BBC: Německo letos bude řešit žádosti 800 000 uprchlíků, Slovensko odmítlo přijmout muslimy

19. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere uvedl, že podle odhadů bude řešit Německo do konce roku 2015 800 000 žádostí o azyl od uprchlíků. Dodal: "Je to pro nás výzva, ale Německo tím nebude zahlceno." Do Německa přicházejí imigranti z Blízkého východu, z Balkánu a z Afriky.

Donedávna Německo předpovídalo, že počet letos přijatých uprchlíků dosáhne 450 000. V úterý byl tento odhad zvýšen na 750 000 a ve středu na 800 000. Loni přišlo do všech 28 členských zemí EU 626 000 imigrantů.

Kancléřka Angela Merkelová o víkendu varovala, že otázka azylu pro uprchlíky se může stát závažnějším problémem pro EU než řecká krize a požadovala od Bruselu koordinovanou reakci. De Maiziere uvedl, že letos Německo přijme 40 procent všech uprchlíků v EU, a dodal, že by velmi pomohlo, kdyby ostatní členské země EU začaly přijímat uprchlíky rovným dílem.

Slovensko, jak ve středu celé odpoledne uvádělo zahraniční vysílání BBC v angličtině jako druhou zprávu dne, varovalo, že přijme pouze křesťanské uprchlíky, a to jen 200.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Čtenáři i ministryně paní Marksová-Tominová pomohli panu Jiřímu Lofovi - případ však stále není vyřešen

19. 8. 2015

čas čtení 6 minut

Na apel nemocného Jiřího Lofa reagovali čtenáři podstatnou finanční pomocí - celkem mu od zveřejnění našeho apelu poskytli čtenáři finanční částku 32 700 Kč - a také mu pomohli v dalších věcech. Obrátili jsme se v jeho věci na ministryni sociálních věcí paní Marksovou-Tominovou, která pověřila své úředníky, aby záležitost vyšetřili. V důsledku tohoto šetření dostal pan Lof konečně 8.8. 2015 první platbu invalidního důchodu, který mu byl přiznán už v lednu 2015.

Jeho situace však stále není vyřešená. Zveřejňujeme jeho nejnovější dopis úředníkům, paní ministryni i Britským listům. Na dotaz, zda ho máme zveřejnit, pan Lof odpověděl:

"Upřímně pane Čulíku já nevím, sedím tady čumím do blba, jen mi tečou slzy, prostě nevím, musím přestat jíst ten neurol pořad bulím jak malá holka a nejsem schopen myslet, ale lidi mi pořád píšou tak snad ano jestli tedy nebudou proti třeba úředníci nebo vy? Co myslíte vy?"

Kritické ověřování není povyšování se

19. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Kdysi se mezi lidmi věřilo, že židé v rámci svých náboženských obřadů konají rituální vraždy. Pokud by někdo přišel a naléhal na společnost, aby tuto samozřejmou pravdu nejprve podrobila kritickému zkoumání, než jí bude používat při čtení každodenní reality, dalo by se o něm právem říci, že rozděluje společnost nebo kope příkop mezi lidmi a tzv. elitami?

Události ve světě se dají zkoumat, prověřovat a vidět v širším kontextu. Není to úplně snadné, protože tak místo jednoduchých vysvětlení vznikají složité otázky. Nicméně co se tím dá určitě získat, to je právě odstranění pověr. Pověry existují a jsou škodlivé. Lidé díky nim upínají svou duševní energii na nesmysly. A zejména takové pověry jsou nebezpečné, které démonizují nějakou minoritu a do společnosti vnášejí náboženskou a rasovou nenávist.

Rozhovor Britských listů 18:

Proč se Češi bojí

14. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta



Rozhovor Jana Čulíka s publicistou Danielem Veselým o iracionální hrůze z uprchlíků a jiných nesmyslných procesech "vnímání" probíhajících nyní v české veřejnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. srpna 2015.

Jak ještě více rozšířit válku dronů

19. 8. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Spojené státy se od roku 2002 angažují v takzvané bezpilotní kampani, v jejímž rámci bylo při 620 náletech v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a Afghánistánu dosud usmrceno až 5460 osob, včetně nejméně 1106 civilistů ZDE. Z dobře informovaných zdrojů se můžeme dozvědět, že členové Al-Kájdy tvoří méně než 4 procenta z těchto obětí ZDE; jinými slovy, že ke ztrátám na životech civilistů při těchto útocích může docházet mnohem častěji, neboť i podle žargonu Pentagonu může být každý rolník s motykou zjednodušeně řečeno kombatant. Pentagon nyní přichází s novinkou, jak počet leteckých úderů na dálku řízených dronů do roku 2019 zvýšit až o 50 procent.

