17279

Human Rights Watch: Babiš a Právo - neuvěřitelný propad

14. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu (jeho účet na Twitteru sleduje více než 100 000 světových novinářů a aktivistů, opakovaně je jmenován jedním z nejvlivnějších světových komentátorů na Twitteru): Český premiér Andrej Babiš se snaží šířit xenofobní nenávist - a odvádět pozornost od své neuvěřitelné zkorumpovanosti - tímto komentářem, který vyšel v celostátním deníku (!!) "Česká pirátská strana prostě migranty vítá"!!

Dodejme, že je neuvěřitelné, že deník Právo, který si o sobě myslí, že je snad seriozní, publikuje a normalizuje takovéto nesmysly. Má už ale tu tradici - dlouhodobě vydává neuvěřitelné bláboly ultrapravičáckého maniaka Alexandra Tomského. Někdejší údajně levicový list se absolutně propadl do nenávistné, xenofobní pravice. (JČ)

Zelení a organizace bojující proti hladomoru ostře zkritizovaly konečné komuniké summitu G7

14. 6. 2021

čas čtení 2 minuty



Konstatují, že summit v Cornwallu vůbec neřešil základní naléhavé otázky, jimž čelí svět



Konečné komuniké ze sumittu G7 v Cornwallu neobsahuje žádný brzký časový plán k odstranění emisí uhelných elektráren, nabídlo pouhou 1 miliardu vakcín chudému světu (zapotřebí je 11 miliard vakcín) a nezavázalo se, že se postaví proti vážnému porušování lidských práv v Číně.

Rozhovor Britských listů 397. Amerika má strach říkat vtipy

11. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu bude už v prezidentské funkci v USA Joe Biden sto padesát dní. Změnilo se něco ve Spojených státech s odchodem Donalda Trumpa? Jan Čulík hovoří o dnešní atmosféře v USA s profesorkou Yale University Karen von Kunes. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. června 2021.

 16540

Doktor Mnoholáska, aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád COVID

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Premiér Babiš opět něco důležitého objevil. V poslední relaci Čau lidi vysvětluje absolventům vysoké školy života, jaké ďábelské plány s nimi prý mají Piráti. Kromě jiného k nim patří polyamorie - čili v originálním Babišově překladu mnoholáska. A to prosím znamená, že: "Desítky mužů a žen budou spolu žít jako partneři a budou spolu mít i milostný vztah." Sodomakomora!

Kromě toho, že usmrtilo více než 60 dětí, nedávné izraelské bombardování způsobilo v Gaze skutečnou spoušť

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Zničení Gazy během jedenácti dní izraelských leteckých úderů letos v květnu je hluboké a rozsáhlé. Zničeny či poškozeny byly stovky budov a desítky ulic a silnic, uvádí předběžná analýza OSN. Podtrhuje to varování od lidskoprávních organizací a nevládních institucí, že izraelské bombardování, o němž izraelská armáda tvrdila, že je zaměřené proti Hamasu, vážné poškodilo celou infrastrukturu Gazy a že bude trvat dlouhá léta, než bude znovu vystavena.

K devastaci Gazy došlo na severu, kolem Gaza City a na jihovýchodě. 

 16637

Průběžné zpravodajství:

V USA se znovu šíří nákaza v republikánských státech, které odmítají očkování

14. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

V neděli 13.6. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 42 denních nákaz, jenže to je nereprezentativní, o víkendu se v ČR nákazy řádně nezaznamenávají, zdravotníci jedou na chatu.  V ČR do 13.6. zemřelo  30 226 lidí. V nemocnicích je 152 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 665 139 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 451 748 osob, druhou dávkou 2 025 011 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 20  procent obyvatelstva


- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin 70 421 nákaz. Je to nejméně od 31. března. Celkem bylo v Indii covidem nakaženo 29,51 milionu lidí, celkový počet mrtvých je 374 305. Za posledních 24 hodin tam zemřelo dalších 3921 osob.

