasných parlamentních volbách na Ukrajině, které proběhnou 26. října, mají i bývalí "regionálové" a komunisté více šancí na úspěch, než radikálové z krajní pravice. V nové Věrchovné radě budou mít příznivci prezidenta Porošenka pohodlnou většinu.

O uchování biodiverzity v tropech budou vědci diskutovat na ČZU

22. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

První mezinárodní konference o zachování biodiverzity v tropických oblastech (TBCC) se uskuteční ve dnech 22.--23. října 2014 na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU), Kamýcká 129, Praha-Suchdol. Vědecké sympozium se soustředí na veškeré aspekty zachování rozmanitosti tropických ekosystémů s ohledem na udržitelný rozvoj, ochranu pralesů, chov zvířat v původním prostředí i v lidské péči aj.

Jak budou poslanci argumentovat při zítřejším hlasování o dětských skupinách?

21. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Podle sociologické studie už učitelé nemohou spoléhat na autoritu vyplývající z jejich postavení. Projde-li zákon o dětské skupině, ohrozí to péči o desetitisíce dětí včetně těch nejchudších. Studium v zahraničí posílí u mladých lidí sebedůvěru a zvídavost, ale jejich vztah k Evropě příliš neovlivní, obvykle už jej mají kladný. Ve vztahu rodiče -- škola by měla být iniciativnější škola, shodli se panelisté na Kulatém stole. Praktický video návod ukáže, jak postupovat při slučování školy. V Praze bude přednášet Elizabeth Coe, odbornice na Montessori se 40 letou praxí. Přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (6. 10. -- 12. 10. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin.

Oslabování ODS a TOP 09 signalizuje opožděný, symbolický konec české transformace

21. 10. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 11 minut

Další volby v řadě ukazují na to, že se česká politická scéna proměňuje spolu s úspěchem hnutí-projektu ANO 2011. Přes očividné volební úspěchy v parlamentních i v komunálních, ne už tak v senátních volbách, je ale podle mého názoru předčasné hovořit o ANO jako o plně etablované, tj. ucelené a stabilní, politické síle. Nicméně má tím směrem zatím nakročeno. ANO 2011 je stále stranickým projektem, kde se pojí či dokonce slévá v jedno velký domácí kapitál a politika, vlastnictví médií a politika a v němž pokračuje trend kumulace v politickém středu. Je ale vůbec otázkou, jestli v dnešních českých podmínkách je možné, aby ještě vznikla plnokrevná, klasická politická strana. V době neexistence zájmové politiky se politika stává na prvním místě otázkou kulturních politik a marketingových strategií, které do značné míry překrývají reálné politické praxe ve smyslu konkrétních řešení, strategii a rozhodnutí. Tento jev byl a je jedním ze základních rysů voličské podpory posledních zhruba dvaceti let.

Je NATO zapotřebí pro obranu Švédska?

21. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Proniknutí ruské ponorky do švédských vod dokazuje, že Švédsko už zřejmě není tak dobře chráněno před vnějším světem, jak tomu bylo za studené války, míní redakční komentář deníku Guardian.

Nejnovější honba na ponorku v souostroví švédských ostrovů má prvky frašky. Miniaturní ruskou ponorku hledá miniaturní švédské námořnictvo: dvacet let systematických škrtů švédského obranného rozpočtu, které prováděly všechny švédské vlády, znamenají, že už Švédsko nemá ani jeden vrtulník, který byl schopen provádět operace proti ponorkám, a většina člunů, které hledají ruskou ponorku, je nafukovacích. Mezitím na okolních ostrovech hledá asi 200 švédských vojáků příslušníky ruských speciálních jednotek.

Britský premiér chce omezit přístup Středo a Východoevropanů do Velké Británie

21. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V britské Konzervativní straně se šíří hysterický strach před euroskeptickou stranou UKIP Nigela Farageho, k níž nedávno přešli dva konzervativní poslanci a jeden z nich okamžitě vyhrál za UKIP doplňovací volby.

V panice oznámil o víkendu podle týdeníku Sunday Times britský premiér David Cameron, že omezí přístup Středo- a Východoevropanů do Velké Británie.