Masová imigrace není krize: je to nová normálnost v důsledku klimatických změn

19. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Množství odhadů varuje, že masová migrace v důsledku globálního oteplování je počátkem nové normálnosti. Nejznámější je údaj profesora Normana Myerse, který argumentuje, že do roku 2050 se v důsledku globálního oteplování bude nuceno přestěhovat ze svých původních domovů 200 milionů lidí, píše v deníku Guardian Ellie Mae O'Hagan.

O BUDOUCNOSTI SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE:

Jeremy Corbyn nemůže vyhrát příští britské volby, ale ostatní tři kandidáti taky ne

19. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

V jedné věci souhlasím s odpůrci Jeremyho Corbyna: nemůže vyhrát britské volby v roce 2020, píše. Jenže ostatní tři kandidáti na šéfa Labouristické strany taky ne, píše George Monbiot. Buď musejí labouristé získat zpět parlamentní křesla, která mívali ve Skotsku (což je nemožné bez obratu strany doleva), anebo musí zvítězit nad konzervativci v Anglii o 12 procentních bodů. Znamená to, že by musela získat zpět 106 parlamentních křesel. To je naprosto nemožné.

Ukrajina: Putin eskaluje, Obama váhá

19. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruské nepravidelné jednotky na okupované východní Ukrajině přes víkend a v pondělí ostřelovaly ukrajinské vládní pozice. (Zesílené ostřelování trvá bez větší pozornosti západních médií a za nulové pozornosti politiků již čtyři týdny - KD.) Dělostřelecký přepad zabil dva civilisty a zranil několik dalších na mariupolském předměstí Sartana, jež leží na břehu Azovského moře. Jde o jednu z velkých eskalací konfliktu od zimního příměří. Obamova administrativa mezitím dál blokuje již schválenou dodávku kontrabaterijních radarů a další pomoci určené Kyjevu, která by mu pomohla se před takovými útoky bránit.

Tanky v Koreji, radary na Ukrajině a mrkev v zimě

19. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

25. června 1950 překročila severokorejská armáda 38. rovnoběžku. Dohromady měla ve výzbroji přibližně 400 tanků, 400 bojových letounů a 200 děl. Jihokorejští obránci čítali asi polovinu vojáků, vesměs pouze s lehkou výzbrojí, několik desítek cvičných a spojovacích letadel a 0 tanků. Speciálně o tanky Jihokorejci ve Washingtonu před válkou několikrát žádali, ovšem marně. Dozvěděli se, že se prý do tamního terénu nehodí, a také že by mohly působit provokativně.

Severokorejské tanky dojely do Soulu již 28. června.

Měnící se tvář války v 21. století

19. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Válčení se mění - a nejen těmi nejzřejmějšími a nejviditelnějšími způsoby. Ano, jsou tu nové technologie, nově asertivní protivníci a nové ideologie. Ale abyste plně pochopili jak se válka vyvíjí, musíte prozkoumat širší kontext, v němž bojujeme, napsala Audrey Kurth Croninová z George Mason University pro The Strategist.

Vzniká tektonický zlom, postupně, ale vytrvale, o němž zřídka uvažujeme jako o součásti války. Ale přímo ovlivňuje, čemu ozbrojené síly čelí na bojišti, nyní i v budoucnosti. Zde jsou dvě podceňované dimenze změny.

"Ty zas.aný Východoevropani!"

18. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Možná si někteří čtenáři v České republice neuvědomují, že obdobně nenávistné rasistické postoje, jaké oni zaujímají vůči uprchlíkům ze Sýrie, Eritreje a dalších zemí postižených pronásledováním a válkou, zaujímají mnozí Angličané vůči Čechům, Polákům a Ukrajincům v Británii - "všechno je to pro ně jedna verbež".

