Nesahej mně na kvér!

1. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chovanec a Černochová by měli utvořit novou politickou formaci

Myslím, že mnoho by se v české politické scéně projasnilo, kdyby Jana Černochová a Milan Chovanec, jak jsem dnes viděl jejich společnou fotku na Facebooku, udělali spolu nějakou novou politickou formaci. Mohla by se jmenovat podle nápisu na tričku oné fotky: Nesahej mně na kvér!

Je to poměrně jasně definovaná politická priorita, kvůli níž míří Česká republika v současnosti do sporu se všemi ostatními státy EU. Pro tuto politickou prioritu ale lidé ve sněmovních volbách 2013 nehlasovali, nebyla tématem volební kampaně. Měla by se tedy na tomto základě vytvořit samostatná politická strana nebo hnutí a namodelovat podle své první priority také ostatní politická témata a s tímto programem na podzim kandidovat do Poslanecké sněmovny.

Rozhovor Britských listů 120:

ČR neinvestuje do inovací a není připravena na robotizaci

28. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Výroky českých politiků jako Milan Štěch, Ivan Pilný či Bohuslav Sobotka poukazují na křehkost a neujasněnost ekonomické strategie České republiky pro blízkou budoucnost. Nad nezajištěným sociálním zabezpečením a celkovou budoucí ekonomickou situací ČR v období převratných technologických změn se v tomto rozhovoru zamýšlejí Bohumil Kartous a Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. července 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Česká média se posmívala kritice, že v Nolanově filmu Dunkirk jsou jen běloši. Kritika měla pravdu

1. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V druhé světové válce nebojovala Británie sama. Indie vytvořila největší dobrovolnickou armádu ve světové historii: více než dva miliony mužů.

Film Christophera Nolana Dunkirk je silně aktuální brexiťáckou fantazií, v níž odvážní Britové hrdinsky ustupují z nebezpečných břehů Evropy. A co je nejdůležitější, film šíří tvrzení, že to byla Británie, jaká existuje dnes - a nikoliv Británie s globálním impériem - která stála sama proti "evropskému nebezpečí", konstatuje spisovatel Sunny Singh.

Vytvořit takovou představu zcela eliminovalo firmy korporace Royal Indian Army Services (Korporace služeb královské indické armády), které nejenže byly přítomny na pláži ve Francii, ale dodávaly zásoby terénem, který byl pro motorizované dopravní společnosti Britské expediční armády nepřístupný.

Ultrapravicová norská organizace si spletla sedadla v autobuse s ženami v burkách

1. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta






Zveřejnila tuto fotografii na Facebooku a to vyvolalo desítky islamofobních výroků. Bývalý politik si povšiml této chyby a jeho upozornění na ni se virálně rozšířilo po sociálních sítích. Ultrapravicová organizace se pak stala terčem posměchu. 

Demokracie umírá. Je děsivé, že většině lidí je to jedno

1. 8. 2017

čas čtení 6 minut



Stručné shrnutí červencových příspěvků ke globálnímu kolapsu demokracie:

- Monstrproces v Turecku s čelnými novináři z deníku Cumhuriyet
- Rozhodnutí Vladimíra Putina zakázat ruským občanům používat VPN, kterého používají aktivisté za demokracii ve snaze vyhnout se cenzuře
- Rozhodnutí firmy Apple znepřístupnit tutéž technologii VPN uživatelům internetu v Číně.

A pak máme billboardovou kampaň, financovanou maďarskou vládou, která ukazuje opoziční strany a nevládní organizace jako loutky židovského miliardáře George Sorose, likvidaci nezávislosti soudů v Polsku a venezuelské volby do ústavodárného shromáždění, bojkotované více než polovinou obyvatelstva uprostřed začínající občanské války, píše Paul Mason.

Trump vyhodil svého nového tiskového mluvčího

31. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Trump po vyhození Scaramucciho napsal na Twitteru:

Velký den v Bílém domě!




