Dlouholetá poradkyně Viktora Orbána odstoupila kvůli jeho "čistě nacistickému projevu"

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Dlouholetá poradkyně Viktora Orbána rezignovala na protest proti "čistě nacistickému projevu" maďarského premiéra, který byl "hoden Goebbelse"

Zsuzsa Hegedüsová prohlásila, že výroky maďarského premiéra o "míšení ras" jsou neomluvitelné

Zsuzsa Hegedüsová, jedna z nejdéle působících Orbánových poradců, se s premiérem zná od roku 2002 a své vztahy s ním označila za přátelské. Ve svém rezignačním dopise, který v úterý zveřejnil maďarský zpravodajský portál hvg.hu, však uvedla, že jí v posledních letech stále více vadí Orbánův "neliberální obrat".

 

Orbán od roku 2015 učinil z protiimigrační rétoriky klíčovou součást své politické platformy a často používá krajně pravicové výrazivo, ale jeho sobotní projev - v němž se vyslovil proti "míšení ras" - byl extrémní i na jeho poměry.


Orbán v projevu řekl, že míšení mezi Evropany je přijatelné, ale míšení Evropanů s Neevropany vytváří "rasové míšence".

"Jsme ochotni se navzájem míchat, ale nechceme se stát rasově smíšenými národy," řekl Orbán. Dodal, že země, kde je to považováno za přijatelné, "už nejsou národy".

Hegedüsová uvedla, že premiéra dlouhodobě brání před obviněními z antisemitismu, ale jeho poslední projev považuje za neomluvitelný. "Upřímně lituji, že mě takový hanebný postoj donutil přerušit naše vztahy," napsala.

Orbánova kancelář zveřejnila jeho odpověď Hegedüsové, v níž její rezignaci přijal, ale popřel, že by byl rasistou.

"Obvinění z rasismu po dvaceti letech společné práce nemůžete myslet vážně. Víte lépe než kdokoli jiný, že v Maďarsku moje vláda dodržuje politiku nulové tolerance vůči rasismu i antisemitismu," napsal.

Orbánův projev, který pronesl na akci v rumunském Băile Tuşnad, kde tradičně každoročně pronáší hlavní projev, vyvolal okamžitou odezvu uvnitř Maďarska i v zahraničí.

Taková kritika není ničím novým a Orbán se vyžívá ve svém obrazu bojovníka proti takzvané politické korektnosti a evropským liberálním elitám. Rezignace na zásadní otázky z jeho nejbližšího okolí jsou však velmi vzácné a ukazují, že i mezi některými částmi pravice panuje znepokojení nad tím, jak se vyvíjí jeho rasová rétorika.

Příští týden má Orbán odcestovat do Dallasu, kde zahájí texaské setkání amerických konzervativců CPAC. Orbán mezi své četné obdivovatele na americké pravici počítá bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4999

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2022