Na obranu imigrantů ze středovýchodní Evropy napsal Uilleam Blacker s Olesjou Chromejčukem satirický muzikál "Ty zas.aný Východoevropani". Pojednává o životě středo a východoevropských přistěhovalců do Británie. Obsahuje komedii, tragedii, sovětské písně, ukrajinské lidové balady a disko hity ze sedmdesátých let. Hra vysvětluje, co je to vlastně za lidi, ty "Východoevropané", co chtějí, a jak vyslovovat jejich podivná jména. V reakci na toxickou atmosféru v Anglii týkající se otázky imigrace, se hra "Ty zas.aný Východoevropani" snaží rozbít stereotypy a dát slovo obětem protiimigrantské rétoriky.

Představení hraje divadelní skupina Molodyj Teatr a většina herců jsou Ukrajinci. V Londýně se inscenace setkala s velkým úspěchem. Představení v Glasgow je ve 13 hodin v pondělí 24. srpna 2015 a koná se v Milk Café, což je sociální iniciativa pro uprchlíky a žadatele o azyl. Vstupenky jsou zdarma a jsou k dispozici ZDE.

V Edinburku na festivalové Fringe se hraje tato hrave v Quakers' House od úterý 25. do soboty 29.8, vstupné 6 liber. Vstupenky jsou k dispozici ZDE

https://molodyiteatr.wordpress.com

Poláci v Londýně: Budeme stávkovat na protest proti antiimigrační rétorice

18. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Zatímco se rasisté v ČR bouří proti "uprchlické verbeži", Poláci v Británii jdou do stávky, protože je - a Čechy - angličtí rasisté označují za "východoevropskou verbež"

Tento čtvrtek 20. srpna se budou polští zaměstnanci v Londýně účastnit jednodenní varovné protestní stávky. Budou protestovat proti tomu, že Angličané neoceňují jejich obrovský příspěvek k ekonomice Anglie. Chceme ukázat, píše v listě Guardian John Zylinski, že bez práce a pracovní etiky polské komunity by se Británie, nebo aspoň Londýn, zadřely a zastavily během tří hodin. Budeme také stávkovat na protest proti nárůstu protipolské rétoriky v médiích za posledních několik let, zejména, jak ji šíří šéf strany UKIP Nigel Farage a političtí kolaboranti s davem, kteří napodobují jeho postoje. K nim především počítám premiéra Davida Camerona, píše autor.

Otevřený rasismus prezidentského mluvčího

18. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana odmítl výzvu vědců a akademiků, apelujících na veřejnost, aby se nechovala fanaticky a nešířila iracionální nenávist. Řekl při tom jednu neuvěřitelně rasistickou větu:

"Všem, kdo v Evropě žijí, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení," prohlásil Ovčáček. Myslí si, že je to "parafráze petice". To však není pravda

Znamená to, Ovčáčku, že lidem, kteří nežijí v Evropě, by nemělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení? Proč, prosím?

Víte, Ovčáčku, že Česká republika jako signatář Ženevských dohod o uprchlících z roku 1951 a Evropského zákona o lidských právech má POVINNOST poskytnout ochranu lidem, kteří prchají před válkou a pronásledováním?

Je neuvěřitelné, že v krizové situaci, kdy by lidé měli slyšet jasný hlas politiků, varujících před šířícím se fanatismem a nenávistí, se k němu čeští oficiální činitelé přidávají.

ZDE jsou znovu POVINNOSTI České republiky vůči uprchlíkům, jak je definuje zákon:

Důvodem hysterické vlny nenávisti k uprchlíkům v ČR nemůže být sociální nerovnost

18. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Mapa sociální nerovnosti v Evropské unii. Modrá barva=malá sociální nerovnost. Červená barva=velká sociální nerovnost. Zdroj ZDE

Plně souhlasím s argumentací Karla Dolejšího, že vlnu hysterické nenávisti vůči (v ČR neexistujícím) uprchlíkům cíleně vyvolávají česká média a politikové. Našli v tom nesmírně mocný nástroj, jak zvýšit svou tržbu a svou volební popularitu. Nenávist vůči neexistujícím uprchlíkům je velmi efektivní manipulativní nástroj na odvádění pozornosti od skutečných problémů České republiky. Déle než dvacet let fungoval efektivně v české společnosti jako nástroj na odvádění pozornosti od skutečných problémů antikomunismus. Zpočátku, v devadesátých letech, se nic v novém kapitalismu nesmělo kritizovat, protože kdo kritizoval "náš krásný nový režim, byl komunista", takže se nic neřešilo. Po roce 2000 se už dalo kritika jen těžko obviňovat jako "komunistu, který chce zvrátit náš krásný režim", jenže přesto se každá věcná kritika problémů České republiky zahlcovala antikomunismem v médiích.