Donald Trump vyhodil svého nového tiskového mluvčího Anthonyho Scaramucciho. Ten byl ve funkci pouhých deset dnů a proslul vulgárními výroky na adresu svých odpůrců Reince Priebuse a Steva Bannona.

Podle Channel 4 News to zřejmě znamená, že hlavní roli v chaosu Bílého domu získává nový Trumpův šéf štábu generál John Kelly. Ten se zřejmě zapřísahal, že pokud má situaci ve zmatku a nenávisti Bílého domu uklidnit, sprosťák a agresor Scaramucci musí odejít.

Podle deníku Washington Post byl Scaramucci vyhozen právě na žádost Johna Kellyho, který tím prosadil svůj vliv v Bílém domě.


V každém případě, panoptikum v Bílém domě pokračuje...


ČR má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii

31. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta


Nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii (2,9 procent) měla letos v červnu Česká republika. Na druhém místě bylo Německo (3,8 procenta) a Malta (4,1 procenta).

Nejvyšší nezaměstnanost byla v Řecku (21,7 procent v dubnu 2017) a ve Španělsku (17,1 procent).

Průměrná nezaměstnanost v EU letos v červnu poklesla na nejnižší míru za posledních 8 let, totiž na 9,1 procent.

Zdroj ZDE

 

 

Neziskovky!

31. 7. 2017

čas čtení 5 minut

Protože se nám tady stále šíří bludy o "ziskových neziskovkách", dovolím si pár poznámek z praxe. Dlouhý roky jsem dělala v byznysu recruitment a stejně dlouho pro neziskovky fundraising jako dobrovolník (čti bez nároku na odměnu), píše Zuzana Pilzová ZDE. Z této zkušenosti mi moc nedává smysl, co by měla být ona "ziskovost" a onen "byznys":

1) Platy v neziskovkách jsou tak diametrálně odlišné od byznysu, že je jen velmi obtížné tímto směrem někoho přetáhnout. Nevěříte?

- Promluvte si s někým z Nadace Vodafone Česká republika a jejich skvělého programu Rok jinak.

- Podívejte se sem http://bit.ly/2eYgNVb, i když z mé zkušenosti jsou rozdíly na řídících pozicích ještě nesrovnatelně větší, místy klidně o nulu navíc

- Podívejte se na reálné nabídky práce v NGOs http://www.jobs.cz/neziskovky


- Nebo to někdy prostě zkuste. Fakt skvělej byznys!

Překonat fetišismus technologií a nepropadnout luddismu

31. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V chaosu doprovázejícím působení Trumpovy administrativy - která kromě jiného například dosud nejmenovala velvyslance v řadě zemí - zanikla zpráva o odchodu náměstka ministra obrany Roberta Worka v polovině července. Work je velmi úzce spojen s tzv. Third Offset Strategy - programem, s jehož pomocí měly USA obnovit upadající technologický náskok nad potenciálními protivníky.

Neuvěřitelně, týdeník Sunday Times vydal antisemitský článek

31. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

"Pomiňme skutečnost, že Kevin Myers má tenhle názor. Fakt ale, že Sunday Times rozhodl, že je v pořádku něco takového vydat, je hluboce znepokojující":


Murdochův týdeník Sunday Times ve svém irském vydání v neděli otiskl komentář od Kevina Myerse, který neuvěřitelně tvrdil, že dvě pracovnice BBC mají vyšší plat než ostatní zaměstnanci, protože to jsou židovky.

Kevin Myers je popírač holocaustu. Jakmile bylo vedení listu na existenci článku upozorněno, článek byl odstraněn z internetu, avšak byl otištěn v papírovém vydání nedělníku.

Myers napsal v souvislosti s debatou ohledně toho, že společnost BBC platí svým ženským celebritám o deset procent méně než mužům:

"Promiňte, dámy, ale rovný plat si musíte zasloužit. Povšiml jsem si, že dvě z nejlépe placených moderátorek v BBC, Claudia Winkleman a Vanessa Feltz, s jejichž bezpochyby dokonalou prací jsem tragicky neseznámen - jsou židovky. Výborné pro ně.