Na to ostře reagoval José Manuel Barroso, odcházející prezident Evropské komise, jednak v nedělním televizním rozhovoru a pak v pondělní přednášce v Chatham House. Upozornil, že Cameronův návrh omezit přístup občanů EU do Británie by byl protizákonný, že by ohrozil základní princip Evropské unie, a že evropští politikové odmítnou veškeré Cameronovy pokusy omezovat základní principy Evropské unie, jako je volný pohyb občanů. Cameronův úřad na to reagoval slovy, že Evropská unie se musí zreformovat, a Cameron dodal, že jeho jediným šéfem je "britský lid", avšak odmítl zveřejnit podrobnosti o tom, jak si představuje omezení přístupu občanů EU do Velké Británie.

Ministře Babiši, nechtělo by to další přísný krok?

21. 10. 2014 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Od roku 2015 by měla nastat nová povinnost, která by se měla stát nástrojem proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. V praxi by to znamenalo, že se výše příjmů poplatníka odhadne na základě porovnání s nárůstem majetku.

Finanční úřady by měly mít podle ministerského návrhu možnost analyzovat výši majetku - včetně dluhů - v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud zjistí neevidovaný majetek za více jak deset milionů korun, vyzvou úředníci k prokázání jeho původu a popřípadě majetek zdaní. Zabavování majetku získaného z trestné činnosti bude věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů.

Polský špionážní skandál: NATO má potíže, ale možná i polské nevládní organizace

21. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Minulý týden polská vnitřní bezpečnostní služba ABW zatkla dva muže kvůli podezření ze špionáže, přičemž představitel ministerstva obrany sdělil novinářům "myslím, že můžete asi odhadnout [pro kterou] zemi". Totožnost zatčeného plukovníka polské armády je dosud utajována, pokud jde o zatčeného právníka a lobbistu, má jím být Stanisław Szypowski ZDE.

BRITÁNIE:

Ve snaze získat milion euro z EU se euroskeptická strana UKIP spojila s polským rasistou

21. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská ostře euroskeptická, ultrapravicová strana UKIP Nigela Farage, která v současnosti děsí britské konzervativce, že jim ve volbách na jaře 2015 odebere poslance, se dohodla s polským pravicově extremistickým rasistou a popíračem holocaustu, že vstoupí do jejího klubu v Evropském parlamentu, aby tak získala nárok na parlamentní dotaci ve výši 1 milionu euro. Poslanci UKIP v Evropském parlamentu vůbec nezasedají, evropskou dotaci používají k úsilí Evropskou unii rozložit.

Filosofie pravd: mezinárodní konference o díle Alaina Badioua

21. 10. 2014

čas čtení 5 minut

30. -- 31. října 2014

Francouzský institut v Praze, kino 35

Štepánská 35, Praha 1

Vstupné dobrovolné

Konference bude simultánně tlumočena do češtiny, angličtiny a francouzštiny.

Dílo Alaina Badioua představuje význačnou polemiku se stavem současné filosofie. Badiou připouští, že na světě neexistují jen těla a jazyky, ale i pravdy. Dle Badioua jsou tyto pravdy věčné a universální, objevují se však lokálně ve chvíli, kdy událost převrátí určitou situaci vzhůru nohama. Badioův důkaz existence pravd je významným obratem současné filosofie, který pomáhá myšlení, aby se vymanilo ze slepé uličky postmodernismu, konečnosti a "demokratického materialismu". Hloubka a záběr Badiouva myšlení (které sahá od matematické ontologie, teorie množin až po Lacanovu psychoanalýzu a současnou logiku) tvoří nejvýznamnější filosofický projekt naší doby.

Konference "Filosofie pravd" se zabývá myšlením Alaina Badioua a jeho možným přínosem pro střední Evropu. Zahrnuje vztahy mezi jeho filosofií a jinými obory jako jsou estetika, politika či architektura.

Gorbačov na adresu "nerozšiřování NATO na východ"

20. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

List Rossijskaja gazeta, respektive jeho anglický web Russia Behind the Headlines, přinesl rozhovor s poslední hlavou Sovětského svazu Michailem Gorbačovem. V textu pod titulkem "Jsem proti všem zdem" ZDE, se Gorbačov mimo jiné vyjadřuje k v Rusku tolik oblíbenému tvrzení, že mu západní představitelé slibovali nerozšiřovat NATO na východ. Je zajímavé, že Gorbačov zde potvrzuje verzi událostí, kterou na jaře listu Komsomolskaja pravda předložil bývalý Reaganův velvyslanec v Moskvě Jack Matlock ZDE.