- Boris Johnson bude čelit zuřivému odporu konzervativních poslanců, poté co se chystá v pondělí prohlásit, že "Den svobody", totiž zrušení veškerých karanténních opatření, plánovaný na 21. června, se neuskuteční a v důsledku šíření indické varianty v Británii bude o několik týdnů odložen.

- Počet mrtvých na covid se v USA přiblížil zdrcujícímu číslu 600 000 osob. Dosud podle Johns Hopkins University v USA zemřelo 599 76í lidí. V USA celkově  nyní počet nákaz klesá, ale stoupá ve státech, které mají nízké procento proočkovanosti. Jsou to státy, které hlasovaly pro Trumopa. Experti varují, že v těchto státech se pandemie vrací.

 17275

Není turistika jako turistika

14. 6. 2021 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Motto: Procházka po lese nás nabije a nic ji nenahradí, říká primář Pavel Homolka Zdroj: lidovky.cz

Skoro po roce jsme zase začli chodit na výlety s naší DTJ a taky TJ Rozvoj Plzeň, odbor turistiky. S Totemem jsme byli 5. června v neznámé přírodní rezervaci mezi Stráží u Tachova a rekreačním rybníkem Sycherák. O víkendu jezdí přímý turistický GWTrain z Plzně do Bělé nad Radbuzou a zpět. Vozí i kola v zařízených prostorách.

 17276

Summit G7: V Cornwallu jak v Rusku

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



https://twitter.com/RymMomtaz/status/1403994727305908228?s=20


Novinářka Rym Momtaz, Senior Correspondent, Politico Europe
: Strašlivá organizace summitu G7 v Cornwallu. Novináři byli zaparkováni hodinu autem od místa, kde se politikové setkávali. Téměř jako že všechno bylo záměrně zorganizováno tak, aby byli novináři co nejdále - což je opak demokratického počínání. Nebyla to pro setkání bohatých demokracií dobrá vizitka.

Při posledním summitu G7, který Francie uspořádala v Biarritzu, byli novináři umístěni přes ulici od politiků. Volali jsme na politiky otázky z balkonu, měli jsme mnoho příležitostí se s vedoucími politiky setkávat a konala se neformální, neplánovaná tisková setkání. To bylo demokratické.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17273

Německo: Kancléřský kandidát CDU podporuje zvyšování obranných výdajů

14. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Kancléřský kandidát CDU Armin Laschet tvrdí, že by Německo mělo dodržet slib NATO a vynaložit na obranu 2 % HDP. Jeho vyjádření přichází v atmosféře odhalení skutečnosti, že Bundeswehr není připraven na boj zahrnující bezpilotní letecké prostředky.

 17273

Na "bojovného" Lascheta si dejme pozor

14. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Olaf Kosinsky/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany.

Kancléřský kandidát koalice CDU/CSU Armin Laschet se vymezil vůči "pacifistickým" Zeleným podporou vyšších výdajů na obranu. Pozorovatelé z východního křídla NATO by však po jeho vyjádření neměli předčasně jásat. Ve stejném rozhovoru, v němž Laschet "podpořil NATO", totiž mezi řádky říká, že aktuální cíle aliance vlastně vůbec nepodporuje.

27801

Lukašenko pašuje do Evropy migranty z Iráku

14. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta

OK. Tohle je absolutně potrhlá šílenost. Počet letů z Bagdádu do Minska se za poslední měsíc zdvojnásobil a Lukašenko aktivně vytlačuje ilegální irácké uprchlíky přes hranici Litvy, napsal Ben Aris.

Rozhovor Britských listů 396. Bělorusko: Zatknou vás, když máte červenobílé ponožky

7. 6. 2021

čas čtení 1 minuta


Demonstrace proti diktátorům nefungují, zejména když útlak demokratickým zemím nevadí a diktátoři mají mocného spojence. Po nedávném pirátském únosu běloruského novináře Ramana Protaseviče hovoří Jan Čulík s Aliaksejem Kažarským, odborníkem na mezinárodní záležitosti, který vyučuje na Komenského univerzitě v Bratislavě a na Karlově univerzitě v Praze, o nynější situaci v Bělorusku a kam to může vést. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. června 2021.


