Domorodci informačního věku

25. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Informační revoluce, kterou svět prošel v několika málo posledních dekádách, nesplnila obrovské emancipační naděje, jež do ni vkládali někteří sociální teoretici. Rychlá změna sociálního prostředí ze stavu informačního nedostatku typického pro období starého režimu v současnou informační přesycenost a její dopady na publikum nebyly dosud solidně domyšleny. Toto je jeden možných velmi přibližných rozvrhů takového domyšlení.

Muslimové: Omlouváme se, že jsme vynalezli algebru

25. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Muslimové na celém světě zveřejňují na sociálních sítích sarkastické poznámky ve snaze postavit se proti vlně nepřátelství vůči islámu.

Nejprve se globálně rozšířil na Twitteru hashtag #NotInMyName, pod nímž muslimové odsuzují teroristické organizace a jejich činy. "Al Kajda, Taliban, Isis a 11. září - ty mě nereprezentují, protože moje náboženství nevyučuje nenávist a vraždění," jso typické výroky muslimů na Twitteru. Za poslední týden byl tento hashtag použit více než 50 000 krát a jeho užívání se dále šíří. Někteří muslimové s tím ale nesouhlasí: "Mám už plné zuby, že se muslimové mohou přetrhnout s omluvami ve snaze dokázat, že jsou taky lidi, islamofobům kampaněmi, jako je #NotInMyName," napsal jeden komentátor.

Velmi rychle se pak rozšířily ironické poznámky, pod hashtagem #MuslimApologies, Muslimské omluvy. Tento hashtag byl za posledních 48 hodin použit téměř 30 000 krát:

"Omlouváme se za algebru, za kamery, univerzity, nemocnice, jo a taky za kávu," píše jeden muslim. Jiný dodává: "Strašně se omlouvám za kávu, šeky, padáky, chemii, očkování, mýdlo, šampón, kamery," napsal jiný a třetí: "Hluboce se omlouvám, že to byla muslimka, Fatima Muhammad Al-Fihri, která založila první univerzitu na světě."

Pak se výroky proměnily v ironickou absurditu: "Omlouvám se, že si sundal boty," nebo: "Omlouvám se, že jsme vynalezli a objevili všechno, bez čehož si dnes nedokážete představit život," napsal další. Někteří se omlouvají za fotbalistu Zinedina Zidanea a jiní se ptají: "Požádal někdo křesťany, aby se omluvili za Hitlera?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Téměř polovina elektrické energie vyrobené ve Skotsku nyní pochází z obnovitelných zdrojů

25. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Skotské ministerstvo energetiky a klimatických změn konstatovalo, že v roce 2013 pocházelo 46,4 procent elektrické energie spotřebované ve Skotsku z obnovitelných zdrojů. V roce 2012 to bylo 39,9 procent. Uvedlo také, že množství elektrické energie, vyrobené z obnovitelných zdrojů ve Skotsku v první polovině roku 2014 ve srovnání s první polovinou roku 2013 stouplo o dalších 30 procent. Množství elektrické energie, vyrobené větrnými elektrárnami, stouplo o 20 procent a množství elektrické energie vyrobené vodními elektrárnami stouplo o 50 procent.

Skotská vláda s uspokojením konstatovala, že Skotsko úspěšně plní svůj plán vyrábět 50 procent veškeré elektrické energie z obnovitelných zdrojů do roku 2015.

