Daily Mail: "Rozdrtit sabotéry!"

19. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodně v hysterii ohledně brexitu používá stále častěji britský ultrapravicový bulvární tisk stalinského jazyka. O rozhodnutí premiérky Mayové uspořádat letos v červnu předčasné všeobecné volby napsal ve středu deník Daily Mail na své titulní straně, že účelem je "ROZDRTIT SABOTÉRY!" 

Příště bude Daily Mail zřejmě bojovat i proti mandelince bramborové...


K tomu ještě:

"Jednu poslankyni za to, že byla pro Evropskou unii ani ne před rokem zavraždili, vy neodpovědní, toxičtí darebáci":

Theresa Mayová také potvrdila, že se nehodlá účastnit žádných předvolebních televizních debat. O své politické strategii hodlá veřejnosti sdělovat jen minimum. Volební program Konzervativní strany bude seškrtán pro tyto volby na minimum. Mayová nebude s nikým diskutovat ani jednat o své politice.
 
Komentátoři poznamenávají, že předčasné volby mají zřejmě Mayové dát čas. Původně se příští všeobecné volby měly v Británii konat r. 2020 a je nyní zjevné, že vyjednávání s EU o brexitu zdaleka nebude ukončeno. 
 
Také je velmi pravděpodobné, že i ještě kolem roku 2020 budou mít evropští občané volný přístup do Británie a Británie bude stále ještě podřízena rozhodnutí Evropského soudního dvora. Toto jsou dva základní požadavky stoupenců, totiž zrušení volného pohybu evropského obyvatelstva do Británie a zrušení jurisdikce Evropského soudního dvora a ultrapravice jako list Daily Mail by zuřila, kdyby před příštími volbami vyšlo najevo, že tyto požadavky nebudou splněny.

Jiní komentátoři poukazují na to, že mnoho členských zemí EU si stále ještě myslí, že Británie udělala rozhodnutím odejít z EU tragicky katastrofální rozhodnutí a že si věc ještě rozmyslí a brexit zruší. Pokud zvítězí v červnových volbách Konzervativní strana velkou většinou, představa EU, že Británie přece jen v evropské organizaci zůstane, by skončila.

Trump nevěděl, kde má námořní flotilu

19. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Americká námořní flotila, vedená letadlovou lodi, o níž minulý týden tvrdil Bílý dům, že "rychle pluje" směrem k Severní Koreji, aby zvýšila nátlak na Pchjongjang, byla ve skutečnosti ve vzdálenosti mnoha tisíců kilometrů a plula opačným směrem.

Teprve v úterý 18. dubna se americká flotila vedená letadlovou lodí USS Carl Vinson vydala na cestu směrem k Severní Koreji, ale až po celé řadě zavádějících tvrzení, která minulý týden vydala Trumpova vláda.

Zmatek ohledně směřování flotily hrozil, že zastíní návštěvu amerického viceprezidenta Mikea Penceho v Japonsku, jejímž cílem je projevit americkou rozhodnost ohledně Severní Koreje.

Ve Washingtonu čelí Trumpova vláda kritice, poté, co byla zmíněná flotila vyfotografována ve vzdálenosti 5600 kilometrů od Severní Koreje v jižních mořích, jak směřuje dále na jih - přestože Bílý dům tvrdil, že se vydala na sever. Do oblasti nedaleko Severní Koreje dopluje nyní flotila až v květnu.

Zmatek potvrdil severokorejský narativ, že Amerika jen řeční, "ale nikdy nenásledují žádné činy".

Šéf severokorejského státu Kim Jon-un vyhrožuje, že Severní Korea bude konat testy raket "každý týden".

Rozhovor Britských listů 105:

Snaží se koalice mocných zlikvidovat Andreje Babiše?

14. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem o středoevropské a české politice před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny a před prezidentskými volbami. Jak to dopadne? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ivanka Trump zneužívá veřejné funkce k budování obchodní značky

19. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

6. dubna spoelčnost Ivanky Trump získala předběžný souhlas čínské vlády pro tři nové obchodní značky, což jí poskytne monopolní práva na prodej šperků, batohů a lázeňských služeb ve druhé největší světové ekonomice. Ten večer Ivanka a její manžel Jared Kusner seděli vedle čínského prezidenta a jeho ženy u večeře v rezidenci Mar-a-Lago.

