16525

Jalovost české debaty o klimatické krizi

28. 7. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zatímco v těchto dnech na evropském a americkém kontinentu zuří klimatickou krizí akcelerované požáry, Českou republiku nevyjímaje, stále se najdou tací, kdo primární globální riziko ohrožující přežití lidské civilizace bagatelizují. Mezi tuzemskými bagatelizátory je nepříliš překvapivě i český premiér Petr Fiala. Ten se nechal slyšet, že kupříkladu sucha na jižní Moravě „jsou průvodním jevem určité změny“. 

 

 18952

Pojem přírody v diskuzích o požáru v severních Čechách

27. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

  

V diskuzích o požáru v severních Čechách se objevuje zrádný pojem „příroda“. Osvícenci, kteří jinak odmítali středověkou scholastiku, převzali a až do našeho myšlení donesli takovou představu o přírodě, jako by příroda byla „rozumná“, „moudrá“, správně a účelně utvořená, logická, odpovídající našim představám a potřebám. Ještě např. Voltaire ve Filozofickém slovníku považuje homosexualitu za něco „proti přírodě“, protože přece logicky a rozumně sex musí sloužit k plození (typický balast středověkého racionalismu).

Rozhovor Britských listů 513. Ekologická transformace v ČR musí přijít od místních lidí a musí jim pomoci ekonomicky

26. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



S Josefem Patočkou, výzkumníkem v organizaci Reset, v platformě pro sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o nové analýze, vypracované Resetem o tom, jak Česká republika zatím zvládá ekologickou transformaci. Moc ji nezvládá, protože vláda přisunuje peníze velkým podnikům a oligarchům, jenže skutečná ekologická transformace musí vycházet od obyčejných lidí, od jejich iniciativy a musí přinášet ekonomický a sociální přínos v místních komunitách. S tím souhlasí i Evropská unie. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 26.7. 2022.


 18954

Ruská agrese na Ukrajině: Podle britského ministerstva obrany nabírá ukrajinská protiofenzíva v Chersonu na obrátkách

28. 7. 2022

čas čtení 11 minut

Foto: Ruské údery v městě Toreck, Doněcká oblast, 27.7. 2022

Ve zpravodajské zprávě vydané ve steřdu ráno ministerstvo uvedlo:

Ukrajinské jednotky s velkou pravděpodobností vytvořily předmostí jižně od řeky Ingulec, která tvoří severní hranici Ruskem okupovaného Chersonu.

Ukrajina použila své nové dělostřelectvo s dlouhým doletem k poškození nejméně tří mostů přes řeku Dněpr, na které Rusko spoléhá při zásobování oblastí pod svou kontrolou.

Jeden z nich, 1000 metrů dlouhý Antonivský most u města Cherson, byl poškozen minulý týden. Ukrajina na něj znovu udeřila 27. července 2022 a je velmi pravděpodobné, že most je nyní nepoužitelný.

Ruská 49. armáda je umístěna na západním břehu řeky Dněpr a nyní se zdá být velmi zranitelná.

Stejně tak město Cherson, politicky nejvýznamnější populační centrum okupované Ruskem, je nyní prakticky odříznuto od ostatních okupovaných území. Jeho ztráta by vážně narušila snahy Ruska vykreslit okupaci jako úspěšnou."



 18952

Děti se nemohou vyhnout informacím o válce a klimatické krizi, ale můžeme jim pomoci

28. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 
V lednu 2020 zveřejnil fotograf Brad Fleet fotografii klokaního mláděte, které uhořelo u plotu z ostnatého drátu po zmařeném pokusu o útěk před požáry australské buše. Možná si ten snímek pamatujete: zuhelnatělé zbytky rukou mláděte omotané kolem plotu, jeho hlava vykukující mezerou, zaťaté zuby vystupující bledě bíle na šedém těle a postapokalyptickém pozadí.

Fotka se stala virální, šířila se jako požár po zařízeních lidí a do jejich nervových systémů a vyvolávala v nich úzkost a strach z události vzdálené celý svět. Ve své praxi dětské psychoterapie se setkávám se stále větším počtem dětí, které se snaží zvládat své pocity v důsledku děsivých  virálních zpráv, píše psychoterapeut Louis Weinstock.
 