Přestože Skotsko tvoří počtem obyvatel méně než desetinu obyvatel Velké Británie, Skotsko v současnosti vyrábí 32 procent veškeré britské elektrické energie z obnovitelných zdrojů a je vývozcem elektrické energie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Human Rights Watch: Rusko musí uznat, že proruští vzbouřenci na Ukrajině porušovali lidská práva

25. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Některé ruské jednotky byly staženy z Ukrajiny, avšak zločiny povstalců zůstávají nepotrestány, upozorňuje na twitteru Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch pro Evropu, s poukazem na níže uvedený článek Ole Solvanga, dokladující, že hrubého porušování válečného práva se v konfliktu na Ukrajině dopouštěly obě válčící strany. Stroehlein na Twitteru také zdůrazňuje, že "Jestliže vám jde o lidská práva jen tehdy, když je porušují vaši nepřátelé, zjevně vám o lidská práva vůbec nejde". - To je důležitý vzkaz, odhalující hrubé pokrytectví nekritických stoupenců proruských povstalců v České republice. (JČ)

Během tiskové konference v Moskvě kritizoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ukrajinské vládní jednotky za to, že porušují válečné právo, s odkazem na zprávu organizace Human Rights Watch, kterou jsem napsal o tom, jak ukrajinské vládní jednotky protizákonně používají neřízené rakety v obydlených oblastech, konstatoval činitel organizace Human Rights Watch Ole Solvang v listě The Moscow Times.

Vzhledem k tomu, že je Lavrov znepokojen porušováním válečného práva, existují další problémy, o nichž by měl hovořit, a další veřejnost, k níž by měl mluvit.

Nedávno jsem byl přítomen, když místní úřady začinaly exhumovat 14 mrtvol z hromadného hrobu ve Slavjansku. Místní úřady identifikovaly některé mrtvoly jako osoby, které byly zatčeny a usmrceny Moskvou podporovanými povstalci, když město Slavjansk ovládali od poloviny dubna do začátku července. Když povstalci ze Slavjansku uprchli, novináři nalezli v budově tajné policie, kterou vzbouřenci používali jako své ústředí a svou věznici, příkazy k popravám.

Human Rights Watch: Rusko zabránilo aktivistům za práva menšin v cestě na jednání v OSN

25. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruské úřady by měly okamžitě začít vyšetřovat jednání činitelů, kteří zabránili ruským aktivistům hájícím práva etnických menšin v cestě na jednání v OSN, konstatuje organizace Human Rights Watch.

Aktivisté, kteří měli vystoupit na světové konferenci OSN pro práva menšin v New York dne 22. a 23. září 2014, uvedli, že 18. a 20. září pracovníci ruské pasové kontroly poškodili na letišti v Moskvě jejich pasy a zabránili jim tak cestovat do USA. Jiným aktivistům za práva menšin bylo zabráněno v cestě na tuto konferenci OSN zbytečnými mnohonásobnými kontrolami.

18. září sdělili pracovníci pasové kontroly na moskevském letišti Šeremetěvo Rodionu Suljandzigovi, členu globální koordinační skupiny OSN pro práva menšin a řediteli Centra podpory pro práva menšin severu, že nemůže cestovat do zahraničí, protože má poškozený pas.

Amnesty International Porošenkovi: Nelze amnestovat ty, kdo se v konfliktu na Ukrajině dopustili mučení

25. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní právo zakazuje amnestie nebo podobná opatření pro činy spáchané v kontextu konfliktu, které představují zločin proti mezinárodnímu právu, včetně vážného porušování lidských práv nebo mezinárodního humanitárního práva, opatření, která brání zjištění pravdy, konečnému soudnímu zjištění viny nebo neviny a plné nápravě škody pro oběti.

Návrh zákona o amnestii prošel ukrajinským parlamentem 16. září 2014 a očekává se, že ho prezident Petro Porošenko brzy podepíše. Neměl by se však stát nástrojem, který zabrání obětem v dosažení spravedlnosti, uvedla mezinárodní organizace Amnesty International.

Odzbrojit jazyk, řekl Genscher

25. 9. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 9 minut

Pan Pavel Urban podrobil zkoumání formulaci petice Evropané proti válce, která označila sankce proti Rusku za neopodstatněné. Nuže připouštím, že formulace vystihla jejich charakter neobratně. Správnější by bylo uvést, že sankce jsou hloupé a ve svém důsledku kontraproduktivní. Protože však téma petice má souvislosti širší, dovolím si ještě několik následujících řádek.