Spasitel ze stroje, čili Chocolate Jesus 2.0

19. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Od roku 1917 se ve výzbroji amerických ozbrojených sil vystřídalo nějakých osm generací stíhacích letounů. Za stejnou dobu ale Američané nedovedli náležitě vstřebat jednu klíčovou doktrinální a institucionální inovaci - německou Auftragstaktik (označovanou v jejich dokumentech výrazem "Mission Command").

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

O fašistickém podhoubí Parlamentních listů

19. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ve veřejném povědomí jsou Parlamentní listy (dále PL) zapsány jako snad senzacechtivý, ale také otevřený digitální plátek, jehož jediným výrazným znakem je, že dle motta „Nikdo vám nevnucuje, co si máte myslet“ neselektuje informace – což někoho odrazuje stejnou měrou jako jiného přitahuje.

Realita je ale o dost horší. Dlouholetá opora listů Lukáš Petřík totiž působí souběžně i v roli šéfredaktora EUportal.cz, virtuální stoce dostupné na adrese euportal.parlamentnilisty.cz, kde nalezneme i desítky, možná stovky perel následujícího typu...

Celý článek: ZDE

Vstupujeme do nové doby temna v oblasti novinářské práce?

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Média v Austrálii houfně propouštějí novináře, varuje Margaret Simmons. Jak budeme v budoucnosti schopni rozlišit fakta od fake news?

Jak to bude s médii vypadat v budoucnosti? Autorka předpokládá:

- V budoucnosti budou existovat daleko menší redakce než nyní. Na scéně se objeví nové média, prodávat budou své "informace" i nemediální organizace a budou existovat i fragmenty starých médií.

Trauma lze zdědit, ukázal výzkum. I odolnost vůči němu

19. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Chápeme, odkud se berou naše fyzické rysy. Ale když dojde na osobnostní, máme sklon je považovat spíše za vlastní než za zděděné po rodičích. Psychologové jdou o krok dále. Považují záležitosti jako úzkost nebo depresi za vycházející z osobních zkušeností, které nás zformovaly. Nicméně některé studie jdou ještě dál a hovoří o předávání od rodičů nebo dokonce prarodičů.

Theresa Mayová oznámila předčasné všeobecné volby na 8. června 2017

18. 4. 2017

čas čtení 2 minuty



Cílem je získat voličskou podporu pro brexit. Předčasné volby chce Mayová uspořádat,"protože ostatní britské politické strany program pro brexit blokují, stejně jako Horní sněmovna".

Deutsche Bank uveřejnila analýzu, podle níž bude důsledkem předčasných voleb v Británii zřejmě "měkčí" brexit. V současnosti má totiž Konzervativní strana v Dolní sněmovně většinu jen cca 13 poslanců a Mayová je tedy rukojmím skupinky ultrapravicových zastánců tvrdého brexitu. Paradoxně, argumentuje Deutsche Bank, pokud by Mayová získala podstatnější většinu v Dolní sněmovně, mohla by více spoléhat na podporu mainstreamových, a tedy rozumnějších, konzervativních poslanců.

JIným důvodem pro předčasné volby v Británii může být skutečnost, že britská policie vyšetřuje volební podvody, k nimž došlo ve více než deseti volebních okrscích v Británii při posledních všeobecných volbách v květnu 2015. Konzervativní kandidáti tam porušili zákon tím, že vydali na předvolební kampaň daleko více finančních prostředků, než zákon dovoluje, a nevykázali to volební komisi. Toto vyšetřování pokračuje a existuje vážná hrozba, že by bez předčasných všeobecných voleb mohla Mayová přijít o svou volební většinu v parlamentě.

JIní komentátoři poukazují na to, že vzhledem k tomu, že konzervativci mají náskok 21 procentních bodů nad Labouristickou stranou, pro nevolenou Mayovou muselo být velmi lákavé rozhodnout uspořádat všeobecné volby, i když až do poslední chvíle tvrdila, že to neučiní.

Ještě jiní komentátoři varují, že rozhodnutí Mayové uskutečnit tyto předčasné všeobecné volby nutně povede k vyhlášení skotské nezávislosti a ke sloučení Severního Irska s Irskou republikou. No, uvidíme, poznamenává Jan Čulík.