Děsivé, násilné a apokalyptické scénáře nejsou pro lidský druh ničím novým, ale dnes nám připadají obzvlášť konkrétní a bezprostřední. Vidíme a cítíme, že se Země zahřívá. Nedávné záběry požárů zuřících v jižní Evropě (a lesních požárů dokonce i v Londýně) nepotřebují mnoho výkladu. Máme také věc zvanou internet, která spojuje náš nervový systém s nervovým systémem dalších osmi miliard lidí na naší planetě. Blízkost katastrofy už není spolehlivým ukazatelem psychologického dopadu. Autoři neurovědecké studie o posttraumatickém stresu uvedli, že zjistili, že "záplava záběrů v televizi a na sociálních sítích může mít na děti silný psychologický dopad - ať už jsou tyto děti fyzicky v ohrožení, nebo je sledují ze vzdálenosti tisíců kilometrů".


 16578

O mladé ženě, která právě vedle mne spáchala sebevraždu

28. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Co jsou mimořádné výdaje? A zpráva dne: Vdova po Petru Kellnerovi se nechala vyfotit do své brožury o dobročinnosti českých, kuponových miliardářů..

"Věnováno anonymní mladé matce, která dne 27.7.2022 ráno ukončila svůj život sebevraždou."

"Sebevražda tvého bližního není jen jeho věc, je to také tvůj zločin." (Vladimír Merta)

Vždy, když sleduji vystoupení mluvících hlav v médiích (zejména ekonomických "expertů"), vzpomenu si na trochu opomíjený film Jiřího Menzela podle předlohy Vladislava Vančury "Konec starých časů"z konce 80. let dvacátého století.

Přesně popsané chytráctví z rozumu, kdy nás laiky bude vždy toto panstvo za každých dob a časů školit a mistrovat, ekonomičtí a pragmatičtí cynici každé doby. Už je slyším:

"Nerozumíte tomu, nechápete základní ekonomické poučky, mlčte a makejte, máte malou produktivitu práce, Vaše žebrácké platy rozjíždějí inflaci a musíte si zvyknout na snížení životního standardu."

Základní otázka této doby je vlastně naprosto jednoduchá: Dokážeme popsat skutečně mimořádné výdaje?

 18955

Kurs filozofie inzerovaný v glasgowském metru

28. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Včera jsem si povšiml této reklamy v glasgowském metru. Poté, co je člověk v  ČR bombardován konzumními, manipulativním reklamními nesmysly, přišlo mi to jako závan čerstvého vzduchu. Dovedete si takovou reklamu představit v pražském metru? (JČ)


Není načase, abyste začali přemýšlet o myšlení?

Trávíme tolik svého času uvažováním o irelevantních a nesmyslných věcech, anebo se pořád vracíme v myšlenkách k témuž. Nebylo by přemýšlení o velkých životních otázkách daleko víc uspokojující?

Během našeho desetitýdenního neakademického kursu se seznámíte s východní i západní filozofií. Nejenže je ten kurs duchovně povznášející, ale také vám pomůže získat toho víc ze života.

Budeme uvažovat o podstatě světa a hluboce se přitom zamyslíte nad sebou a nad vaším místem na světě. Získáte větší vnitřní klid a porozumění, budete osvícenější a svou zvědavou mysl rozšíříte.

Nemyslíte, že je to dobrý nápad?

 18885

Hospodaření OSBL za červen 2022

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V červnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 725,40 výdaje byly  55 431,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci června  byl 25 374,86 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30776

Papírová brčka nestačí. Klimatickou krizi může zastavit jen "systémová změna", říká George Monbiot

28. 7. 2022

čas čtení 6 minut

AMY GOODMAN: Georgi Monbiote, vítejte zpět v pořadu Democracy Now! Popište nám, proč bylo nedávno v Británii počasí tak neobvyklé a jaké máme k dispozici možnosti k nápravě tohoto stavu?

GEORGE MONBIOT: V porovnání s tím, co letos postihlo mnoho jiných částí světa, zejména Indii a velké části subsaharské Afriky, vám to možná nepřijde moc - dva dny čtyřicetistupňových veder. Ale pro Británii, která je proslulá svým mírným, chladným a deštivým podnebím, to byl obrovský šok, když jste vyšli ven a měli jste pocit, že vstupujete do pece s ventilátorem, protože vám do obličeje foukal horký vítr z ulic. Cítil jsem se prostě špatně. Připadalo mi, že se tady, v tomto pověstně chladném a mírném podnebí, něco hodně pokazilo. A překonalo to všechny rekordy. A viděli jsme takové požáry, které jsou v některých částech Británie naprostou neznámou.