Židé nejsou obyčejně známí tím, že by trvali na tom, že by prodávali svůj talent za nejnižší možnou cenu..."

Tyto výroky vyvolaly v celé Británii bouři protestů.

Myers předtím napsal v deníku The Irish Independent: "K žádnému holocaustu (nebo Holocaustu, jak na tom trvá můj počítač) nikdy nedošlo a Třetí říše nezavraždila šest milionů židů. Tyto dva mé výroky jsou nezpochybnitelnou pravdou."

"Jak vidím, šéfredaktor Sunday Times se omluvil za článek Kevina Myerse, který si omylem objednal, schváli, zredigoval a vydal," píše ironicky jeden komentátor:



List Sunday Times v neděli oznámil, že už pro něj Myers psát nebude.

Proč je Donald Trump neschopen výkonu prezidentské funkce

31. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Pocit, že se věci ve Washingtonu rozpadají na prach, je hmatatelný - a je předmětem sílících, vážných mezinárodních obav, uvádí editorial britského nedělníku The Observer, který vlastní Guardian Media Group. Poslední oslovské činy Donalda Trumpa spojené s nucenou rezignací personálního šéfa Reince Priebuse přitáhly pozornost k mimořádnému chaosu v Bílém domě. I obyčejně střízliví a zkušení pozorovatelé ve Washingtonu nyní hovoří o dění v Západním křídle Bílého domu jako o zmijím hnízdě rivality, rozhořčených sporů, masivní nekompetence a bezpříkladného nedostatku vedení.

Osm týdnů před volbami se německá SPD v průzkumech propadá

31. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Osm týdnů před volbami se německá sociálně demokratická strana SPD v průzkumech propadá, zatímco extrémistická AfD znova sílí. Podle výsledků nedělního průzkumu pro list Bild provedeného společností Emnid vede koalice CDU/CSU s 38 %, druhá SPD má 24 %. Na dalších místech nalezneme krajně levicovou Die Linke (9 %), krajně pravicovou AfD (také 9 %), Zelené (8 %) a liberální FDP (8 %).

Přečetli jsme:

Jak Miloš Zeman vymyslel, že kampaň neexistuje, a proč mu na to neskákat

31. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Začíná politický lunapark a Úřad pro dohled nad financováním politických stran bude mít co dělat, aby se v něm zorientoval a spočítal, jestli někdo nepřešvihl povolené náklady, které činí pro sněmovní volby 90 milionů, pro volby prezidentské pak 50 milionů korun.

Pozoruhodné ovšem je, že pokud bychom se řídili podle definice Miloše Zemana, mohl by se Úřad v klidu rozpustit, protože se vlastně žádná kampaň nevede. Prezident v rozhovoru pro Český rozhlas pravil, že jeho výjezdy do krajů nejsou kampaň před prezidentskými volbami, protože na akcích nevyzývá občany, aby ho volili, ale "mluví o jejich problémech," takže ať mu dají z úřadu pokoj.

Celý článek: ZDE

Jak hackeři pronikli do amerických hlasovacích strojů?

31. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Bezpečnostní chyby v amerických elektronických hlasovacích systémech se staly zjevnými, když se vloni ruským hackerům podařilo do nich proniknout v 21 státech USA. Nyní se povedlo do systémů vniknout také účastníkům páteční konference DEF CON v Las Vegas, přičemž jeden to dokázal během necelých 90 minut.

Firma Apple odstranila z mobilů aplikace VPN, používané v Číně proti cenzuře internetu

30. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Firma Apple odstranila ze svého čínského obchodu aplikace, které čínským uživatelům umožňovaly prostřednictvím tzv. "virtual private network" (VPN) vyhnout se čínskému blokování zakázaných zahraničních serverů. Výrobci těchto aplikací jsou "velmi zklamáni", že se firma Apple "rozhodla postavit se na stranu cenzury". 