Nynější volební preference jednotlivých stran ve Velké Británii:


Podrobnosti v angličtině ZDE

Spoločný nacionalizmus je náboženstvom stredoeurópskych krajín

18. 4. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 12 minut

Hovorí maďarská filozofka Ágnes Hellerová (1929)

Ágnes Hellerová (1929) je maďarská filozofka. Vyštudovala filozofiu na Univerzite Loránda Eötvösa (ELTE) v Budapešti. Bola žiačkou György Lukácsa a neskôr jeho blízka spolupracovníčka. Na začiatku bola silne ovplyvnená marxizmom. Jej postoje sa začali meniť po brutálnom potlačení povstania v Maďarsku v roku 1956. Bola vylúčená z komunistickej strany a jej vedecká činnosť bola tiež obmedzená. Neskôr prešla z marxistických pozícii na sociálno-demokratické a liberálne. Bola členkou tzv. budapeštianskej školy. Jej ďalší vývoj ovplyvnila Pražská jar a smrť Lukácsa v r. 1971. V roku 1977 emigrovala do Austrálie, kde pôsobila na Univerzite La Trobe v Melbourne. V roku 1986 sa presťahovala do USA, kde prevzala pozíciu po Hannah Arendtovej na The New School v New Yorku. Vo svojom výskume sa zameriavala na marxizmus, politickú teóriu, etiku, estetiku, modernitu ako aj na strednú Európu. Je držiteľkou viacerých prestížnych vyznamenaní. V súčasnosti je kritičkou politiky Viktora Orbána a politických pomerov v Maďarsku.

Čo pre vás znamená stredná Európa?

Nič.

Evropští pozorovatelé: Referendum v Turecku se konalo na "nerovném hřišti"

18. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Referendum v Turecku o posílení prezidentských pravomocí se konalo na "nerovném hřišti" a v politické atmosféře, v níž byly omezeny základní svobody, konstatovali evropští pozorovatelé.

Mise pozorovatelů uvedla, že nedělní hlasování proběhlo víceméně v pořádku, avšak kritizovali kontroverzní rozhodnutí turecké volební komise, učiněné na poslední chvíli, přestat považovat neorazítkované volební lístky za ilegální. Tím byla zrušena důležitá pojistka proti podvádění.

Ve faktickém exilu by nemělo být – především právně, a nejen pro „Moravu“ – zemské zřízení!

18. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 11 minut

Britské listy mi 7. 4. zveřejnily příspěvek s poněkud vyzývavým nadpisem „Moravané, vy nejste Čechy?“

Byla tam také věta: „Jakmile legálně skončilo zemské zřízení, přestala existovat nejen Morava, ale i Čechy, že?“ V závěru bylo mj. mnou navíc konstatováno, že „výraz „Čechy“ se nikdy nevztahoval na teritorium celé ČR“. V tom zmíněném textu jsem zřejmě navíc ututlal na prvním ze zrovna teď citovaných míst do třetice ještě navíc Slezsko (a abych to citově bezděčně nevyhrocoval, nerozhlašoval jsem po světě, že sám jsem se narodil ještě jako „Moravan“ či „Moravák“ v tehdejší „zemi moravskoslezské“; jakž jsem byl navíc poučován později také ve škole ve vlastivědě či v zeměpisu).

La dolce vita

18. 4. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Dokonce i brazilští indiáni se podílejí na přijímání úplatků! Vyšlo najevo, že několik indiánských kmenů v Brazílii dostávalo pravidelné měsíční úplatky, aby si nestěžovaly na veřejné stavby, budované v jejich rezervacích.

Zásahy brazilské federální policie proti korupci dosud odhalila 40 miliard dolarů, které byl rozdány formou úplatků prostřednictvím státní ropné společnosti Petrobras. Dalších 6 miliard dolarů úplatků bylo rozdáno prostřednictvím stavební firmy Odebrecht.

Víme dobře, jak mluvit do médií?

17. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ne že bych si zrovna osoboval tohle zcela nesporně (a po všech stránkách) nejen vědět, ale také i hlásat. A zároveň tak, aby s tím naprosto nutně každý z nás musel nezbytně souhlasit. (A ne že by tu měl být na ty odpovídající poznatky „patent“! I když jsem o tom docela nedávno, jen zhruba před dvěma lety zrovna v Britských listech psal:

Hlasová kultura v médiích27. 5. 2015 / Miloš Dokulil

Jenže vizme například mnohé naše (a někdy hodně „přední“) politiky, jakým způsobem se prezentují před svými případnými voliči. (Necháme teď ten možný letmý – a jistě nemálo náhodný, i když se zřejmě strefující – výčet anonymní. Snad je důležitější, aby se mnozí teď neuvedení veřejně vystupující mluvčí nad možnými zde zmíněnými podněty zamysleli; než aby stáli hned přímo „na hanbě“. Že by se na sebe taky jednou podívali? Zainteresovanýma očima i ušima? A též jako případný jenom „volič“ či „volička“? Či pouze „občan(ka)“ bez preferencí?)