Vědci proti strachu a lhostejnosti

17. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Dennodenně se z našeho údajně holubičího národa ozývají hlasy přející té či oné skupině cizinců smrt. Nic z toho neodpovídá realitě a neodráží ani tak skutečnou migrační krizi, jako nemoc naší vlastní společnosti, která ztrácí lidskost a zdravý rozum.

Jsme vědci a vědkyně, akademici a akademičky, výzkumní pracovníci, studenti a studentky vědeckých oborů, lidé, jejichž základní schopností i hodnotou by mělo být kritické myšlení, schopnost nazírat problémy nezaujatě, pracovat s informacemi, rozeznat fakta od hypotéz a nedopouštět se manipulací. Jsme znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu. Radikalizace společnosti skrze strach je podle nás jedno z největších nebezpečí, které nám v souvislosti s imigrační krizí hrozí. Toto téma musí být předmětem diskuze, ta však musí být vedena s chladnou hlavou a na základě faktů.

Výzva proti strachu a lhostejnosti, aneb Hlas volajícího na poušti

18. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Tvrzení, že česká fobie z uprchlíků má snad nějaké "racionální" odůvodnění, nelze hájit, protože se evropská uprchlická krize ČR dotýká minimálně a nejsou ani žádné vyhlídky na to, že by se věci měly výrazně měnit. Fobie je cíleně rozdmýchávána za účelem využití v pochybných podnikatelských záměrech (média) a politických kampaních za vlastní (znovu)zvolení. Nicméně zahraniční zkušenosti upozorňují na fakt, že výzvy k rozumnosti a opatrnosti vůči předsudkům se mohou míjet se svým cílem, pokud se společnost vyvíjí směrem ke stavu, který podkopává sociální kohezi a podporuje (nikoliv produkuje) nenávist vůči menšinám.

Skupina českých vědců iniciovala výzvu adresovanou politikům, médiím a veřejnosti s cílem vyvolat racionální debatu o fobii z uprchlíků ZDE. Dovolávají se odpovědnosti a kritického rozumu. Ale nežijeme nakonec ve společnosti, která xenofobní předsudky svým fungováním přímo hýčká a podporuje?

PŘEČETLI JSME:

"Nerozumím, proč nás Česká republika vězní"

18. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Nerozumím, proč nás tu Česká republika drží. Zůstat tu nechci. Nikdy jsem nespáchal žádný trestný čin. Za šest měsíců útěku z Pákistánu jsem projel mnoha zeměmi, ale jen v Česku jsem byl zavřen do vězení. Po propuštění chci jet do Německa. Jsem moc vděčný Organizaci pro pomoc uprchlíkům, ale v České republice žádat o azyl nechci a navíc se bojím, že by tu se mnou nebylo dobře zacházeno, když už teď tu jsem ve vězení.

Jsme tu v obrovském stresu, nikdo moc nechápe, proč jsme tady v České republice drženi. Někdy jsou problémy s výdejem jídla, není ho dost a lidé se o něj hádají, protože mají hlad."

Zdroj: ZDE

„Včera tanky, dneska banky“

18. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Pozvánka na veřejné shromáždění dne 21. 8. 2015

Místo: Klárov

Heslo: „ Včera tanky, dneska banky“

Ztráta suverenity cizím zásahem zvenčí:

Řecko 2015 a paralela se ztrátou suverenity ČSSR ze srpna roku 1968, kdy byl zardoušen demokratizační proces: tenkrát pod pásy tanků, nyní pod kanonádou bank a finančního sektoru EU.