Putin zakázal Rusům, aby používali VPN

30. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Prezident Vladimír Putin podepsal zákon, který zakazuje užívání technologie, která umožňuje přístup k serverům, které jsou v Rusku zakázány.

Zákon, který už schválila Duma, dolní komora ruského parlamentu, zakazuje užívání virtual private networks, VPN, a dalších technologií známých jako anonymizéry, které umožňují lidem surfovat po internetu anonymně. Zákon vstupuje v platnost 1. listopadu 2017.

Leonid Levin, šéf parlamentního výboru pro informace, uvedl, že účelem zákona není omezovat občany, kteří dodržují předpisy, jeho cílem je pouze zablokovat přístup k "protizákonným serverům".

Daily Telegraph: V Británii bude sílit levice, dokud bude mít příliš mnoho lidí přístup k univerzitnímu studiu

30. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta


Mladí lidé v Británii budou stále silněji podporovat levici, dokud nevyřešíme zásadní problém: příliš mnoho lidí má přístup k univerzitnímu studiu, píše konzervativní deník Daily Telegraph:

Deníku vadí, že jen 7 procent britských akademiků hlasovalo pro Theresu Mayovou.

Varování i pro Českou republiku:

Příčinou katastrofy brexitu je iracionální anglická arogance

30. 7. 2017

čas čtení 7 minut



Devět z deseti nejchudších oblastí v severní Evropě je v Británii:


Hodně často slyšíme o tom, jak si Američané o sobě myslí, že jsou něco extra, avšak Británie má stejný problém, píše v deníku New York Times v ostře varovném článku komentátorka britského deníku The Times Jenni Russell. Jsme národem impéria, jehož předci kdysi ovládali čtvrtinu světa, jsme matkou parlamentů, dokázali jsme se sami postavit proti Hitlerovi, tisíc let nás nikdo nepodrobil. Máme pocit, že jsme vynikající a výjimeční.

Hlasování pro brexit bylo vedeno přesvědčením, že Británii ochromuje skomírající, byrokratická skupina zemí. Stoupenci brexitu přesvědčili dostatečné množství voličů o tom, že se musíme osvobodit od Evropy, s jejími nudnými předpisy, omezeními a zatracenými imigranty, abychom se mohli znovu stát hrdým, fanfarónským a bohatým národem.

Anne Applebaum: Možná už v kybernetické dystopii žijeme

30. 7. 2017

čas čtení 3 minuty


Od devatenáctého století nás děsí dystopická umělecká díla, v nichž člověk vynalezne robota, který nabude lidských rysů a převezme vládu nad člověkem a nad světem.

Jenže co když skutečná hrozba od umělé inteligence nevypadá vůbec jako lidská bytost, ptá se Anne Applebaum. Co když je to jen kus počítačového kódu, který dokáže ovlivňovat to, co vidíte, a tedy to, co si myslíte a co cítíte? Jinými slovy, co když našemu životu hrozí boti, nikoliv roboti?

Bot je opravdu jen kus počítačového kódu, který dokáže dělat věci, co lidé nedovedou. Wikipedia používá boty k opravování překlepů a gramatiky, boti dokáží hrát počítačové hry anebo jménem svých lidských ovladačů umisťovat sázky.

Začíná se ČT chovat jako polská propagandistická stanice TVP?

Protiuprchlická islamofobní propaganda v České televizi

28. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Seriozní média informují, že útočník byl šestadvacetiletý muž, který se narodil ve Spojených arabských emirátech. Posléze hamburská policie oznámila, že útočník byl Palestinec, samotář s psychickými problémy a s problémy s drogami, který měl být deportován.Tajná německá policie ho měla na seznamu nenásilných "islamistů". 