Může být Rusko garantem nestranného zkoumání se zárukou nadstranického přístupu?

17. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Takže jsme se mohli třeba zrovna na Veliký pátek (14. 4.) dovědět, že Rusko již iniciovalo zkoumání a prošetření onoho nedávného a nemálo šokujícího leteckého útoku, který evidentně způsobil smrt nemalého počtu civilistů, včetně dětí; vražednou zbraní byl přitom otravný plyn. Dalšími vyšetřovacími partnery Ruska mají být přímo ještě Sýrie a Írán.

Samozřejmě že média přenášejí do celého světa prakticky vše, co se informačně šustne. Čili též tu zrovna teď tlumočenou informaci.

Americký viceprezident: "USA zajistí bezjadernost korejského poloostrova"

17. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký viceprezident Mike Pence se vyjádřil během své návštěvy Seoulu, že USA zajistí bezpečnost Jižní Koreje, Japonska a dalších asijských spojenců před jadernými zbraněmi Severní Koreje. Uvedl, že "éra strategické trpělivosti skončila" a naléhal na Čínu, aby donutila Severní Koreu vzdát se svého jaderného programu a programu vyvíjení balistických střel.

Pence navštívil Jižní Koreu uprostřed tvrzení, že sobotní severokorejskou raketovou zkoušku zřejmě zhatil americký hackerský útok.

V Maďarsku pokračují obrovské demonstrace proti Orbánovi

17. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Terčem nenávisti Orbánovy vlády v Budapešti se stal Michael Ignatieff, rektor tamější Středoevropské univerzity. Mluvčí Orbánovy vlády Zoltán Kovács posměšně charakterizoval Ignatieffa jako "liberálního politika z Kanady, který selhal - zjevně reprezentuje odlišnou politickou agendu".

Je to změna, protože normálně Orbánova vláda útočí na filantropistu George Sorose, jehož Open Society Fund vyvolává Orbánovu zuřivost, že financuje místní organizace občanského aktivismu, některé z nichž hájí uprchlíky.

Během posledních čtrnácti dnů se v Budapešti konají obrovské demonstrace proti Orbánově vládě a na podporu tamější Středoevropské univerzity.

Jaderná válka je najednou myslitelná - musíme si uvědomit, co by to znamenalo

18. 4. 2017

čas čtení 4 minuty

S krizí vznikající ohledně Severní Koreje je znepokojující si uvědomit, že většina jaderných zbraní je nyní v rukou mužů, kteří jsou připraveni jich užít

Jaderná bomba svržená na Hirošimu měla 15 kilotun. Zničila všechno do vzdálenosti 200 metrů a spálila všechny lidi do vzdálenosti 2 kilometrů. Jaderná hlavice britské střely Trident má 455 kilotun ničivé síly. Ohnivá koule z této exploze by měla průměr 1 kilometru. Způsobila by úmrtí 169 000 lidí okamžitě a 180 000 lidí by vyžadovalo naléhavé ošetření. Vzhledem k tomu, že britské zdravotnictví má jen 101 000 postelí, okamžitě je zjevné, jak by po výbuchu jaderné bomby vypadal apokalyptický scénář, píše Paul Mason.

Erdoğan tvrdí, že vyhrál referendum, opozice křičí: "Podvod!"

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Na tiskové konerenci poté, co vyhlásil vítězství, uvedl prezident Erdogan, že podle neoficiálních výsledků referenda pro rozšíření jeho pravomocí hlasovalo asi 25 milionů voličů, asi o 1,3 milionu lidí více než bylo těch, kteří je odmítli.

V neobykle skromném vítězném projevu řekl Erdogan, že by zahraničí mělo výsledek referenda respektovat.

Předseda turecké volební komise potvrdil, že referendum hlasovalo pro rozšíření prezidentových pravomocí:

Předseda turecké volební komise hájil rozhodnutí přijmout jako platné volební lístky bez oficiálního razítka.