47. výročí sovětské invaze považujeme za inspiraci k nutnému omezení dnešní moci bank

18. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Stanovisko „Doleva!ČSSD“ k výročí invaze a ke ztrátě suverenity zásahem zvenčí

tisková zpráva

V těchto dnech vzpomínáme na srpnové dny před 47 lety, kdy vojska Varšavského paktu přepadla Československo a násilím ukončila tehdy zcela ojedinělý pokus prosadit tzv. socialismus s lidskou tváří. Tehdejší reformní vedení KSČ prosazovalo demokratizaci společnosti, ne demokracii, proklamovalo loajalitu k Sovětskému svazu, ne neutralitu a občanům nabídlo více svobody, zrušení cenzury i politických represí a respektování lidských práv, ale ne multistranickou parlamentní demokracii. Přesto tehdejší vládci Kremlu vnímali Pražské jaro 1968 jako smrtelnou hrozbu pro celý totalitní systém sovětského bloku. Obávali se, že se takto mohou „nakazit“ i další satelitní státy tábora, a proto vyslali půlmiliónovou armádu, která okupovala Československo 22 let a novou realitou se staly tzv.normalizace a omezená suverenita.

Zaměstnankyni Putinovy "továrny trollů" udělil ruský soud symbolické odškodné jednoho rublu

18. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Soud v Rusku nařídil tajné Putinové "továrně na propagandu", aby vyplatila jeho bývalé zaměstnankyni Ljudmile Savčukové symbolické odškodné jednoho rublu. Tzv. Agentura pro internetová studia, která najímá lidi na psaní prokremelské propagandy z utajované petrohradské adresy, se stala terčem žaloby bývalé zaměstnankyně Ljudmily Savčukové za to, že údajně nevyplácená řádně mzdy a neposkytla zaměstnancům řádné pracovní smlouvy. Savčuková je novinářkou na volné noze a tvrdí, že se záměrně nechala zaměstnat jako vládní internetový troll, aby instituci odhalila.

Poté, co se obě strany dohodly na tom, že Savčuková dostane odškodné ve výši jednoho měsíčního platu, rozhodl soudce, že k tomu obdrží ještě symbolický jeden rubl odškodného. Zaměstnanci "Institutu pro internetová studia" bombardují fóra nejrůznějších serverů chválou Vladimíra Putina. Ruská vláda tvrdí, že s "Institutem" nemá nic společného.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29312

Mnozí mladí Češi nemají šanci naučit se demokracii: rodiče jim to nedovolí

Jak se reprodukuje xenofobie

17. 8. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Blahobytně vyhlížející česká rodina u hotelové snídaně v rakouském Bad Gasteinu. Matka a otec okolo pětačtyřiceti, dvě dcery na prahu dospělosti, syn v předškolním věku. Na obrazovce v místnosti běží Euronews a právě vysílají záběry z řeckého ostrova Kos, kde se tísní tisíce uprchlíků ze zemí postižených válkou či terorem. Na záběrech jsou matky s malými dětmi, které čekají na příděl potravin a vody. V jejich očích se odráží strádání a zoufalství. Jedna z dcer očividně empaticky pronesla "to je hrozné".

Nato její poněkud obézní matka, nad plným talířem jídla v alpském středisku, prohodila cosi o tom, jak "zneužívají ty děti" a pak pohrdlivě dodala, že se "to všechno chce dostat do Británie". Splnila tak svou výchovnou roli: "vysvětlila" svým dětem fenomén současné imigrace a jednoznačně jim zkalibrovala jejich hodnotová měřítka. Zatímco její dítě projevilo empatii s lidským utrpením, ona sama okamžitě jakýkoliv soucit popřela a vystavila jej opovržení. Podobně jako mnoho dalších českých rodičů tak zajistí, aby se z jejich dětí vyvinuli stejní ignoranti, jako jsou oni sami. Reprodukce xenofobie v přímém přenosu.

Proruští separatisté používají drony, ukrajinská armáda posílá se zprávami posly...

Ukrajinský konflikt běžných dní připomíná 1. světovou válku

17. 8. 2015

čas čtení 7 minut

Saša Bak je velitelem 7. roty u 93. brigády ukrajinské armády. Ve svých 21 letech je zdaleka nejzkušenějším a nejlépe vycvičeným vojákem jednotky čítající 110 členů. jejich úkolem je bránit část téměř opuštěné vesnice Pisky, pouhou míli od proruskými separatisty kontrolovaného Doněcku. V jednotce má směsici uboze vycvičených vojáků a dobrovolníků. Ví, že setrvalý útok na jejich pozici by nemohli ustát. Přesto se po zranění okamžitě vrátil na svou pozici, i když měl 30 dní na zotavenou. Na bojové mise totiž chodí se svými vojáky sám, protože nikdo z jeho vojáků není trénovaný jako on. Reportáž z východu Ukrajiny přinesl deník Washington Post.