Rasismus je konstruování kolektivní viny pro uměle zkonstruovanou "vinnou" a odlidštěnou etnickou či náboženskou skupinu,  přestože kritizovaný čin je aktem jednotlivce. Mnozí Češi to dělají už léta Romům, proč to dnes nedělat i uprchlíkům, že? Ovšem že se na tom podílí údajně veřejnoprávní Česká televize, to je naprosto ostudné. Další důkaz propadu České republiky do uměle vyvolávané nenávisti a strachu

Moderátor ČT: Útočník v Hamburku křičel islamistické (sic!!) heslo Allahu Akbar.

Pak Česká televize pustila záběry uprchlíků na člunech, pod nimi titulek ČT: "Útok nožem v Hamburku".

A přijde i česko-švédská spisovatelka... :)))

píše jeden čtenář Britských listů.

 Zahraniční zdroje uvádějí, že je nejasné, jaká byla motivace útočníka, mohl mít psychické problémy. Neuvádějí ani jeho etnikum, ani jeho příslušnost k islámu. V některých zprávách se vyskytuje informace, že "možná" útočník vykřikl Allahu Akhbar.

Viz zpráva z Guardianu:

Muž ubodal zákazníka a v obchodě pobodal čtyři další

Timo Zill, mluvčí hamburské policie uvedl: "To, co v této etapě víme, je, že útočník byl muž, že byl ozbrojen nožem a vstoupil do supermarketu, vyhledal své oběti a začal je náhodně bodat. Je zraněn, ale ne vážně. Můžeme říci, že máme na trhu Edeka jednoho mrtvého a čtyři další osoby zraněné." Zill dodal, že nemá informace o motivu muže. "První zprávy o možném přepadení a krádeži zatím nemohou být potvrzeny," řekl.

Žádné informace o mužově totožnosti nebyly zveřejněny. Policie uvedla, že si je jista, že jednal sám. Dva svědci útoku tvrdili, že muž vykřikl "Allahu Akhbar", avšak policie zdůraznila, že nebyla schopna toto svědectví potvrdit. Odmítla uvést, zda je útok považován za teroristický incident.


Zdroj: ZDE

Není vytváření islamofobní hysterie důvodem ke stížnosti Radě České televize? (Která je ovšem bezzubá, takže asi ne...)

Je neomluvitelné a zcela nepřijatelné spojovat s násilným činem jednotlivce záběry afrických uprchlíků na člunech ve Středozemním moři. Nemá veřejnoprávní Česká televize absolutně žádnou povinnost dodržovat určitý etický kodex?

Agrese

28. 7. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

 

Jak by šlo stručně popsat to, co se děje v naší malé Čechově praotcovské vnitrozemi v současné době?

AGRESE?
AGRESE na silnicích?
AGRESE v práci?
AGRESE v rodinách?
AGRESE v reklamě?
AGRESE v politice?

Je-li to tak – PROČ?

29720

Bohatí musejí dokazovat společnosti svou dobrou vůli

Presumpce chamtivosti

28. 7. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jedním z narativů, s nimiž Andrej Babiš vstupoval do politiky, byl příběh úspěšného a bohatého člověka, který už "všetko má", a tudíž nepotřebuje hromadit další majetek, což je základní předpoklad k tomu, aby úspěšně potíral korupci a "všetkých zlodejov zatvoril". Obraz bodrého Andreje, který ostatním bohatým vzal privilegia parazitovat na společenském bohatství, jelikož sám je již dostatečně zaopatřen a jde mu o společenské blaho, je v ostrém kontrastu s informacemi o osobnostním profilu tohoto člověka, které se pochopitelně na předvolebních billboardech neobjevují: patologicky chamtivý, bezohledný a vůči ostatním bazálně nepřátelský sociální outsider bez schopnosti navázat přátelský vztah, jehož vnitřním motorem je, že to "všetkým ukáže". Podobný efekt a přesvědčení řady chudých Američanů o tom, že Donald Trump je úspěšný a "nasycený" natolik, že mu jde o blaho tvrdě pracujících, je s ohledem na známý profil věrně kopírující Babiše, jednou z největších absurdit současnosti. Proti anekdotám o štědrosti bohatých a individuálním výjimkám stojí poměrně obsáhlý výzkum...