Robert Fisk: Americké letecké údery proti Isis zřejmě umožní přežít Assadově režimu

25. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Ve chvíli, kdy Amerika rozšířila svou válku proti Isis do Sýrie, prezident Bashar al-Assad získal více vojenské a politické pomoci než jakákoliv jiný šéf jiného arabského státu. S americkými bombami a raketami, které nyní vybuchují po celé východní a severní Sýrii může nyní Assad počítat s Amerikou, Ruskem, Čínou, Íránem, milicemi Hezbollah, Jordánskem a celou řadou bohatých států v Perském zálivu. Ti všichni udrží jeho režim při životě.

V Damašku nyní může prezident Assad uvažovat nad tím, že Američané, nejmocnější národ na světě, kteří ho chtěli loni rozbombardovat, se nyní snaží rozbombardovat jeho nejúhlavnější nepřátele. Sunnitští Saúdští Arabové, jejichž "charitativní" dary financují sunnitský "Islámský stát", nyní zjišťují, že jejich vlastní vláda údajně pomáhá Spojeným státům tento "Islámský stát" zničit. Zatímco šiitský Írán a jeho spojenci z organizace Hezbollah bojují proti sunnitským katům a hrdlořezům při pozemních bojích, americké bomby a rakety pršé z nebe a snaží se zničit nepřátele před nimi.

Jediným britským novinám, které podpořily skotskou nezávislost, stoupl náklad o 111 procent

25. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Nedělník Sunday Herald, vydávaný v Glasgow, je jediným britským periodikem které podporuje nezávislost Skotska. List ve středu oznámil, že jeho nejnovějšího vydání z 21. září se prodalo 49 921 výtisků. To představuje meziroční nárůst prodeje o 111 procent. Je to dramatický komerční obrat u novin, jimž předtím klesala čtenost a měly problémy se stagnací novinové reklamy.

Separatisté ostřelují z raketometů postavení ukrajinské armády u Mariupolu

25. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Proruští separatisté útočí s použitím raketometů Grad na postavení ukrajnské armády u přístavu Mariupol. Dva vojáci zahynuli, dalši dva s mnohočetnými poraněními způsobenými střepinami byli převezeni do nemocnice.

Obyvatelé hlásí, že sylší výbuchy. Úřady je nabádají k opatrnosti a nepřibližovat se k armádním blokpostům.

Podle informací městského štábu probíhá ostřelování v oblasti obce Talakovka.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Konference Mediální reflexe (23. 9. - 24. 9. 2014, Telč)

24. 9. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 15 minut

Reflexe: Problémy médií neumějí řešit média. Většina jich spočívá v nízké mediální gramotnosti. Co s tím, nevíme.

Přinášíme záznam a kritické hodnocení konference Mediální reflexe, pořádané Radou pro rozhlasové a televizní vysílání ve dnech 23. - 24. 9. 2014 v Telči, za účasti publika převážně se rekrutujícího z provozovatelů médií a členů regulativních institucí. Jde o záznam tří ze čtyř panelových diskusí, které proběhly v prvním dni konference.

Soud ve Štrasburku zkoumá stížnost ruského novináře, že odposlouchávání mobilů porušuje lidská práva

24. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Po odhaleních whistleblowera Edwarda Snowdena, že americká a britská výzvědná služba sleduje miliony mobilních telefonů občanů nejrůznějších států světa, se ve středu začal zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odposloucháváním mobilních telefonů občanů, které provádí ruská tajná služba FSB, a to na základě žaloby novináře Romana Zacharova z Petrohradu.

Podle ruských zákonů má ruská tajná služba FSB právo odposlouchávat domácí telefonní rozhovory a sbírat emaily, esemesky a další data. Ruské zákony nutí poskytovatele mobilních telefonních služeb, aby ve svých firmách instalovaly speciální zařízení, které tajné službě FSB umožňuje prostřednictvím systému "Sorm" na dálku odposlouchávat telefonní hovory. Ruské výzvědné služby nemají povinnost o osobách, které sledují, informovat telefonní společnosti.