Pozn. JČ: Při umístění tohoto rozhovoru na YouTube jsem zpočátku asi na půl hodiny zapomněl zakázat diskusi. Během dvaceti minut se pod rozhovorem objevily hned DVĚ neuvěřitelně sprosté, islamofobní a rasistické reakce. Hrdinové...

Rozhovor Britských listů 395. Stavět elektrárnu v Dukovanech je nerealizovatelný nesmysl

4. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



V pátek 4. června bude v Poslanecké sněmovně na pořadu jednání lex Dukovany. Bohumil Kartous hovoří k problému dostavby gigantických jaderných elektráren v ČR i jinde s Edvardem Sequensem odborníkem z organizace Calla. Edvard Sequens věcně, erudovaně a informovaně vysvětluje, že poněkud šílené snahy české vlády stavět v Dukovanech další jaderný reaktor jsou opravdu z MNOHA ohledů naprostý nesmysl. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. června 2021.

K tomu:


Rozhovor Britských listů 394. Jak někteří Češi nevědí, že nemají sexuálně šikanovat ženy

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Skandál ohledně údajného sexuálního šikanování, které páchal Dominik Feri, otřásl Českou republikou. Jenže to není zdaleka jediný problém. Víte, že co do rovnosti platů mezi muži a ženami je podle Světového ekonomického fóra Česká republika na 101. místě na světě? Proč? A kdo přinesl do České republiky ono iracionální pohrdání úsilím, aby měly ženy stejná práva jako muži? O tom hovoří Jan Čulík s Josefem Švédou, autorem pozoruhodné knihy o vzatích Čechů ke Spojeným státům "Země zaslíbená, země zlořečená". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. června 2021.

K tomu:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 393. Nebuďme fachidioty!

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



"Humanitní obory jsou vstupenkou na pracák a sopky jsou důkazem existence pekla." To je název nedávno zveřejněného článku, jímž upozornil Peter Chvojka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na šokující reklamní kampaň, která varuje školáky v českých školách, aby nestudovali na střední ani vysoké škole, protože se ekonomicky neuplatní a zchudnou - měli by prý jít do učení, aby byli k dispozici montovnám. Je možné, že se v České republice vážně šíří takovéto nesmysly v době, kdy na pokraji totální ekonomické revoluce v důsledku umělé inteligence bude zapotřebí právě jedině vysoce vzdělaných, kritických a originálně myslících lidí, jiní se v nové ekonomice neuplatní? O této šokující reklamě hovoří Jan Čulík s Peterem Chvojkou v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. května 2021.

Demonstrantům v Budapešti se podařilo přimět Orbána, aby pozastavil stavbu čínské univerzity

13. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

 
Zuřivý nesouhlas obyvatel Budapešti nad Orbánovými plány vybudovat tam kampus šanghajské Fudan University se stal ohniskem odporu proti Orbánově vládě. Tisíce lidí protestovaly proti návrhu postavit v Budapešti čínskou univerzitu a před volbami, které se mají konat příští rok, donutily výjimečné Orbána k změně tohoto rozhodnutí.

Protesty více než 500 lidí jsou v Maďarsku kvůli covidu zakázány, i když se fotbalových zápasů účastní obrovské množství lidí. Tak organizátoři uspořádali malé protesty po celé Budapešti, které se pak sešly před parlamentem na Kossuthově náměstí.