30777

Světová produkce ropy roste a její konec je v nedohlednu

28. 7. 2022

čas čtení 17 minut

Možná se tomu nechce věřit, ale ještě před 15 lety mnozí z nás s jistotou hovořili o "ropném vrcholu" - okamžiku, kdy bude celosvětová těžba ropy maximální a po jeho dosažení začne s ubývajícími světovými zásobami její využívání nezvratně klesat. Pak přišlo hydraulické štěpení neboli frakování a samotný pojem ropného vrcholu se do značné míry vytratil. Místo toho začali někteří analytici hovořit o "vrcholu poptávky po ropě" - o okamžiku, který není tak vzdálený, kdy se vlastnictví elektromobilů rozšíří natolik, že potřeba ropy do značné míry zmizí, i když jí bude stále dost na frakování nebo těžbu. V roce 2020 však elektromobily tvořily méně než 1% celosvětového vozového parku lehkých vozidel a očekává se, že do roku 2040 dosáhnou pouze 20% celkového počtu. Ropný vrchol tak zůstává vzdáleným přeludem, který nás ponechává v hluboké závislosti na tyranii ropy se všemi jejími nebezpečnými důsledky, píše Michael T. Klare.

3330

Nová jaderná elektrárna potřebuje obrovské množství vody na chlazení. Kde ji ČR vezme?

28. 7. 2022

čas čtení 6 minut

To je klíčová otázka pro Petra Fialu, který vidí záchranu energetické politiky ČR ve výstavbě jaderných elektráren Posuďte toto varování britského vědce: 

Minulý týden dala britská vláda zelenou výstavbě nové jaderné elektrárny na pobřeží Suffolku. Sizewell C, která bude dodávat nízkouhlíkovou elektřinu pro přibližně 6 milionů domácností, bude stát vedle dvou stávajících elektráren, Sizewell B a vyřazené Sizewell A. Bydlím dost blízko na to, abych téměř každý den viděl 60 metrů vysokou bílou kopuli elektrárnty Sizewell B. Když se chci potrápit, dívám se na "vizualizace stavební fáze" staveniště o rozloze 1 380 hektarů s vysokými haldami hlušiny a lesem jeřábů od developera EDF a přemýšlím, jestli právě tohle bude potřeba k záchraně planety, píše William Atkins.

Z rozhodnutí vlády možná nebylo hned patrné, že inspektorát pro plánování, který je pověřen posuzováním takových projektů, doporučil povolení zamítnout. Problém, jak vysvětlili inspektoři, byl poměrně jednoduchý: firma EDF nedokázala přesně říci, kde získá jednu z hlavních látek potřebných k provozu jaderné elektrárny, kterou je voda.

30774

Grónsko přišlo za tři dny o 6 miliard tun ledu, což je předzvěst nebývalých pobřežních záplav

28. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

CNN a list Independent informovaly o masivním tání ledu v Grónsku, kdy během tří dnů ubylo přibližně 6 miliard tun ledu. Důvodem tání byla vlna veder na světových vrcholcích, kterou způsobilo naše spalování uhlí, benzínu a metanu a vypouštění miliard tun nebezpečného oxidu uhličitého, který zadržuje teplo, do atmosféry, píše web informedcomment.com

 16447

Britští vědci učinili "slibný" krok k jednotné vakcíně proti covidu a nachlazení

28. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Institut Francise Cricka v Londýně sděluje, že oblast hrotového proteinu viru Sars-CoV-2 by mohla být základem očkovací látky proti jeho variantám i proti chřipce

Vědci učinili "slibný" pokrok na cestě k vývoji univerzální vakcíny proti koronavirům Covid-19 a proti chřipce

Výzkumníci z londýnského Institutu Francise Cricka zjistili, že určitá oblast bílkoviny hrotu viru Sars-CoV-2, který způsobuje Covid-19, je vhodným cílem pro očkování proti všem koronavirům, které by mohlo poskytnout ochranu proti všem variantám Covid-19 a běžnému nachlazení.

 16637

Změna klimatu způsobí virovou explozi

28. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Když živočichové migrují, ať už se jedná o motýly, losy nebo netopýry, reagují na ekologické podněty, které určují způsob a rozsah migračního procesu. Jakmile změna klimatu naruší tyto signály, naruší i migraci zvířat.

Změna klimatu tak zasadí obrovskou ránu motýlům, netopýrům, losům a všem migrujícím živočichům. Podle nedávné studie v časopise Nature bude mít toto narušení za následek neobvyklé kontakty mezi živočišnými druhy, které zase způsobí nové přenosy a mutace virů,


 18953

Zemřel James Lovelock, autor teorie Gaia

28. 7. 2022

čas čtení 14 minut

Objevy vědce Jamese Lovelocka měly obrovský vliv na naše chápání globálního vlivu lidstva a na hledání mimozemského života. Jako energický spisovatel a řečník se stal hrdinou  hnutí zelených, ačkoli patřil k jeho největším kritikům.