V Moskvě se objevily obří transparenty, zesměšňující "zrádce" a Obamu

24. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Hromadné sdělovací prostředky jsou snad nejmocnější zbraní v nynější Putinově válce na Ukrajině, jak je zjevné i z toho, kolik lidí v České republice propadá nekriticky jejich propagandě. Nyní se k nim v Moskvě přidaly i obří transparenty. Ty se záhadně objevily na některých moskevských budovách, včetně Domu knihy, hlavního moskevského knihkupectví.

Když se v neděli 21. září účastnily desetitisíce demonstrantů v Moskvě mírové demonstrace proti vojenské účasti Ruska ve válce na Ukraině, ruská televizní stanice Rossija 24 své diváky upozornila, že demonstranti museli jít kolem jednoho z těchto obřích transparentů s nápisem POCHOD ZRÁDCŮ. Na transparentu byla v pozadí americká vlajka a fotografie obličejů známých ruských liberálů, jejichž mozky byly hadicemi propojeny s americkým Bílým domem.

Případ invalidy Jana Posoldy stále nevyřešen

23. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Podařilo se mně s Vaši pomoci alespoň oddálit to nejhorší, ale nyní to nastane znovu, píše Jan Posolda, invalida po infarktu ze Zlína. Horko těžko uhradím pohledávky za tento měsíc a příští měsíc to nastane znovu. Výhrůžky exekutorem, atd.

Věřil jsem, že se mně podaří vyřídit alespoň nějakou sociální dávku, ale to by se musel stát zázrak. A protože se zázraky nedějí, tak jsem znovu v koncích. Zdravotní stav se stále zhoršuje a v tom duševním stresu, v jakém žijeme nelze se úspěšně léčit. Již na mě zase tlačí ze všech stran, i když dlužné pohledávky byly zaplaceny, případně mě byl dán splátkový kalendář, který do současné doby splácím v pořádku.

Tento měsíc je poslední, kdy se mě možná podaří ještě něco uhradit a co bude dál již nevím. Příslušné úřady mají na vyřízení moji žádosti, i když se o to jedná již víc jak dva roky, čtyři měsíce a to je na mě moc.

I tak Vám děkuji za pomoc, co bude dál se uvidí.

Pracuje Turecko na výrobě jaderné zbraně?

24. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Německá zpravodajská služba BND disponuje informacemi o tom, že Turecko mnoho let tajně pracuje na vojenském jaderném programu a nově zvolený prezident Erdogan chce zemi rychle vybavit jadernými zbraněmi, píše v Die Welt bývalý vysoký představitel německého ministerstva obrany Hans Rühle.

Násilí ve Fergusonu: Minulost a budoucnost USA

24. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Zastřelení neozbrojeného černého výrostka Michaela Browna ve Fergusonu, distriktu Saint Louis County v Missouri, a následující občanské nepokoje - které pro širokou veřejnost zviditelnily stav násilí uvaleného na Afroameričany - může představovat precedent pro budoucnost americké společnosti. Tvrdí to zkušený irácký veterán a bezpečnostní analytik Pentagonu.

Světoví lídři: změna klimatu je vážná hrozba

24. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Klimatické koalice

Dnes v noci ve 01:15 našeho času skončil výjimečný klimatický summit v New Yorku, který svolal přímo generální tajemník OSN Pan Ki-mun, aby podpořil přípravu nové globální dohody o ochraně klimatu. Delegace z více než sto šedesáti zemí reprezentovali většinou prezidenti či premiéři včetně Baracka Obamy, Francoise Hollanda nebo Davida Camerona. ČR zastoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Skotská nacionální strana zdvojnásobila svůj počet členů

24. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Členská základna Skotské nacionální strany, která měla před referendem o skotské nezávislosti 25 642 členů, vzrostla za posledních pět dnů na dvojnásobek, na 52 034 členů, a Skotská nacionální strana se tak stala třetí největší stranou ve Velké Británii. Skotskou nacionální stranu také podporuje velmi energická kampaň na sociálních sítí, jejíž členové jsou aktivisté podporující skotskou nezávislost

Ve středu zahájí svou předvolební kampaň dosavadní náměstkyně předsedy Skotské nacionalistické strany Nicola Sturgeon, která po odstoupení předsedy strany Alexe Salmonda kandiduje na funkci předsedkyni strany. Sturgeonová se uchází o předsednictví strany v době její neuvěřitelné popularity a vzestupu.

Někteří poslanci Skotské nacionální strany navrhli, aby strana změnila své jméno a odstranila "nacionalismus" ze svého názvu. Poukazují na to, že při kampani před referendem o skotské nezávislosti nešlo o nacionalismus a že název strany je v tomto smyslu zavádějící.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Česká televize o tajné dohodě TIPP

24. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

V pořadu České televize "Tajná dohoda" o připravované smlouvě TIPP hovoří mj. i Ilona Švihlíková ZDE

V Česku se však skoro vůbec nehovoří o největším nebezpečí smlouvy TIPP: Smlouva totiž umožní velkým globálním firmám, aby znemožnily vládám hájit základní občanské a zdravotní zájmy veřejnosti. K tomu upozorňujeme na tyto dva důležité články:

Evropská unie se chystá podepsat mezinárodní obchodní smlouvu, která dá globálním podnikům neomezená práva nad vládami

Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny

Modla TTIP, aneb Když se českému novináři sevřou atlantické půlky

24. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ondřej Houska v Hospodářských novinách v článku s emotivním názvem "Zachraňte obchodní smlouvu s USA" (plus vojína Ryana, Willyho a Titanic, samozřejmě) ZDE běduje nad českou kritikou chystané smlouvy o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií. "Už léta nebyl k dispozici tak silný nástroj na prohloubení transatlantické vazby," píše Houska, kromě jiného.

NATO: Rusko stáhlo "podstatné množství" svých vojáků z východní Ukrajiny

24. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

NATO oznámilo, že zaznamenalo "podstatné" snížení počtu ruských vojáků na východní Ukrajině. Dodalo ale, že některé ruské jednotky stále zůstávají na ruském území. Plukovník Jay Janzen konstatoval, že je obtížné určit přesný počet vojáků na Ukrajině, protože proruští separatisté ovládají několik pohraničních přechodů.

Moskva popírá, že by vyzbrojovala proruské vzbouřence a že vyslala svá vojska do doněckého a luhanského regionu. Během ukrajinského konfliktu bylo od dubna usmrceno více než 3200 osob.

Zdroj v angličtině ZDE

ŘSD ČR musí poskytnout 36 smluv externích advokátů

24. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Dětí Země

Děti Země slaví, neboť po 6,5 letech od podání žádosti na Ředitelství silnic a dálnic ČR o zaslání 36 smluv s advokátními kancelářemi WEIL, GOTSHAL & MANGES, v. o. s., (19 ks), Jansta, Kostka & spol. (10 ks) a Kříž a Bělina (7 ks) se dne 12. září 2014 dočkaly vítězného rozsudku Městského soudu v Praze, který přikázal ŘSD ČR všechny smlouvy poskytnout. Soud zamítl tvrzení ŘSD ČR, že účel smluv je obchodním tajemstvím. Děti Země přitom již v červnu 2012 obdržely obdobný rozsudek městského soudu, který přikázal zase Ministerstvu dopravy poskytnout jiných 35 smluv externích advokátních kanceláří.

Spor o správnou hospodářskou politiku uvnitř eurozóny pokračuje:

Nastupuje "Draghinomika"?

