Human Rights Watch: Rusko zabránilo aktivistům za práva menšin v cestě na jednání v OSN

25. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruské úřady by měly okamžitě začít vyšetřovat jednání činitelů, kteří zabránili ruským aktivistům hájícím práva etnických menšin v cestě na jednání v OSN, konstatuje organizace Human Rights Watch.

Aktivisté, kteří měli vystoupit na světové konferenci OSN pro práva menšin v New York dne 22. a 23. září 2014, uvedli, že 18. a 20. září pracovníci ruské pasové kontroly poškodili na letišti v Moskvě jejich pasy a zabránili jim tak cestovat do USA. Jiným aktivistům za práva menšin bylo zabráněno v cestě na tuto konferenci OSN zbytečnými mnohonásobnými kontrolami.

18. září sdělili pracovníci pasové kontroly na moskevském letišti Šeremetěvo Rodionu Suljandzigovi, členu globální koordinační skupiny OSN pro práva menšin a řediteli Centra podpory pro práva menšin severu, že nemůže cestovat do zahraničí, protože má poškozený pas.

Poté, co Suljandziga předložil na letišti pasové kontrole svůj pas, pracovník pasové kontroly s ním odešel do vnitra letiště. Za patnáct minut ho pracovníci pasové kontroly převedli do místnosti pro pohovory a sdělili mu, že nemůže cestovat, protože mu v pase chybí stránka. Předložený pas byl původně v pořádku, nyní však bylo zjevné, že z něho byla vytržena jedna stránka. Suljandziga měl podepsat prohlášení, že přišel s poškozeným pasem, což odmítl. O hodinu později přinesli pracovníci pasové kontroly protokol, podepsaný dvěma pracovníky federální bezpečnostní služby, že Suljandzigův pas byl zkonfiskován a Suljandziga byl obžalován podle odstavce 1 článku 18.1. ruského kodexu administrativních přestupků z "porušení režimu státní hranice".

20. září se totéž stalo na letišti Šeremetěvo ruské delegátce Anně Najkančinové. Najkančinová také svědčí o tom, že pasoví úředníci během pasové kontroly poškodili její pas.

Suljandziga i Naikančinová byli pokutováni částkou 5000 rublů a musejí zažádat o nové pasy.

Sulajndziga konstatoval, že jedním z témat, o němž měl hovořit na konferenci OSN v New Yorku, byly vztahy mezi ruským domorodým menšinovým obyvatelstvem a ropnými společnostmi, které zkoumají ropné rezervy v Arktidě. Najkančinová měla hovořit na konferenci o respektu pro práva menšin na celostátní i místní úrovni.

Ruské úřady zabránily v cestě na konferenci OSN i celé řadě dalších aktivistů. Nadir Bekir, ředitel Mezinárodn ínadace pro výzkum a podporu domorodého obyvatelstva na Krymu cestoval z Krymu na letiště v Kyjevě a přitom mu by ukraden cestovní pas. Bekir cestoval taxíkem oblastí, okupovanou Ruskem, když taxíku zastavil cestu minibus. Několik mužů, které neznal, mu odebralo pas a zmizelo.

Dne 20. září zjistila Valentina Solovkina, předsedkyně parlamentu Saamiů na poloostrově Kola, že v den jejího odletu jí někdo rozřezal pneumatiky na automobilu. Jela na letiště taxíkem, avšak cestou ji třikrát zastavila policie a kontrolovala její dokumenty. Solovkinová zmeškala svůj let, ale podařilo se jí odletět pozdějším letadlem. Deník Moscow Times informoval, že pátá delegátka konference OSN zmeškala svůj let poté, co jí někdo nalil do zámku jejího bytu lepidlo.

Rusko je signatářem Evropské konvence o lidských právech i Mezinárodní dohodu o občanských a politických právech, které zaručují svobodu projevu a svobodu shromažďování, stejně jako svobodu pohybu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5979

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014