V Estonsku zahajují provoz autobusy bez řidiče

29. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

V rámci estonského předsednictví Evropské unie zahajují tuto sobotu v estonském hlavním městě Tallinnu autobusy bez řidiče. Prioritou estonské vlády jsou technologické inovace. Doprava v autobusech je zadarmo.

Jde o pilotní projekt, který bude provozován každý den do konce srpna 2017.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Krize v Doklamu: Čína a Indie na pokraji ozbrojeného konfliktu

29. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Planina Doklam leží v horském terénu na hranici tří státních útvarů: Bhútánu, Číny (dříve Tibetu) a Indie (dříve samostatného státu Sikkim). Spor který se zde rozhořel na přelomu června a července hrozí ozbrojeným konfliktem mezi Čínou a Indií - dvěma jadernými mocnostmi a současně nejlidnatějšími státy světa. Argumenty formálně doprovázející krizi se zdánlivě vztahují k nejasnostem v koloniální hraniční smlouvě z roku 1890. Záminka sporu by však v žádném případě neměla zastínit zcela aktuální mocenskou partii, kterou Peking proti Novému Dillí promyšleně rozehrál.

Trump vyhodil šéfa štábu v Bílém domě Priebuse

29. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta




Donald Trump vyhodil Reince Priebuse z funkce šéfa štábu Bílého domu a nahradil ho ministrem pro vnitřní bezpečnost Johnem Kellym, který dosud stavěl pohraniční zeď proti Mexiku.

Priebusovo vyhození nebylo překvapivé poté, co se stal Priebus terčem vulgárního útoku nového Trumpova tiskového mluvčího Scaramucciho. Scaramucci označil Priebuse za "zasraného paranoidního schizofrenika".

Trump přišel během půlroku svého funkčního období o svého šéfa štábu, o náměstka šéfa štábu, o poradce pro národní bezpečnost, o šéfa komunikací a o tiskového mluvčího.

Trump tento týden také intenzivně na veřejnosti nadává svému ministru spravedlnosti Jeffu Sessionsovi, jehož obviňuje z toho, že se vyloučil z vyšetřování ruských vazeb jeho týmu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Evropský soudní dvůr zakázal Polsku kácet stromy v bělověžském pralese

28. 7. 2017

čas čtení 2 minuty


Evropská komise žalovala letos Polsko u Evropského soudního dvora, že zahájilo kácení stromů v bělověžském pralese, zapsaném na seznamu UNESCO míst "světového dědictví".

Bělověžský pralez je na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Je to jeden z posledních evropských pralesů. Žije v něm největší stádo evropských bisonů a mnoho unikátních ptáků a druhů hmyzu.

Evropský soudní dvůr nyní vydal předběžné rozhodnutí nařizující, aby bylo kácení stromů okamžitě zastaveno, protože by mohlo způsobit pralesu "vážné a neodstranitelné škody. Hlavní soudní líčení, které vede Evropská komise proti Varšavě, bude zřejmě trvat léta.

Vulgarita: Reality show v Bílém domě se stává stále dramatičtější

Nový Trumpův tiskový mluvčí obvinil bez důkazů šéfa štábu Bílého domu z prozrazování informací tisku

28. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta




Anthony Scaramucci, nový Trumpův tiskový mluvčí obvinil bez důkazů Rience Priebuse, šéfa štábu Bílého domu z údajného prozrazování informací z Bílého domu.
 
Scaramucci se vyjádřil, že šéf štábu Bílého domu Reince Priebus je "zasraný paranoidní schizofrenik", který bude donucen rezignovat, a že Scaramucci není jako Steve Bannon, hlavní stratég, protože "se nesnažím cucat svý vlastní péro".

Jeho vyjadřování je šokující i pro Trumpovu éru v Bílém domě, poznamenává list Guardian ZDE.

