Rusko: Tající permafrost je Pandořinou skříňkou

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Tání věčně zmrzlé půdy v arktických oblastech (permafrostu) mohlo být příčinou nedávného bezprecedentního úniku ropných produktů, který zasáhl ohromné části arktických řek. Toto tání představuje časovanou bombu ohrožující zdraví i prostředí - a také riziko posílení globálního oteplování, napsal Jean-Philippe Chognot.


Celostátní mimořádný stav byl vyhlášen, když 21 000 tun nafty vyteklo ze zásobníku vlastněného ruským gigantem Norilsk Nickel. Zásobník se zhroutil 29. května.

Znečištění, které je v tundře pozorovatelné i z vesmíru, zdůraznilo nebezpečí klimatické změny pro Rusko, když oblasti po staletí uzamčené v permafrostu za teplejších podmínek roztávají.

Putin vyhlásil mimořádný stav a stěžoval si na ospalou reakci státu, zatímco generální prokuratura v pátek nařídila kontrolu všech nebezpečných objektů vystavěných na permafrostu.

Během online mítinku Putin požádal o novelizaci ruské legislativy tak, aby v budoucnu předešla podobným incidentům. V souvislosti s případem byla zahájena tři kriminální vyšetřování.

Rusko coby ohromný arktický stát se otepluje 2,5 x rychleji než činí světový průměr. 65 % rozlohy země je pokryto permafrostem a ministerstvo životního prostředí v roce 2018 varovalo, že tání ohrožuje produktovody a stavby, stejně jako zahrabaný toxický odpad, který může proniknout do vodních toků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7831

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2020