23. 9. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Velký ohlas se dostalo nedávnému projevu šéfa Evropské centrální banky (ECB), ve kterém naznačil nutnost změny kurzu evropské hospodářské politiky. Jenže na včerejším summitu zemí G20, německý ministr financí znovu zdůraznil nutnost politiky škrtů. Proti německé politice už ale stojí téměř celá eurozóna.

Mario Draghi svůj projev začal zostra. Jistě nikoliv náhodou se osou jeho vystoupení stala nepřijatelně vysoká nezaměstnanost v eurozóně.

Odcitujme úvodní část jeho vystoupení:

Vláda nechce přímou volbu starostů. Přes 80 procent obyvatel s ní ale nesouhlasí

24. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva STAN

Podle agentury STEM/MARK by si svého starostu chtělo přímo zvolit přes 80 procent dotázaných a volební účast by se díky tomu zvýšila asi o 10 procent. Navíc koaliční strany ČSSD, ANO a KDU-ČSL před volbami několikrát prohlásily, že přímou volbu podporují. I přesto všechno tento návrh zákona z dílny Starostů a nezávislých vláda shodila ze stolu s pochybným odůvodněním.

Demokracie pro zvané

22. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

MFD ve Zlíně odmítá prezentovat komunistické kandidáty s tím, že se údajně nejedná o "demokratickou" stranu ZDE. Zdá se, že o tom, kdo je či není demokrat, u nás rozhodují "osvícené" redakce. Při takovém přístupu se nelze divit některým znepokojujícím jevům, k nimž v české společnosti v poslední době dochází.

V Bruselu se koná Russellův tribunál o útoku na Gazu -- online přenos a přednesení závěrů v Evropském parlamentu

24. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ISM ČR

Ve středu 24. září od 9:30 začíná v Bruselu mimořádné zasedání Russellova tribunálu o izraelských zločinech v Gaze v kontextu mezinárodního práva a zodpovědnosti mezinárodní komunity. Tzv. lidového tribunálu o Palestině, který vznikl v roce 2009 v reakci na izraelskou operaci Lité olovo, se zúčastní renomovaní experti na mezinárodní právo, lidskoprávní specialisté, ale i známé osobnosti politického a společenského života.

Zasadíte se o regulérnost voleb?

24. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V současné době probíhají školení členů volebních komisí v komunálních a v řadě okrsků i senátních volbách. Jednotlivé politické strany a uskupení nabízejí účast ve volební komisi jako dobrou brigádu, málo práce za ne úplně málo peněz. Nejdříve bych rád poděkoval těm, kteří svou práci v komisích dělají pečlivě. Nicméně i tak chci apelovat, aby i další tuto práci dělali pořádně. Práce ve volební komisi je totiž velice zodpovědná. Při současné deziluzi z politiky v naší zemi bychom si měli vážit každého voliče, který přijde k volbám. Co si volič pomyslí, když po volbách ve výpisu ze svého okrsku zjistí, že jeho hlas nebyl vůbec započítán. Může se stát, že příště k volbám vůbec nepřijde. A to přece nikdo z nás nechce, píše Vít Ulrych.

Dokážeme smířit technosféru s biosférou?

24. 9. 2014 / Josef Šmajs

čas čtení 33 minut

Zvýšená pozornost, kterou dnes média věnují ekonomickým, politickým a vojenským otázkám, zastírá procesy hlubší a zásadnější. Na jedné straně se ani v bohatých technicky rozvinutých zemích nedaří zmírňovat chudobu, snižovat nezaměstnanost a sociální rozdíly.

Ruských manévrů Vostok 2014 se účastní přes 155 000 vojáků

24. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Strategického velitelsko-štábního cvičení Vostok 2014 se účastní více než 155 tisíc ruských vojáků, zhruba 8 tisíc jednotek zbraní a vojenské techniky, včetně více jak 4 tisíc obrněných vozidel, 632 bojových letounů a vrtulníků a 84 bojových lodí. Informoval o tom v úterý prezidenta ministr obrany Sergej Šojgu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Bomby nad Levantou

23. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Spojené státy splnily svou rok starou hrozbu, že budou bombardovat Sýrii, nicméně bomby shazují na pozice džihádistů z Islámského státu (IS) a nikoliv vojenské cíle syrského prezidenta Bašára Asada. Tato vzdušná kampaň byla ale zahájena bez autorizace Rady bezpečnosti OSN a amerického Kongresu, a je tudíž protiprávní.

