Muslimové: Omlouváme se, že jsme vynalezli algebru

25. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Muslimové na celém světě zveřejňují na sociálních sítích sarkastické poznámky ve snaze postavit se proti vlně nepřátelství vůči islámu.

Nejprve se globálně rozšířil na Twitteru hashtag #NotInMyName, pod nímž muslimové odsuzují teroristické organizace a jejich činy. "Al Kajda, Taliban, Isis a 11. září - ty mě nereprezentují, protože moje náboženství nevyučuje nenávist a vraždění," jso typické výroky muslimů na Twitteru. Za poslední týden byl tento hashtag použit více než 50 000 krát a jeho užívání se dále šíří. Někteří muslimové s tím ale nesouhlasí: "Mám už plné zuby, že se muslimové mohou přetrhnout s omluvami ve snaze dokázat, že jsou taky lidi, islamofobům kampaněmi, jako je #NotInMyName," napsal jeden komentátor.

Velmi rychle se pak rozšířily ironické poznámky, pod hashtagem #MuslimApologies, Muslimské omluvy. Tento hashtag byl za posledních 48 hodin použit téměř 30 000 krát:

"Omlouváme se za algebru, za kamery, univerzity, nemocnice, jo a taky za kávu," píše jeden muslim. Jiný dodává: "Strašně se omlouvám za kávu, šeky, padáky, chemii, očkování, mýdlo, šampón, kamery," napsal jiný a třetí: "Hluboce se omlouvám, že to byla muslimka, Fatima Muhammad Al-Fihri, která založila první univerzitu na světě."

Pak se výroky proměnily v ironickou absurditu: "Omlouvám se, že si sundal boty," nebo: "Omlouvám se, že jsme vynalezli a objevili všechno, bez čehož si dnes nedokážete představit život," napsal další. Někteří se omlouvají za fotbalistu Zinedina Zidanea a jiní se ptají: "Požádal někdo křesťany, aby se omluvili za Hitlera?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9204

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014