 16510

Konflikt ohledně brexitu zničil summit G7 pro Borise Johnsona

13. 6. 2021

čas čtení 10 minut



Hádka mezi Borisem Johnsonem a Evropskou unií ohledně pohraničních kontrol mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem zlikvidovala snahu Borise Johnsona prezentovat se jako autoritativní předák velmoci, "globální Británie". Činitelé Evropské unie požadují, aby Johnson splnil protokol o Severním Irsku, který vytvořil celní hranici mezi Británií a Severním Irskem, Johnson jim všem v sobotu řekl, že nechápou, že Británie "nemůže porušit svou integritu"


V sobotu se na summitu G7 v anglickém Cornwallu konala celá řada napjatých bilaterálních schůzek, na nichž francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a prezidentka Evropské komise Ursula von der Leyen zdůraznili Borisi Johnsonovi, že musí kompletně realizovat veškeré podmínky dohody o brexitu, včetně zavedení celních opatření a blokace dovozu párků a dalších chlazených masných výrobků do Severního Irska. Johnson naopak naléhal, aby "si dostali do hlavy", že Spojené království je "jednotná země".

30650

Jakobyevropanství

11. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Schválení rezoluce o Babišově střetu zájmů Evropským parlamentem předcházela špinavá lobistická kampaň cílící na europoslance. Došlo k tomu v situaci, kdy se Babišovi ministři dlouhodobě účastní ani ne poloviny evropských ministerských jednání, ČR čelí žalobě kvůli omezování volebního práva občanů EU a současně podkopává práci evropských zdravotnických orgánů, když neuznává očkování látkami schválenými Evropskou lékovou agenturou provedené mimo území EU, ale současně Orbánovu Maďarsku bez problémů uzná očkování problematickými látkami - ruským Sputnikem a čínskou vakcínou Sinopharm, jejíž účinnost byla právě vážně zpochybněna.

 17272

In the Stadium of Life, Normalization Was an Olympic Pool of Murky Waters

11. 6. 2021 / Muriel Blaive

čas čtení 32 minut

Foto: Muriel Blaive

K stému výročí založení Komunistické strany Československa  poskytla Muriel Blaive rozhovor Institutu české levice. V něm přesvědčivě rozbíjí představu, že komunismus byl jakýmsi "zotročením českého národa ze zahraničí", něčím, co s Čechy samotnými nemělo nic moc společného. Dokladuje, že od samého založení byla KSČ stranou extremistickou a byla v tom sebejistá, protože se v tom mohla spoléhat na podporu velké části českých občanů. S komunismem flirtovali mnozí a neodsoudili ho ani Edvard Beneš, ani Jan Masaryk, který dokonce  z nepochopitelných důvodů v komunistické vládě po převratu r. 1948 zůstal. Po druhé světové válce, paradoxně, protože komunismus měl přece být kosmopolitní, se  pro Čechy komunismus mísil s národovectvím a chránil je před německým nebezpečím, také si libovali, že mají existenční jistoty.  Gottwald byl zločinec, jenže dodnes neexistuje žádný jeho podrobný životopis.

To, co je na tomto rozhovoru Muriel Blaive opravdu pozoruhodné, je, že zaznamenává, že kultura národovectví, xenofobie a nesnášenlivosti byla integrální, dlouhodobou součástí myšlení lidí, kteří vládli v poválečném Československu desítky let - a je zjevné, že tato kultura nezmizela a začíná převládat i dnes. Je to voda na můj mlýn, protože dlouhá léta tvrdím, podle své zkušenosti, že československý komunistický režim byl populistický a ultrapravicový a k těmto hodnotám se mnozí v ČR dnes instinktivně vracejí. (JČ)

Přinášíme anglický originál rozhovoru, český překlad vyšel ZDE

Muriel Blaive1, Interview with Jan Klán, Institut české levice, On the 100th Anniversary of the Communist Party of Czechoslovakia)

IČL: How do you assess the position of the Communist Party of Czechoslovakia (KSČ) in the context of the European communist movement over the years from its foundation until 1990? Was the Communist Party a demonstrably subordinate component of the Soviet communist doctrine and policy? If so, to what extent did it also play an active role in Czechoslovakia and in the European communist movement?