Cameron: "Královna do telefonu předla jako kočka, když jsem jí řekl, že Skotsko odmítlo nezávislost"

23. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron porušil zavedenou konvenci, podle níž britští ministerští předsedové nikdy nehovoří o tom, o čem mluvili s anglickou královnou.

Během své nynější návštěvy v New Yorku byl natočen na kameru, jak se vytahuje bývalému primátoru New Yorku Michaelu Bloombergovi o tom, že mu "královna do telefonu předla jako kočka, když jí řekl, že Skotsko odmítlo nezávislost". Cameron Bloombergovi řekl, že "definicí úlevy je, když premiér Spojeného království volá královně a sděluje jí: "Je to v pořádku, je to OK." To bylo něco. Předla do telefonu jako kočka."

Jan Čulík na Radiožurnálu o skotské nezávislosti

19. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

V pátek 19. září hovořil od 10 do 11 hodin Jan Čulík jako Host Radiožurnálu v pořadu Patricie Strouhalové o Skotsku a o skotském referendu. Pořad je zde:

PŘEHRÁT STÁHNOUT

K tomu: "Radiožurnál: Skotsko zůstává součástí království. V referendu nešlo jen o ekonomiku, připomíná Jan Čulík" ZDE

Omluva pro ty, kteří o ni stojí

23. 9. 2014 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Po zveřejnění svého článku jsem byl velmi slušně vyzván hnutím Ne základnám, abych se omluvil signatářům petice Evropané proti válce. Protože předjímám, co si tito signatáři myslí. Údajně je to neslušné vůči těm, kteří třeba nesouhlasí s mým vnímáním světa a probíhajících událostí.

Patrně má jít o tento odstavec:

Cameron: Londýn sníží státní financování pro Skotsko

23. 9. 2014

čas čtení < 1 minuta

Přestože tři šéfové britských politických stran přislíbili před referendem o nezávislosti Skotska, že zachovají tzv. Barnetovu formuli, která upravuje financování Skotska z britských státních zdrojů, ve snaze přimět skotské voliče hlasovat proti nezávislosti, premiér David Cameron se nyní vyjádřil, že financování pro Skotsko bude během času sníženo. Podle anglických zdrojů, které skotské zdroje zpochybňují, dostává Skotsko od britské vlády ročně ze státních zdrojů o 1600 liber více na jednoho obyvatele, než se investuje v Anglii. Angličtí konzervativní poslanci proti tomu protestují. Cameronova kancelář uvedla, že Barnetova formule bude sice zachována, avšak financování Skotska z Londýna bude během času sníženo, úměrně s tím, jak Skotsko získá vlastní daňové pravomoci.

Zdroj v angličtině ZDE

Proč se Chodorkovskij zřejmě nestane ruským prezidentem a proč je to v postkomunistickém prostoru velmi zajímavé

23. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Redakční komentář Nězavisimoj gazety ZDE se vyjadřuje velmi skepticky k Západem oslavovanému vstupu bývalého majitele firmy Jukos Michaila Chodorkovského do politiky. Redakce se nedomnívá, že by měl právě Chodorkovskij v Rusku před sebou nějakou politickou budoucnost, protože jeho plány nevyjadřují potřeby těch, kdo se jednoho dne postaví proti Putinovi.