Podle deníku Washington Post je to reality show, z jakých Trump žije, ale praktický význam pro americkou politiku to nemá žádný, kromě toho, že je situace v Bílém domě stále surreálnější:





Český rozhlas

Plagiátorství? OK, zbavíme se archivu a plagiátora necháme dál "plodit"

28. 7. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Porušení práva na duševní vlastnictví, respektive jeho forma zvaná plagiátorství, je ze slušné tvůrčí práce eticky vyloučeno. Zejména ve veřejnoprávním médiu by měl platit standard, že plagiátorství se netrpí a že v případě pokusu o něj nebude člověk, který se takového činu v rozporu se základními principy slušného chování dopustil, nadále v médiu působit. V Českém rozhlase k takovému jednání prokazatelně došlo, nicméně reakce vedení je velmi svérázná. Místo potrestání viníka byly odstraněny možné důkazy a viník pokračuje vesele dál. Jste-li totiž poradcem generálního ředitele, lehčeji se lze povznést nad drobnou improvizací......

Mediální frakce ODS - Echo24 - jako chráněná dílna blbosti

Ohrožovat demokracii mohou jen ti správní

28. 7. 2017 / Stanislav Biler

čas čtení 2 minuty

To si takhle založíte blog, jehož alfou a omegou je boj proti Babišovi, protože ohrožuje demokracii atd. OK. Současně jedete konzervativní pravicovou agitku a vezete se na vlně proti Bruselu. Jasně, to tady dělá kde kdo. Do toho se stane, že pravicová konzervativní strana začne v Polsku demontovat právní stát. Jejda. Tak začnete psát, že je to v poho (Weiss), pokud s tím někdo nesouhlasí, tak sleduje nějaké své divné zájmy (Kaiser), pokud se vás někdo zeptá, zda tedy představitelé české justice nechápou, co se děje (viz jejich společné prohlášení), tak řeknete že jo, že prostě neví a vůbec jsou všichni hysteričtí (Balšínek, šéfredaktor). To už je zcela regulérní šílenství, píše ke kvalitě obsahu mediálního projektu Echo24 na Facebooku Stanislav Biler a s roztomilou velkorysostí ke zjevné tuposti pokračuje...

29721

Bodláky Václava Duška

Ráj náhodně vyvolených

28. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Psí poslušnost požadována od zvrácených bytostí v setrvalém stavu. Odpor se nelidsky trestá. Vy-hledávají se osoby vhodné k výrazné převýchově; strach obestřel hámblivou krasotinku, šklebúzu, sociálně oslabeného pupíka, oslabené seniory, fetující juniory; rejdy ubožáků neznají hranic. Ponižování pracovníků, matek, i celých skupin závislých na blahovůli zmetků tetelících se u struku s jedem, bývalo dostatek v dobách spravedlivého sociálního a společenského výronu, ponižování přežívá podnes, a dokonce se hrotí do naprosté nesnesitelnosti bytí.

Síla imperiálních mýtů: Proč je západní materialismus mrtev

28. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Moskevský dopisovatel Guardianu Shaun Walker připravuje vydání knihy nazvané "Dlouhá kocovina" (The Long Hangover. Putin's New Russia and the Ghosts of the Past. ZDE.) V prvním oddíle, a zejména ve druhé kapitole, věnuje velký prostor klíčovému významu "Velké vlastenecké války" pro Putinův režim, který z dávného konfliktu udělal národní zakladatelský mýtus.

Čína v prezidentské režii řinčí šavlemi

31. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil kampaň za posílení své moci a využil k tomu nedělní vojenskou přehlídku, projevy a propagandu, napsal Chris Buckley. To vše přišlo spolu s čistkou z minulého týdne, která měla varovat čínské představitele, aby podporovali nejsilnějšího lídra za dvě dekády.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2017

18. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

V červnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 142,18.  Příjem z reklamy byl 24 452 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 58 933,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem června 2017 172 887.05 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20302