MB: KSČ was one of few communist parties (we can also think of the German and French CPs) that enjoyed genuine popular legitimacy at the time of their creation. Indeed, the Czech lands were an ideal playground for the Marxist theory (not so for Slovakia.)

Rozhovor Britských listů 392. Jak se mě StB strašně bála. A co dezinformace dnes?

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Jolyon Naegele, slavný reportér českého a slovenského vysílání Hlasu Ameriky, které na středních vlnách každý den v 21 hodin v sedmdesátých a osmdesátých letech poslouchalo celé Československo, vzpomíná v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem na dobu, kdy se ho bál Gustáv Husák. Jaké byly kořeny dezinformací tehdy a dosahují nějak do dneška? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. května 2021.


V onlinové kultuře zažívá Británie lavinu případů sexuálního šikanování a zneužívání školních dívek. Co Česko?

11. 6. 2021

čas čtení 2 minuty


Analýza inspekčního úřadu pro britské školy Ofsted týkající se zkušeností -náctiletých dívek ve škole je šokující čtení, informovaly ve čtvrtek britské sdělovací prostředky. Dvě třetiny z nich zažily nedovolené osahávání "hodně často", nebo "někdy".  8 z každých deseti dívek je pod trvalým tlakem, aby poskytovaly své nahé fotografie. Některé dívky dostávají na mobil až 11 žádostí DENNĚ, aby poskytly své nahé fotografie.

Analýza zaznamenává obraz dětství, v němž byla sexuální šikana naprosto normalizována.

Ofstead provedl tuto analýzu poté, co tisíce svědectví sexuálně šikanovaných dívek bylo zveřejněno na internetovém serveru Everyone's Invited, který založila dvaadvacetiletá dívka. Nyní tento internetový server jmenoval ty školy, v nichž k sexuální šikaně dívek dochází. Z téměř 3000 jmenovaných škol jich jsou téměř čtyři stovky školy prvního stupně, kam chodí děti mladší než jedenáct let.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Na indickou variantu Delta zemřelo v Anglii 12 plně očkovaných lidí

11. 6. 2021

čas čtení 4 minuty


Ve čtvrtek 10. 6. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 190 denních nákaz.  V ČR do 10.6. zemřelo  30 219 lidí, tedy od předchozího dne zemřelo dalších 8 osob.  (V porovnání s Británii, kde se nyní šíří indická varianta, je to pořád daleko více: za posledních 24 hodin zemřelo v Británii do čtvrtka 7 osob, je tam šestkrát více obyvatel než v ČR, českých 8 mrtvých by tam tedy bylo 48 mrtvých.) V nemocnicích je 228 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 664 839 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 4 335 379 osob, druhou dávkou 1 905 150 osob, proti nebezpečné indické variantě je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 19 procent obyvatelstva

- Británie v pátek zaznamenala 8125 denních nákaz, nejvíce od února. Lékaři požadují odklad rozvolnění stanovený na 21. června. V Británii také za posledních 24 hodin do pátku zemřelo 17 lidí. Číslo R v Anglii stouplo na 1,2-1,4. Laterální antigenní testy označil americký Úřad pro bezpečnost potravin a léčiv za naprosto nespolehlivé. V anglických školách došlo od 26 dubna k vzniku 149 ohnisek nákazy. Největší míra nákazy je u studentů na druhém stupni a vláda požaduje očkování dětí nad dvanáct let co nejdříve.

- I v ČR je přítomná vysoce nakažlivá indická varianta. V Británii začátkem letošního dubna bylo procento nákaz indickou variantou 0,2, nyní je 96 procent veškerých nákaz.