Poznámka:

Kolik dronů, rušiček, dělostřeleckých radarů a raketometů bylo nasazeno za I. světové války?

17. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Je pravda, že první drony zkoušelo už nacistické Německo, zatímco vůbec první ozbrojené drony nasadil Írán ve válce s Irákem na počátku 80. let. Avšak tyto bezpilotní stroje nemohly být používány k navádění dělostřelecké palby, a zejména ne v noci, jak se to běžně děje na Ukrajině. (Většina palebných přepadů z ruské strany je vedena v noci, čímž se výrazně snižuje riziko účinné ukrajinské odpovědi.) Teprve současné drony jsou vybaveny účinnými senzory na principu termálního zobrazování. Většina z těchto senzorů je mimochodem západního původu, a to i na dronech ruských, poněvadž ruský průmysl tyto pokročilé senzory nedokáže vyrábět.

Byl Karel Kryl věštec?

17. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta


Celkem aktuální, o "nelegálních" migrantech, kteří plavali na vorech přes Dunaj... a taky o českém národě, konstatuje Boris Cvek.



Vystoupení na Festivalu nezávislé kultury ve Wroclavi, hudební vystoupení se konala ve dnech 3.- 5.listopadu 1989 v původním Teatru polskim ve Wroclavi.

Vykořisťování imigrantů se stalo základem naší ekonomiky

17. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Britská pravice předstírá, že je tvrdá na imigranty, ale prosazuje podnikatelský model, který na nich závisí

Když hovořil britský ministr zahraničí Philip Hammond o hrozbě "nájezdnických imigrantů" v Calais, rozhodla jsem se napsal o příbězích stovek zahraničních dělníků, s nimiž jsem se setkala za více než desetiletí, co píšu o jejich životech v Británii, konstatuje Felicity Lawrence, o lidech, kteří pracují pro mainstreamovou ekonomiku, i když jsou skryti ve vedlejších kontraktech. Pracují v potravinářství, ve stavebnictví, v péči o staré a nemocné lidi, pracují jako uklízeči a v restauračním sektoru.

Najdi pět rozdílů: republikánský radikál Trump a "levičák" Zeman

Češi by volili Trumpa, připomíná Zemana

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

"Rozbijete rodiny? Deportujete děti imigrantů?," zeptal se v televizním rozhovoru pro stanici NBC moderátor Chuck Todd republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, jenž vede prozatímní průzkumy podpory sedmnáctičleného pole uchazečů stranických primárek. "Ne Chucku, rodiny zůstanou pohromadě, ale musejí odejít." Trump v podstatě navrhuje vyhostit lidí s povolením k pobytu v USA, protože jejich příbuzní, zejména děti, které s nimi žijí, povolení nemají. Kdyby se Trump, známý svou přihlouplou, agresivní a demagogickou rétorikou, vycházející vstříc "red necks" amerického středozápadu a jihu, ucházel o post prezidenta v ČR, pravděpodobně by s převahou zvítězil, dodává Bob Kartous.

Zemanova cesta do Číny je zcela na místě

17. 8. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 2 minuty

Prezident Miloš Zeman se stal opět terčem nemilosrdné a nesmyslné kritiky, když se proslechlo, že v září poletí do Číny, aby se tam zúčastnil oslav 70. výročí konce II. světové války. A to i navzdory odmítavému postoji ostatních zemí Evropské unie. Sluší se zdůraznit, že právě Čína byla za II. světové války zemí s druhým nejvyšším počtem obětí. Zahynulo během ní přes 11 000 000 Číňanů, z toho 10 000 000 civilistů (Některé údaje uvádí 9 000 000 -17 000 000 civilních obětí). Tolik obyvatel má zhruba celá Česká republiky. Sluší se také zdůraznit, že v Číně existoval za II. světové války poměrně silný odboj, díky čemuž Japonsko nemohlo naplno využívat jejího nerostného bohatství.