Jeho výzkumy upozornily na některé problémy, které se staly nejintenzivnějšími obavami o životní prostředí na konci 20. a na počátku 21. století. Mezi ně patří zákeřné šíření průmyslových škodlivin živým světem, ničení ozonové vrstvy a  hrozba globálního oteplování. Podporoval jadernou energetiku a hájil chemický průmysl - a jeho varování nabývala stále více apokalyptických tónů.

 18953

V den svých 103. narozenin zemřel James Lovelock, tvůrce teorie Gaia

28. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Vědec se proslavil svou teorií, podle níž je Země samoregulujícím se společenstvím organismů

James Lovelock, tvůrce hypotézy Gaia, zemřel v den svých 103. narozenin. Klimatolog zemřel v úterý doma obklopen svými blízkými, uvedla jeho rodina.

Lovelock, který byl jedním z nejuznávanějších nezávislých britských vědců, se těšil dobrému zdraví až do doby před šesti měsíci, kdy ošklivě upadl.

Byl známý jako svérázný vědec, který od poloviny 60. let 20. století šířil předpovědi ze své laboratoře jediného muže a i ve stáří pokračoval v práci.

Jeho hypotéza Gaia předpokládá, že život na Zemi je samoregulující se společenství organismů, které na sebe vzájemně působí a ovlivňují své okolí. Před dvěma lety prohlásil, že se biosféra nachází v posledním 1 % svého života.

Výživa primátů

28. 7. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta


Výživa primátů je samosebou velice důležitá, neboť primáti bez výživy hubnou, skomírají a umírají. Z těchto důvodů bychom neměli výživu primátů zanedbávat, ale naopak podporovat, a to zvláště v období různých krizí, zdražování, pandemií a válek, kdy jsou potraviny drahé, a pro mnoho primátů jsou nedostupné.

Například primát orangutan (Pongo), který je rodem hominid žijící původně na ostrovech Borneo a Sumatra, je oblíbeným živým a dobře živeným exponátem v našich ZOO.

 16510

Chystá Boris Johnson politický comeback?

28. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Když britského premiéra Borise Johnsona před dvěma týdny jeho kolegové poslanci potupně odvolali z funkce, mnozí - včetně mě - předpokládali, že je to jeho konec.

Očekávali jsme, že po odchodu z Downing Street se vrátí ke svým lukrativním povinnostem sloupkaře pro Daily Telegraph, dokončí svou knihu o Shakespearovi a vydělá jmění přednášením pro Američany. Předpokládali jsme, že když byl Johnson odhalen jako sériový lhář, fabulátor a podvodník, jeho politická kariéra skončila.

Nyní bychom měli tento názor přehodnotit. Existují závažné důkazy, že Johnson uvažuje o návratu - a existují důvody se domnívat, že by mohl uspět, píše Peter Oborne.

 18448

Ukrajina je jen dalším dějištěm Putinova impéria založeného na ponižování

27. 7. 2022

čas čtení 16 minut

Valentyna mi vyprávěla, že nedlouho poté, co ruská vojska dorazila do Jahidne, její vesnice na severu Ukrajiny, přišel do její koupelny vysoký blonďatý voják. Zeptala se ho, co Rusové na Ukrajině dělají. "Chceme, abyste byli s námi," řekl jí, "abyste byli s Ruskem." 

Podle zkušenosti z vesnice Jahidne  být "s námi" znamenalo následující: Ruští vojáci nahnali asi 300 vesničanů do sklepa pod školou vedle svého dělostřelectva a udělali si z nich lidské štíty. Nejstaršímu vesničanovi bylo 96 let. "Jsme tu, abychom vás chránili," řekli jim ruští vojáci. Vesničany však ve sklepě drželi asi měsíc a deset jich zemřelo protože jim Rusové neposkytli řádnou lékařskou péči. Ostatní, včetně důchodkyně Valentyny, která žije sama, zůstali ve svých domech, které ruští vojáci vyplenili a hledali v nich peníze a kořist.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina ostřeluje Antonivský most v Chersonu

27. 7. 2022

čas čtení 11 minut

 

- Z Ruskem okupované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny přicházejí četné, zatím nepotvrzené zprávy o nových úderech ukrajinských sil na strategický Antonivský most přes Dněpr.


"Výbuchy v oblasti Antonivského mostu," uvedly ukrajinské ozbrojené síly v aktualizaci na Telegramu těsně před půlnocí spolu s videem, které údajně ukazuje palbu úderů.