Jak čeští novináři hledají důvody pro politiky, aby nemuseli plnit veřejný zájem

23. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Přes Facebook jsem se náhodou dostal k odkazu na debatu známých českých novinářů o sdružení protikorupčních iniciativ Rekonstrukce státu a jeho vlivu na české politiky. Před četbou tohoto rozhovoru jsem měl jaksi automaticky za to, že novinář by měl hájit veřejný zájem -- aspoň tam, kde je to naprosto jasné -- a že by měl tlačit politiky k tomu, aby nejednali proti veřejnému zájmu.

O významu skotského referenda

23. 9. 2014 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Pan Vladimír Wagner myslím dost dobře nepochopil mou argumentaci, omlouvám se, patrně jsem postoje zastánců skotské nezávislosti vysvětlil nejasně.

Referendum o skotské nezávislosti nebylo založeno v první řadě na převaze jiných, tedy ve Skotsku o něco levicovějších občanských názorů, než jaké zastávají občané v Anglii.

Referendum se vedlo o docela jednoduchou otázku, totiž o princip, že občané určitého národa mají mít právo rozhodovat o politických záležitostech a o politickém a sociálním uspořádání sami a nemá to za ně dělat žádný jiný, početně větší národ.

To je vše.

Západ Kyjevu: Sbohem a hodně štěstí

21. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Poté co bylo opět uloženo k ledu členství Ukrajiny v NATO - což se s jistotou očekávalo - Kyjev doufal, že se domůže v rámci dvoustranných rozhovorů postavení privilegovaného amerického spojence. Jak se však prezident Porošenko zmínil zcela otevřeně ZDE, i to bylo jednoznačně odmítnuto. Ukrajina tak stojí proti ruskému vpádu nadále sama. Jistou naději na vojenskou pomoc získala jen v Polsku, které uspíší modernizaci vlastní armády a může vyřazované starší zbraně prodat Ukrajincům. Kromě toho Itálie nabídla prodej menšího množství obrněných aut ekvivalentních těm, jež Ukrajinci sami vyrábějí.

Škola mých dětí v USA byla výhra v loterii

22. 9. 2014 / Jana Bradley

čas čtení 6 minut

Když debatuji s laiky i pedagogy o svých postřezích a o postřezích mých amerických dcer v české škole, jsem často překvapena, jak moc je mé názory a pozorování těší. Zdá se, že čeští učitelé jsou tolik navyklí na neustálou kritiku a neocenění a jsou nuceni vzhlížet k zdánlivě lepším systémům, že když někdo vypíchne všechny ty hezké věci, které česká škola nabízí a když někdo porovná americké školy se školami českými z trochu jiného úhlu pohledu, české pedagogy to potěší.

Revoluce v léčbě rezistentní tuberkulózy?

22. 9. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Dějiny medicíny jsou plné zvratů, které odporují všem racionálním očekáváním. O jedné naději v takový zvrat píše v článku "Starý ale dobrý: znovuvyužití penicilínu proti tuberkulóze" ("Oldie but goodie: Repurposing penicillin for tuberculosis") Amanda B. Keener v zářijovém vydání časopisu Nature Medicine.

Velký americký comeback aneb proč není bombardována také Saúdská Arábie?

22. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Strategie amerického prezidenta Baracka Obamy proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii vyvolala řadu kontroverzí. Přestože se prezident Obama zaklíná tím, že vylučuje možnost nasazení pozemních vojsk v Iráku, někteří z jeho podřízených mluví jinou řečí ZDE. Navíc tato strategie je dalším důkazem o uplatňování dvojího metru v režii Washingtonu a jeho nové "koalice ochotných", kdy trest padá na hlavy pouze podle ideologického mustru.

Barack Obama se ocitl v nezáviděníhodné a svízelné situaci poté, co na jeho příkaz v Iráku americké letectvo bombardovalo už téměř dvě stovky cílů a pozic džihádistů z Islámského státu (IS), neboť tak činí protiprávně. Prezident Obama jako v případě bombardování Kaddáfího vojsk v Libyi před třemi lety ZDE postrádá autorizaci Kongresu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
32166