V Istanbulu se konají protesty:

Šéf hlavní opoziční strany se vyjádřil, že se referendum konalo za "neférových okolností" a že ti, kdo podporovali prezidenta Erdogana, porušili zákon.

V referendu o posílení pravomocí tureckého prezidenta sílí ve městech počet odevzdaných záporných hlasů

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V hlavních tureckých městech voliči mírnou většinou hlasovali proti posílení Erdoganových pravomocí. Zdá se, že tři největší turecká města a většinou kurdský jihovýchod země hlasoval proti.

Pro posílení Erdoganových pravomocí hlasalovali 51,7 procent voličů po otevření 95 procent volebních lístků.

Hlas pro posílení Erdoganových pravomocí by nahradil tureckou parlamentní demokracii mocným prezidentským vůdcem a znamenal by, že Erdogan zůstane u moci až do roku 2029 a možná i déle. Byla by to nejradikálnější změna v politickém systému Turecka v moderní historii.

Turecká opozice požaduje přepočítání až 60 procent hlasů:

Vzbouřenecký poslanec Özdağ konstatoval, že i když bylo otevřeno 93 procent volebních uren, sečteno bylo teprve 60 procent hlasů:

Prosba

16. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku,

píšu Vám tak trochu s rozpaky. Nikdy jsem nebyla zvyklá o něco žádat. Prostě si vše zařídit sama, to je přesně to, co mě definuje. Ale někdy není zbytí.

Jsem samoživitelka s třemi dětmi. Na mateřské. Mateřská, jak je všeobecně známo, je velmi malá. Vyžít s ní, jen s ní, opravdu nejde, píše Lucie Součková, email: souckova.lucien@gmail.com.

Proto si přivydělávám copywritingem. To jest psaním většinou marketingových textů. Sem tam to nějaký peníz na přilepšenou hodí.

Vím, že psaní mi jde. Jsem v něm přinejmenším dobrá.

Ultrapravice si našla nový terč nenávisti: George Sorose

16. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Nikdy bychom neměli považovat za nudnou povinnost trvat na pravdě. Jenže soustředit se na fakta znamená přijmout do určité míry hru extremistů. Musíte tak přijmout, že jejich argumenty stojí za to vyvracet. Tím do určité míry přiznáte, že respektujete jejich názor. Avšak když čelíte nebezpečným lidem, nestačí se soustředit jen na fakta. Je nutno se soustředit i na ty nebezpečné lidi, a odhalit nejen to, co říkají, ale proč to říkají.

Prodavačky z vinohradské Billy: "Protestujeme, že nám tu Vietnamci zvyšují tržby!"

16. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Facebook, Jan Kubita:

Velikonoční mikropříběh z vinohradský Billy:

Stojíme všichni ve svých frontách na pokladnu. Prodavačka z té nejvzdálenější směrem k té naší: Helejte, to ste zase vy, že jo.

Žena, zřejmě Vietnamka, která právě v čelé mé fronty odbavuje svůj nákup, cosi tiše se sklopeným zrakem zamumlá.

Já bych je nakopal doprdele. Nic jinýho si nezasloužej. Zaprská chlap z protější fronty. Plešatej padesátník v tričku Jack Daniels. Zrovna vyskládal na pás kartony plechovkáčů a pytel rohlíků. Zjevně na celý svátky.

Co se to děje? Nechytám se.

No já s váma úplně souhlasim, přidává se k Jackovi Danielsovi prodavačka z jeho kasy.

Podle Jiřího Čunka má stát děti trestat za jejich rodiče

16. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Velikonoční doba bývá příležitostí ke vzývání tzv. tradičních hodnot, zejména v oblasti rodiny. Mnohé „tradiční hodnoty“ jsou ovšem starší než křesťanství, např. ženská obřízka, prováděná některými křesťany v Africe. Předkřesťanskou hodnotou je také závislost ženy a dětí na otci, který je de facto jediný plnoprávný občan státu. Když si žena špatně vybere, má smůlu, neboť sama za sebe žít nemůže. Když se dítě narodí mimo manželství, má smůlu, je to bastard, který si nezaslouží společenskou plnoprávnost.

Jak získat důvěru veřejnosti zblblé propagandou

15. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve snaze získat důvěru německé veřejnosti zpitomělé nacistickou propagandou za druhé světové války přišla britská rozhlasová společnost BBC na jednoduché řešení: vysílala holou pravdu.