Vojenský reportér deníku Kviv Independent Illia Ponomarenko v úterý pozdě večer na Twitteru napsal: "Podle zpráv jsme zaznamenali další těžký ukrajinský úder na Antonivský most, klíčovou ruskou zásobovací linii v okupovaném Chersonu".

Vysoký  prezidentův poradce Anton Heraščenko citoval ukrajinské ozbrojené síly v aktuálním příspěvku zveřejněnémve středu ráno krátce po šesté hodině.

"Himars zasadily další silný úder jednomu ze dvou mostů přes Dněpr, které okupanti využívají k masivnímu přesunu vojsk. Doufejme, že tentokrát Antonivský most sílu raketového útoku Himars nevydrží."

Ukrajinské síly se zaměřují  na mosty vedoucí do Chersonu.

Antonivský most je hlavní zásobovací trasou pro ruské jednotky a v případě jeho poškození by se moskevské síly potenciálně ocitly v pasti v Chersonu s malým množstvím munice a zásob - což je součástí ukrajinského plánu na znovudobytí města.

Cherson, dobytý počátkem března, je pro Ukrajince již dlouho středem zájmu, přičemž obránci od dubna dosahují omezených úspěchů na venkově mezi Mykolajivem a cílovým městem. Ukrajincům však zjevně nyní pomáhají zbraně s delším doletem a účinnou palebnou vzdáleností až 80 km, a tak jejich sebevědomí roste.

Do města vedou čtyři klíčové mosty. Zdá se, že cílem Ukrajiny není chtít mosty zničit, protože přes ně do města stále proudí zásoby potravin, ale spíše je poškodit do té míry, aby přes ně Rusové nemohli přepravovat těžkou techniku.

- Děti z Mariupolu ukazují, jak vypadá jejich město:


- Rusko sestřelilo v Chersonu vlastní vrtulník:


 18952

Rekordní vedra a požáry v Evropě

27. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Foto: Hřensko

V Evropě padají teplotní rekordy a rekordy v rozloze spálených ploch

Evropa již v roce 2022 zažila rekordní množství škod způsobených požáry. Kontinent se  octl v extrémně - a v některých případech i bezprecedentně - vysokých teplotách.

V červenci zasáhly požáry několik zemí napříč Evropou. Zatímco obyvatelé Londýna byli šokováni, když minulý týden během vlny veder zasáhly požáry desítky nemovitostí, hasiči v Portugalsku, Španělsku, Francii a Řecku bojovali s lesními požáry na desítkách tisíc hektarů.

Tyto požáry jsou součástí letošní rekordní požární sezóny v celé Evropě.

 
Údaje agentury Effis ukazují, že k 23. červenci bylo v zemích EU vypáleno něco přes 515 000 hektarů půdy (1,27 milionu akrů). To je čtyřikrát více než průměr zaznamenaný od roku 2006 a téměř dvojnásobek předchozího rekordu zaznamenaného v tomto období.

 16518

Koronavirus "začíná vykazovat odolnost vůči interferonům"

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Výzkumníci z Anschutz Medical Campus při University of Colorado zkoumali, jak antivirové proteiny zvané interferony interagují se SARS-CoV-2, příčinou COVIDu-19. Studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences se zaměřuje na to, jak se tento nsátroj imunitního systému brání proti koronaviru.

 18952

Divoké požáry v Česku. Shořet dům může nyní komukoliv

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Foto: Hřensko:


29544

Ironicky, Trump volal ve Washington po "obnovenií pořádku"

27. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 

Trump  při své první návštěvě  Washingtonu od svého odchodu z funkce obvinil demokraty z obrovské zločinnosti v USA

 
Amerika na prvním místě, ironie na posledním. Donald Trump, bývalý americký prezident obviněný z pokusu o státní převrat, při němž došlo k násilným útokům proti policii, se v úterý vrátil do Washingtonu s výzvou k dodržování zákonů a pořádku, aby se policii dostalo "respektu, který si zaslouží".

Trump promluvil v luxusním hotelu vzdáleném necelé dva kilometry od amerického Kapitolu, kde před 18 měsíci jeho příznivci zuřivě útočili na orgány činné v trestním řízení ve snaze zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Byla to jeho první návštěva hlavního města země od chvíle, kdy odmítl inauguraci Joea Bidena a odletěl na Floridu.