OSN odsoudila Assadův útok na trh v Sýrii. Svědci hovoří o tom, že "mrtvoly jsou všude"

17. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Stephen O'Brien, šéf OSN pro humanitární pomoc, vyjádřil svou hrůzu nad "totální neúctou k životu civilistů" poté, co armáda prezidenta Assada usmrtila leteckým úderem více než 100 lidí v předměstí Douma u Damašku

Organizace spojených národů odsoudila nedělní útok syrskými stihačkami na předměstí Douma, při němž zahynulo více než 100 osob, mnoho z nich civilistů. Stephen O'Brien, nejvyšší činitel OSN pro humanitární pomoc, uvedl, že je zděšen totální neúctou vůči životu civilistů v tomto konfliktu, při němž bylo usmrceno nejméně 250 000 lidí a zraněno čtyřikrát tolik. O'Brien v závěru své třídenní návštěvy v Sýrii řekl v Damašku, že "útoky na civilisty jsou nezákonné, nepřijatelné a musejí přestat."

Bodláky Václava Duška

Svatá slova

17. 8. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Kníže pravil: Lezeme mocným do konečníku. Otázka zní, kdo a kdy. Má kazatel pravdy jistě bohaté zkušenosti s mladším bráchou za mořem, starší brácha jaksi není v milosti - dříve krasohled, nyní křivohled. Dialektika nezklame.  Bude dobré, když napříště nebude Fürst používat my - my jsme národ!

Wilsoniáda číslo dvě, aneb Přízrak politického vykupitele

17. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Americký prezident Woodrow Wilson zapojil USA do I. světové války pod praporem "války za ukončení všech válek". Spolu s Francouzi poté vytvořil v Evropě systém těhotný dalším, ještě horším ozbrojeným konfliktem, systém, který vydržel jakžtakž fungovat dalších dvacet let. Na jeho sklonku bylo Československo jedinou demokratickou zemí mezi četnými následnickými státy předchozího politického uspořádání. Historikové považují dnes Wilsona s jeho vykupitelskými fantaziemi za jednoho z vůbec nejhorších amerických prezidentů.

Jedny koňské klapky prosím

17. 8. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 6 minut

Všeobecná gramotnost s sebou nese jisté obtíže. Člověk prostě umí číst. Čtení se mu stalo přirozeností. Jako nádech a výdech. Jako mluva. Písmena se slijí do celku a promluví. Stali jsme díky tomu informovanější, moudřejší a zapomnětlivější. Díky písmenům můžeme zjistit kdykoliv a cokoliv. Ale nainstalujme si do představ chůzi městskými ulicemi, nasávejme čistý vzduch městských spodin, kochejme se pozlátkem, které je nám nabízeno, a zamysleme se nad stavem společnosti, která se nechává, denně, bez ustání, ovlivňovat a požírat okolím.

Bodláky Václava Duška

Barabové

17. 8. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Tunelování má tradici. Pomineme tunel karpální, není totiž k popukání. Z nábřeží na Letnou se razil tunel v letech pionýrských i stalo se, účetní nahlédl realitu v režimu tuhém k nežití, sebral výplaty barabů a ádijé za hranice všedních dnů.

"Jsme si jisti, že bráníme v přístupu do Evropy těm správným lidem?"

17. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

"Dojemná reportáž z křehkého domu bohoslužeb v 'Džungli'"

Zatímco mnozí Češi dále pokračují v šíření fanatické nenávisti vůči uprchlíkům, je pozoruhodné zaznamenat, že i britský konzervativní deník Daily Telegraph publikoval v pondělí dvě s uprchlíky silně sympatizující recenze v souvislosti s náboženským pořadem Songs of Praise, který v neděli vysílala z provizorního kostela v uprchlickém táboře v Calais televize BBC. Posuďte sami:

Základní křesťanské hodnoty empatie a slitování zářily ostře, když televizní pořad Songs of Praise navštívil ty, kdož prchají před chudobou a pronásledováním a žijí dnes v jednom z uprchlických táborů v Calais. V provizorním kostele, vyrobeném ze dřeva a voskovaného plátna uprostřed obrovské sítě dočasných příbytků, jimž se říká "Džungle", se připojila moderátorka Sally Magnusson k uprchlíkům a dalším lidem v rámci bohoslužby.

Měsíc před plánovanou návštěvou prezidenta Si Tin-pchinga ve Washingtonu, v době sporu ohledně čínského podnikatele uprchlého do USA kvůli obviněním z korupce

USA varují Čínu kvůli skrytým agentům nutícím hledané Číňany k návratu

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa poslal Pekingu varování kvůli přítomnosti čínských agentů operujících inkognito na americkém území. Ti údajně nutí expatriované prominentní Číňany, z nichž někteří doma čelí obviněním z korupce, k návratu. S odkazem na zdroje z americké vlády to uvedl deník NY Times.

