Průběžné zpravodajství

Podle Trumpa "vítězí" USA nad Covidem, počty nákaz však rekordně stoupají

5. 7. 2020

čas čtení 4 minuty

Trump také zakázal epidemiologům vystupovat v televizi

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  5.7.  bylo v ČR registrováno   12440   nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 121 nových nákaz), v nemocnici bylo 132 osob a 351 osob zemřelo.  Číslo R  je v  v ČR  1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Týdeník v Kansasu, jehož vydavatelem je místní předseeda Republikánské strany, zveřejnil na své Facebookové stránce kreslený komentář, který přirovnává exekutivní příkaz Demokratické guvernérky Kansasu, která zavedla povinné nošení roušek, k vraždě milionů židů v Holocaustu. Na obrázku má Kellyová roušku s židovskou hvězdou, za ní jsou lidé nakládání do dobytčáků. Titulek zní: "Karanténíí Laura nařizuje: Vezmete si roušku a nastoupíte do dobytčáku." (Obrázek viz výše.)

- V sobotu při svém vystoupení v Bílém domě k americkému Dni nezávislosti se Donald Trump znovu chválil, jak vynikající práci dělá v boji s koronavirovou pandemií. "Vedli jsme si lépe než jakákoliv jiná země v historii ... a pak jsme byli zasaženi tím strašlivým morem z Číny a nyní se přibližujeme tomu, že se z toho dostaneme," řekl Trump, zatímco počty nákaz stoupají ve 37 amerických státech. Navzdory tomu Trump tvrdil: "Naše země se navrací, počty pracovních příležitostí jsou vynikající, a děje se spousta věcí, které lidi ještě nevidí. Směřujeme k obrovskému vítězství. K tomu dojde a bude to velké. Naše země bude větší než kdy předtím."

 
 
V sobotu večer Trump opět opakoval nesmysl, že v USA je tolik nákaz, protože se příliš mnoho testuje.

- Světová zdravotnická organizace informuje, že za posledních 24 hodin stoupl počet nákaz o 212 326. Největší nárůst je v USA, v Brazílii a v Indii. Denně umírá přibližně 5000 lidí.

- Dr. Anthony Fauci, nejdůvěryhodnější americký státní epidemiolog, nesmí v této brutální etapě koronavirové pandemie v USA vystupovat v televizi. Nepovolil mu to Donald Trump. Jiní čelní američtí epidemiologové, Dr. Deborah Birx a Dr. Robert Redfield, také nevystupují v televizi, Bílý dům to nepovoluje. Jejich hodnocení situace je "příliš pesimistické". Fauci tento týden vystoupil v americkém, Senátu a varoval, že počet nákaz může brzo stoupnout na 100 000 denně a počet mrtvých bude velmi znepokojující. Toto jeho vystoupení bylo v televizi vysíláno. ZDE 

- V pátek bylo v USA registrováno 51 842 nových nákaz.

- Brazílie zaznamenala 37 923 nových nákaz za posledních 24 hodin a 1091 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 1,5 milionů nákaz a 64 265 úmrtí.

- Počet mrtvých v Rusku překročil 10 000.

- Írán bude vynucovat nošení roušek na veřejných místech a odmítne veřejné služby těm, kdo nebudou mít roušky.

- Anglie v sobotu 4. července otevřela hostince, restaurace, holičství a kina. Některá holičství otevřela už minutu po půlnoci z pátku na sobotu. U některých hostinců byla fronta až za roh. V podvečerním zpravodajství z londýnské čtvrti Soho bylo vidět, že ulice a hostince jsou plné lidí a skoro nikdo nedodržuje sociální distancování. Drtivá většina Skotů podpořila v průzkumu veřejného mínění požadavek skotské premiérky, aby byla blokována hranice s Anglií, protože v Anglii je nákaza daleko horší než ve Skotsku. Angličtí konzervativci na to reagovali obviněním Skotů z nacionalismu, načež následovala zuřivá hromadná reakce na Twitteru, i od mnoha Angličanů, obviňujících konzervativce ze spáchání brexitu z čístě nacionalistických důvodů. Nynější míra nákazy v Británii:


Angličané v sobotu večer v Londýně zešíleli:



Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6518

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2020