 17804

Dlouholetá poradkyně Viktora Orbána odstoupila kvůli jeho "čistě nacistickému projevu"

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Dlouholetá poradkyně Viktora Orbána rezignovala na protest proti "čistě nacistickému projevu" maďarského premiéra, který byl "hoden Goebbelse"

Zsuzsa Hegedüsová prohlásila, že výroky maďarského premiéra o "míšení ras" jsou neomluvitelné

Zsuzsa Hegedüsová, jedna z nejdéle působících Orbánových poradců, se s premiérem zná od roku 2002 a své vztahy s ním označila za přátelské. Ve svém rezignačním dopise, který v úterý zveřejnil maďarský zpravodajský portál hvg.hu, však uvedla, že jí v posledních letech stále více vadí Orbánův "neliberální obrat".

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


 18591

Průzkum: Ukrajinci nestojí o výměnu území za mír

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V době, kdy někteří komentátoři na Západě navrhují, aby Kyjev učinil územní ústupky Rusku výměnou za mír, nový průzkum provedený Národním demokratickým institutem zjistil, že s tím souhlasí jen málo Ukrajinců - a 89 % tvrdí, že mír bude možný pouze tehdy, pokud Ukrajina znovu získá kontrolu nad celým územím, které měla před rokem 2014.

Rozhovor Britských listů 511. O energetickém nacionalismu v České republice

18. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Oslábl vůbec vliv mocných oligarchů, kteří si z ČR udělali pašalík, po odchodu Andreje Babiše z premiérské funkce? Anebo mají i za Fialovy vlády nadále zhoubný vliv na přítomnost i budoucnost České republiky v době globálního oteplování a ohrožují její energetickou i sociální bezpečnost? O tom mluví Jan Čulík s redaktorem Britských listů Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 19. července 2022.

Rozhovor Britských listů 510. Je Rusko plně fašistický stát?

15. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Podle běloruského politologa Aliakse Kažarského, působícího na univerzitě v Bratislavě, je Rusko státem, který sice dnes existuje v jednadvacátém století, ale ve skutečnosti svou mentalitou přeživá ve století devatenáctém. Je Rusko plně fašistický stát? O tom s profesorem Kažarským mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 15. července 2022.


Rozhovor Britských listů 509. Ohlédnutí za karlovarským festivalem

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta


To, co dělá filmový festival v Karlových Varech důležitým pro Českou republiku, nejsou tamější mejdany ani na skok přijíždějící tzv. "celebrity", ale vynikající dramaturgická práce festivalových odborníků, kteří veřejnosti představují to nejlepší a nejzajímavější z filmů, co ve světě vzniklo za poslední rok dva. A ano, Václav Klaus se právem rozčiluje, že festival přináší do českého prostředí otevřený, kosmopolitní duch a autenticky pojednává o nejzávažnějších a nejdůležitějších problémech dneška. A o kterých? O tom vám v tomto rozhovoru Britských listů poví Jan Čulík. Jeho zpráva o letošním karlovarském filmovém festivalu, která se ale opravdu nezabývá tím, v jakých šatech přišly na tamější mejdany tzv. "celebrity", se vysílá na Regionální televizi od úterý 12. července 2022.


 18801

Cílem kremelské války na Ukrajině je prostě válka

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin má ve své válce na Ukrajině cíl, ale s Ukrajinou jako takovou má jen málo společného. Místo toho má konflikt pro Rusy "normalizovat" válku, přeměnit je v lidi, kteří věří, že válka je pro jejich zemi normální, zdravou a užitečnou situací, ​​říká Vladimir Pastuchov.

30898

Rusku vládne korporace příslušníků bezpečnostního aparátu

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Na čem Vladimiru Putinovi záleží nejvíce není ani tak porazit Ukrajinu, jako ukázat celému světu, že Rusko je připraveno vymazat ze země všechna území, která nejsou ochotna bezpodmínečně se podřídit Moskvě. A to se mu do značné míry daří, píše historik bezpečnostních služeb Jurij Felštinskij.

 18918

Mezi Rusy narůstá napětí. Podporují však Kreml, protože nevidí alternativu

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Nový průzkum Nadace veřejného mínění by měl v Kremlu vyvolat spíše obavy než uklidnění. Je to proto, že ačkoli ukazuje vysokou úroveň podpory Putina a nízkou úroveň ochoty protestovat, naznačuje také, že Rusové jsou stále více znepokojeni a podporují režim jen proto, že zatím nevidí žádnou alternativu, upozorňuje Vladislav Inozemcev.

 18381

Dokáže Washington zachránit Rusko?

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Ruská média jsou plná příběhů, podle nichž Spojené státy plánují rozbití Ruské federace, stejně jako SSSR před 30 lety. USA se však v roce 1991 snažily SSSR spíše zachránit než zničit, přičemž až do samého konce podporovaly jeho jednotu. Je pravděpodobné, že stejnou strategii přijmou nyní - a že toto úsilí zřejmě nebude o nic úspěšnější, než před třemi dekádami, varuje Kamil Galejev.