- Až 96 procent nových případů covidu v Británii je indická varianta Delta. Tato varianta má asi o 60 procent vyšší nakažlivost než britská varianta Alpha. Celkem bylo indickou variantou Delta v Británii nakaženo už 42 323 osob.  V týdnu předtím to bylo 29 892 nákaz. Tato varianta  B.1.617.2 způsobuje v poslednich týden v Británii nárůst případů. Je nakažlivější než britská varianta (Alpha) a má větší rezistenci vůči vakcínám, zejména po první dávce. Zřejmě také způsobuje vyšší počet hospitalizací.  Počet nákaz v Británii se zdvojnásobuje každý 4,5 až 11,5 den, podle regionu. Británie je nyní schopna zaznamenávat ostrý nárůst nákaz v důsledku nové metody sekvenování infekcí, kdy se genomicky sekvenuje jen  relevantní část genomu viru, a tak přicházejí výsledky sekvenování nákaz do 48 hodin. Od začátku února do 7. června bylo hospitalizováno s variantou Delta 383 lidí. ZDE

- Do 7. června zemřelo v Anglii 42 osob nakažených indickou variantou Delta. 23 z nich bylo neočkovaných, 7 z nich bylo očkováno jednou vakcínou před více než 21 dny a 12 z nich bylo očkováno i druhou vakcínou před více než 14 dny. Indická varianta Delta je o 60 procent více nakažlivá než předchozí britská varianta. Epidemiologové však uvedli v pátek v poledne v britském rozhlase, že úmrtí plně, dvakrát očkovaných osob na koronavirus bylo v nejstarší a neohroženější kohortě.

- Spojené státy a další země skupiny G7 na summitu v Cornwallu uvažují o uvolnění 100 miliard dolarů z Mezinárodního měnového fondu na pomoc chudým zemím zápolícím s covidem.

 16890

Jak to vlastně bylo s vynálezem humanitárního bombardování

11. 6. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před pětašedesáti lety, v červnu 1956, byl z funkce sovětského ministra zahraničí podruhé (a definitivně) odvolán Vjačeslav Michailovič Molotov. Kromě spojeneckého paktu s nacisty a populárního "Molotovova koktejlu" má ještě na kontě jednu zcela zásadní inovaci: V jeho úřadě v listopadu 1939 vynalezli humanitární bombardování.

29817

Pozitivní psychologie táhne do války

11. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

Žijeme ve zlatém věku pro institucionální lídry, kteří doufají, že aplikací psychologických poznatků svou organizaci zlepší. Výzkumná psychologie v posledních dekádách vyprodukovala vzrušující nové možnosti zásahu, často zprostředkované bestsellery, přednáškami v TED Talks a tak podobně, napsal Jesse Singal.

30689

Maďarsko: Obavy ohledně účinnosti vakcíny Sinopharm

11. 6. 2021

čas čtení 3 minuty

Objevily se obavy ohledně účinnosti čínské koronavirové vakcíny Sinopharm, když se ukázalo, že mnoho lidí naočkovaných tímto přípravkem vykazuje nedostatečnou hladinu protilátek vůči koronaviru. I když zastánci čínského výrobku tvrdí, že očkovaní mohou stále mít buněčnou imunitu, přibývá důkazů o tom, že to není pravda, informuje Tamás Vaski.

Německo "není připraveno na strategickou simultaneitu"

11. 6. 2021

čas čtení 4 minuty

Krize zahrnující Čínu a Rusko současně může se slušnou pravděpodobností vypuknout už příští rok. Nicméně němečtí politikové zápasící o následnictví po Merkelové na ni nepředkládají žádné odpovědi. A co je ještě horší, dokonce si ani nepřipouštějí potřebu dlouhodobé strategie, upozorňuje Stefanie Babstová.

Tisková zpráva:

Peksa: Europarlament schválil druhou rezoluci proti Babišovi. Pokud premiér situaci nevyřeší, bude na tom tratit celé Česko

11. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Zatím nejostřejší kritiku střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše většina europoslanců schválila přijatou rezolucí. V ní Evropský parlament vyzývá Babiše k odstoupení a vrácení všech neoprávněně vyplacených dotací. Usnesení má zabránit tomu, aby se něco podobného v budoucnosti opakovalo jak v Česku, tak kdekoliv v Evropě.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

19909