Televize BBC svým náboženským programem z uprchlického tábora v Calais zdůraznila, že s uprchlíky máme společné lidství

17. 8. 2015

čas čtení 3 minuty



A náhle už uprchlíci z Calais nejsou nějaké hrozivé ilegální "hejno", ale lidé z masa a krve - někteří jsou to věřící, kteří chodí do kostela, ale především jsou to lidské bytosti. Jako vy a já.

Pořad byl překvapivým svědkem rozrůzněnosti křesťanské víry

Když moderátorka BBC Sally Magnusson procházela uprchlickým táborem v Calais, byla zjevně dojata tím, co tam viděla: většinou muslimy, ale i mnoho křesťanů, prchajících před různými druhy pekla v jejich rodných zemích.

"Je to pozoruhodné, že první, co chtěli udělat, když sem přišli, je vybudovat si kostel," říká Maya Konforti, pracovnice nevládní organizace, působící v táboře. "Chtěli kostel dřív, než chtěli příbytek."

Obléhání ekvádorské ambasády v Londýně stálo už 12 milionů liber

Vydání Assange do Švédska je stále méně pravděpodobné

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Ekvádorský ministr zahraničí odmítl nátlak svého britského protějšku v případu Australana Juliana Assange, zakladatele serveru WikiLeaks. Ten se už déle než tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, protože mu ze strany britské policie hrozí zatčení a vydání do Švédska, kde jsou proti němu vznesena obvinění z údajného sexuálního násilí. Tři ze čtyř těchto obvinění však už byla zastavena, protože uběhla zákonná lhůta. Daleko větší hrozbou pro Assange je možné následné vydání do USA, kde by čelil vážným obviněním z vyzrazení tajné vládní komunikace.

"Corbyna Británie potřebuje, aby se změnil veřejný diskurs"

17. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

"Panebože, dej mi sílu!" To jsou slova, jimiž reagoval jeden čtenář listu Guardian na zprávu, že se tři anticorbynovští kandidáti na nového předsedu Labouristické strany hašteří do krve o to, kdo by měl odstoupit, aby se neštěpil anticorbynovský hlas. Čtenář se domnívá, že je to zbytečné, protože Jeremy Corbyn zřejmě stejně vyhraje na celé čáře. A proč? Protože je to antiestablishmentový kandidát. Blíže to ve svém komentáři vysvětluje Zoe Williams:

"Pouhý názor?"

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

"Od které doby jsou lživé hoaxy podněcující nenávist podle § 356 zákona č. 40/2009 Sb. svobodnými názory? Kdy se to stalo, že poplašná zpráva podle § 357 zákona č. 40/2009 Sb. se stala jen svobodným šířením informací? Jak se to přihodilo, že hanobení národnosti nebo náboženského vyznání podle § 355 zákona č. 40/2009 Sb. se stalo pouhým vyjádřením názoru? A zaspal jsem něco, že se už dnes mohou zakládat a propagovat hnutí směřující k potlačování práv a svobod člověka podle § 403 zákona č. 40/2009 Sb.? A je dnes snad už výrazem humanity projevovat sympatie hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka podle § 404 zákona č. 40/2009 Sb.? Cožpak je snad podněcování k trestnému činu podle § 364 zákona č. 40/2009 Sb. pouze kategorií dobré literární fikce? A od kdy se schvalování trestného činu podle § 365 zákona č. 40/2009 Sb. stalo pouhým vyjádřením politického postoje? A kdypak zmizel z českého trestního zákoníku § 310 zákona č. 40/2009 Sb. a výzvy k rozvracení ústavního zřízení ČR se stalo pouhým názorem?" ptá se na Facebooku JIndřich Fibiger.

Počet imigrantů pokoušejících se dostat do Eurotunelu klesl na 100 až 200 za den

17. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Eurotunel spojující Francii a Velkou Británii se v průběhu posledních měsíců stal jednou z cest, kterou se snaží imigranti využít k cestě z Calais do Velké Británie. Po dvou nocích na konci července, kdy počet pokusů dosáhl 2 000 za noc, proběhly vládní schůzky mezi Francií a Velkou Británií na nejvyšší úrovni, jejichž výsledkem bylo výrazné zvýšení bezpečnostních opatření. Podle provozovatele Eurotunelu je však situace stále nepřijatelná.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26418