Rozhovor Britských listů 508. Ekonomika: Česká vláda nemá vizi. Nerozhoduje na základě dat

7. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem řeší Fialova vláda nynější ekonomickou krizi? Ne zrovna efektivně, to je verdikt Davida Navrátila, šéfekonoma České spořitelny, s nímž v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. července 2022.

 18795

Rusko: O motivaci donašečů

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Když Putinův režim vybízí Rusy, aby donášeli na lidi ve svém okolí, kteří jsou proti Kremlu, mezi komentátory v Rusku i na Západě se běžně tvrdí, že to představuje znovuzrození praktik sovětské a zejména stalinské éry, konstatuje Vadim Jakunin.

 18948

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský raketový útok zasáhl Oděskou oblast

26. 7. 2022

čas čtení 10 minut

- Foto výše: Samozvaná Doněcká lidová republika zveřejnila fotografie, na kterých jsou podle ní vidět následky ukrajinského úderu na ropný sklad v Buďonnovské čtvrti okupovaného Doněcka. 

- Ruské síly se v úterý brzy ráno zaměřily na Oděskou oblast a zasáhly soukromé budovy v pobřežních vesnicích, informují místní představitelé.  

V sobotu, sotva 12 hodin poté, co Moskva podepsala s Kyjevem dohodu o umožnění monitorovaného vývozu obilí z jižních ukrajinských přístavů, Rusko zaútočilo na město Oděsa raketami s plochou dráhou letu.

Zelenskij útok označil za zjevné "barbarství", které ukazuje, že Moskvě nelze věřit, že dohodu bude plnit.

- Britské ministerstvo obrany vydalo úterní zpravodajskou zprávu o situaci na Ukrajině, v níž zpochybňuje ruskou verzi nedělního raketového útoku na Oděsu.

Rusko původně Turecku sdělilo, že za útok není odpovědné. V pondělí  to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel a uvedl, že útok byl veden na vojenskou infrastrukturu a nebude mít dopad na vývoz obilí z klíčového přístavního města. Britské ministerstvo píše:

    Dne 24. července 2022 ruské řízené střely zasáhly přístavní část ukrajinského přístavu Oděsa. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že zasáhlo ukrajinskou válečnou loď a zásoby protilodních střel. Nic nenasvědčuje tomu, že by se tyto cíle nacházely v místě, které střely zasáhly.

Rusko téměř jistě vnímá protilodní střely jako klíčovou hrozbu, která omezuje efektivitu jeho černomořské flotily. To výrazně narušilo celkový plán invaze, protože Rusko se nemůže reálně pokusit o obojživelný útok s cílem zmocnit se Oděsy.

    Rusko bude i nadále upřednostňovat úsilí o oslabení a zničení ukrajinského protilodního potenciálu. Je však velmi pravděpodobné, že ruské postupy zaměřování jsou běžně podkopávány zastaralými zpravodajskými informacemi, špatným plánováním a přístupem k operacím shora dolů.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Volodymyr Zelenskij vyzývá Evropu, aby reagovala na ruskou plynovou válku posílením sankcí vůči Moskvě

26. 7. 2022

čas čtení 8 minut

 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí zdůraznil, že Evropa by měla na ruskou plynovou válku reagovat posílením sankcí vůči Moskvě

"Dnes jsme slyšeli nové plynové hrozby Evropě... Je to otevřená plynová válka, kterou Rusko vede proti sjednocené Evropě," řekl Zelenskyj v reakci na oznámení Gazpromu o novém snížení dodávek plynu do Evropy.

Ruský státní energetický gigant uvedl, že dále sníží dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream na 33 milionů metrů krychlových denně, což je přibližně 20 % kapacity plynovodu. Snížení dodávek plynu začne ve středu.

Během každodenního videoposelství Zelenskij dodal: "Nezajímá je, co se stane s lidmi, jak budou trpět - hladem kvůli zablokovaným přístavům, zimním mrazem a chudobou ... nebo okupací. To jsou jen různé formy teroru".

"Proto je třeba vrátit úder. Nepřemýšlejte o tom, jak vrátit turbínu, ale posilte sankce," řekl dále Zelenskij.