Z analýzy archivu rozhlasové společnosti BBC vyplynulo, že zatímco nacistický režim používal pro vysílání do Británie propagandisty jako byl William Joyce, kteří se vychloubali německou neporazitelností, BBC záměrně vysílala podrobné zpravodajství o vojenských neúspěších Británie. Bylo to součástí úmyslné strategie BBC, jejímž cílem bylo získat důvěru německého obyvatelstva.

Desítky civilistů byly usmrceny v Aleppu

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Mezi 126 lidmi usmrcenými při evakuaci z obklíčení v Sýrii bylo nejméně 68 dětí.

Bomba umístěná v automobilu zasáhla skupinu autobusů s civilisty, kteří byli evakuováni ze dvou obklíčených měst. Atentát přerušil dohodu mezi vládou a vzbouřenci, v jejímž rámci mají být evakuováni civilisté ze čtyř vesnic, kteří jsou obětí dlouhodobých obklíčení.

Většina mrtvých byli obyvatelé dvou šiitských vesnic v provincii Idlib, které byly obklíčeny téměř dva roky islamistickými sunnitskými vzbouřenci. Vzbouřenci doprovázející konvoj byli také usmrceni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kanadský podnikatel, který přivezl do Kanady 58 uprchlických rodin ze Sýrie

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Jim Estill vydal 1,5 milionu kanadských dolarů na to, aby přivezl více než 200 syrských uprchlíků do Kanady. Říká:

"Tohle je snad největší humanitární krize naší doby. Rozhodl jsem se přivézt 50 rodin, protože jsem usoudil, že pro město Guelph, které má 130 000 obyvatel, to není mnoho, kulturu to nezmění." Jim Estill vytvořil strukturu pomoci pro příchozí uprchlíky. Začali chodit na angličtinu a zároveň dostali zaměstnání.

Firas al-Mohammad: "Máme štěstí. Je to obrovská šance, když se přestěhujete do jiné země, jiné kultury, do jiného jazyka, do jiných pravidel, a do 10-15 dnů máte práci a začnete vydělávat dobré peníze. To je neuvěřitelné."

Jim Estill: "Máme tu 800 dobrovolníků, takže to je jako řídit firmu s 800 zaměstnanci. Takže když sem přijdu a vidím, jak lidi pracují a jsou na cestě k úspěchu, mám z toho dobrý pocit a chci udělat víc. Muži mě tu objímají a líbají a jsou rádi, že mě vidí. Proč? Protože se cítí v bezpečí."

Britská policie odstranila 23 mladých mužů z letadla do Prahy kvůli nezřízenému chování

15. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Letadlo společnosti Jet2, které mělo v pátek odpoledne startovat z Manchesteru do Prahy, bylo nuceno vrátit se na stojánku a jeden opilý cestující byl rovnou pokutován. Policie z letadla eskortovala tři cestující a pak i ostatní členy skupiny, kteří protestovali.

Pilot oznámil rozhlasem v letadle: "Mám nulovou toleranci vůči antisociálnímu chování k členům posádky." Letadlo pak mělo při odletu do Prahy dvě a půl hodiny zpoždění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč si pravičáci zoufale přejí, aby Švédsko selhalo

14. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Švédsko samozřejmě není dokonalé, ale ti, kteří ho líčí jako naivní a plné teroristů, jsou prostě jen cyničtí pokrytci

Posedlost pravičáků Švédskem má mnoho společného s tím, že Švédsko systematicky přijímá v moderní historii mnoho uprchlíků a praktikuje sociálnědemokratickou politiku, píše Christian Christensen. Obojí je pro politickou pravici naprosto nepřijatelné. Když byl zastřelen v roce 1986 švédský premiér Olof Palme, když šel pěšky domů z kina (bez osobních stráží), bylo nám řečeno, že prý švédská nevinnost a utopické představy o nenásilné společnosti skončily. Avšak Švédi pak zázračně znovu nabyli své nevinnosti, aby ji znovu ztratili v roce 2003, kdy byla populární ministryně Anna Lindh (také bez osobních stráží) ubodána ve stockholském supermarketu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2017

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V březnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 874 Kč. Příjem z reklamy byl 15 160 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 62 474.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem března   2017 165 130.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

25207