Wikileaks zveřejnily "drastické" ústupky Austrálie vůči USA v rámci dohody o volném obchodu

20. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Na Wikileaks byly zveřejněny údaje o tajném vyjednávání dohody o transpacifickém obchodním partnerství (TPP). Vyplývá z nich, že spotřebitelé v Austrálii budou muset platit vyšší poplatky za léky proti rakovině a budou čelit trestnímu stíhání za nekomerční porušení autorských práv na webu.

Na Wikileaks byla zveřejněna kapitola z dohody o transatlantickém partnerství, která se projednává mezi Austrálií, USA, Japonskem, Singapurem, Malajskem, Kanadou, Mexikem, Vietnamem, Peru, Chile, Brunei a Novým Zélandem.

Hon na ponorku, aneb O problematickém smyslu neutrality v době multipolární

20. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Švédské pracoviště SIGINT minulý čtvrtek zachytilo signál v ruštině na nouzové vysílací frekvenci. Krátce na to vypukl ve švédských vodách hon na ponorku. Přesněji řečeno na ruskou výzvědnou miniponorku, která pravděpodobně působila z plovoucí základny - tankeru NS Concord plujícího pod liberijskou vlajkou, ale ve vlastnictví ruské společnosti Novo lodi a s domovským přístavem v Novorossijsku. Zmíněné plavidlo se v dané době zdržovalo mimo švédské výsostné vody nedaleko Stockholmu.

Permanentní hospodářská krize ochromuje slušné lidi a dává moc podvodníkům

20. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Hospodářská krize trvá už šest let a zdá se, že nikdy neskončí. Ochromuje to naši psychiku. Likviduje to totiž naši důvěru ve schopnost jednat, v lidskou schopnost vyhnout se nebezpečí, odstraňovat rizika, ovládnout chaotické situace, píše ekonomický komentátor Channel Four News Paul Mason.

Nejjasněji je to vidět na postoji lidí vůči válkám a katastrofám. Editor publicistického pořadu Today rozhlasu BBC přiznal, že vzhledem k neustálým deprimujícím zprávám přicházejí o posluchače: Sýrie, Isis, Libye, Gaza. Lidi rádio nevypínají, že nechtějí poslouchat o hrůzách, vypínají ho kvůli své bezmocnosti.

29213

Volyňský román -- IX. část

20. 10. 2014 / Josef Brož

čas čtení 18 minut

Říkám si, kdy asi prezidenta Miloše Zemana napadlo, že otevře "druhou frontu"? Možná právě v Normandii, kde se účastnil v delegaci pozvaných hostů (téměř jako "veterán") k připomenutí oslav vylodění Spojenců. Onoho dne, 6. června, stál jen kousek od kancléřky Angely Merkelové a ruského prezidenta Vladimira Putina. Co mu tehdy asi běželo hlavou? Možná právě zde, na pozadí mezinárodní konfliktu pochopil, a u vědomí mimořádného výročí, jež na člověka dolehne - uvědomil si, věřím tomu -, že se musí vložit do tématu Ukrajiny, a české komunity. A to způsobem, jež dosud blokoval svou hrdinskou "proevropskou ofenzívou" ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

V době, kdy jsem publikoval zatím poslední, v pořadí VIII. část Volyňského románu, co už tu na Britských listech běží půl roku, ale vypukla doslova - válka o volyňské Čechy. Připomeňme si tu některé důležité výměny, abych se mohli posunout dále v popisu tématu, jež se po tom čase stalo doslova bojištěm dvou citadel. A dostalo se i do hlavních zpráv. Téma přerostlo sebe sama. Na jedné straně stojí politika Černínského paláce, na straně druhé Pražského hradu. Není to ostatně poprvé, co se tak děje...

O záporech při plánované internetové evidenci služeb

20. 10. 2014 / Michal Škop

čas čtení 1 minuta

Myslím, že je dobré k plánované internetové evidenci tržeb uvést i zápory, píše Michal Škop. Má se týkat všech plateb bez výjimky, včetně třeba malých živnostníků s "vedlejší činností" (tj. s dalším zaměstnáním, studentů, důchodců) - a takových je v ČR zhruba 300 000 - kteří Vámi zmiňované "desítky tisíc" často nevydělají za rok (a nemohou to tedy od ničeho odečítat) - ač náklady budou spíše nižší.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2014

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

V září 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 38 899.50 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červenci 2014 částkou 2529.87 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2014 323 559,25 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34114