 16578

Příspěvek na péči jako symbol našeho “ Kocourkova“ (nejen) v sociálně/zdravotní oblasti…

26. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Věnuji své nejlepší šéfové svého života, paní Blance B., která ten strašný stres na sociálních odborech odnesla zdravotně a dnes již bohužel není mezi námi… Stejně jako nesmírně empatické kolegyni, paní Mileně R. – taktéž umírá předčasně z důvodu stresu a vysílení v těchto letech. Sociální práce má své oběti a každá nedomyšlená politická změna do tohoto systému, který se dotýká statisíce klientů - si vyžádá další oběti z řad zaměstnanců – tuší to vůbec politici? Kdo by jim to však řekl, že? Už slyším odpověď: "Máte jasné a přesné důkazy? Nemáte? Tak mlčte, Velemane!“

 18945

Tajemná legenda

26. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

Zavedou-li vás vaše poznávací cesty Prahou až do části zvané Josefov, pak vašemu zraku určitě neujde zjištění, že jste se ocitli na katastrálně nejmenším pražském území o rozloze 8, 81 hektaru, ale i v prostředí, které je plné nejvýznamnějších židovských památek, z nichž tou úplně nejznámější je zdejší Staronová synagoga, která je současně i jednou z nejstarších synagog ve střední Evropě a také nejstarší dochovanou stavbou Josefova. A jak už to tak bývá, tak i k ní se vztahuje tajemná legenda, jenž vypráví o tom, že na její půdě je uložen Golem, jehož legendárním tvůrcem nebyl nikdo jiný než uznávaný židovský rabín a učenec, který působil jako vrchní moravský zemský rabín v Mikulově a později jako vrchní rabín v Praze za vlády Rudolfa II., Rabi Becalel Ben Jehuda Löw. Také se ale říká, že Golem nebyl jediný, že byl vytvořen ve více provedeních, ale o tom, se už můžete dočíst v knize Záhady na dosah ruky, jejímž autorem je známý český cestovatel, scenárista a spisovatel PhDr. Arnošt Vašíček.

Pane Vašíčku, na téma Golem se traduje mnoho legend, ale která z nich je nejblíže pravdě z vašeho odborného pohledu?

 18947

Zvýšení pití alkoholu během lockdownu by mohlo v Anglii způsobit 25 000 úmrtí navíc

26. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Je známo, že mnozí lidé si kompenzovali samotu lockdownu během covidové pandemie zvýšením pitím  alkoholu. V Británii to nyní studovali.

Výzkum zjistil, že v důsledku zvýšené konzumace alkoholu během lockdownu  by mohlo dojít k vážným zdravotním problémům u téměř 150 000 lidí navíc.
 
Podle dvou studií by v Anglii mohlo v příštích 20 letech zemřít až o 25 000 lidí více (v ČR by to bylo o 4200 lidí více) než obvykle v důsledku nadměrného pití alkoholu, které začalo během covidového lockdownu. Mohlo by to mít také za následek téměř o 1 milion hospitalizací více (v ČR o 167 000 více hospitalizací) a stát britské zdravotnictví více než 5 miliard liber.

 18944

Charitativní cyklojízda

26. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Nezisková organizace Cesta za snem, z. s., pořádá charitativní bezbariérový cyklistický maraton.

V úterý 26. července z nádvoří pražského Libeňského zámku odstartuje jubilejní 10. ročník Metrostav handy cyklo maratonu. Unikátní projekt, ve kterém společně sportují lidé s hendikepem a bez něj, získal v tomto roce nejvyšší ocenění Evropské komise „EU Sport Awards #BeInclusive“ pro nejpřínosnější integrační sportovní projekt v Evropě. Záštitu nad cyklistickým maratonem převzali ministr pro místní rozvoj České republiky Ivan Bartoš a hejtmani všech čtrnácti krajů České republiky.

„Smyslem všech našich projektů je motivovat lidi k pohybu a aktivnímu životnímu stylu a vůbec nezáleží na tom, zda má člověk nějaké tělesné, smyslové nebo jiné omezení. Pohyb a radost z něj je tu pro všechny bez výjimky,“ říká Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem.

Přerostlá a polámaná rychlokuřata. Nové záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso

26. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

 

Kuřata, která stěží unesou vlastní nohy a pod náporem mohutných těl se jim lámou kosti. Často umírají hladem či žízní. Takhle to podle záběrů zveřejněných v pondělí na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat vypadá v standardních českých chovech kuřat na maso. Snímky pocházejí ze tří farem v České republice – Blšan u Loun, Dubějovic a Lán. Obránci zvířat v nové kampani Rychlokuřata upozorňují na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let čtyřnásobně. OBRAZ vyzývá supermarkety a další firmy, aby přestaly prodávat maso z přešlechtěných kuřat.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17760