Co když je rozsudek v případu vraždy novináře Kuciaka spravedlivý?

4. 9. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě bych chtěl něco napsat k rozsudku ve věci vraždy pana Kuciaka a jeho snoubenky. Četl jsem, že obžalovaný mafián Kočner stejně půjde do vězení, takže je to vlastně jedno. Ale to je obrovský omyl.

Tady byl zavražděn novinář, zřejmě za svou investigativní práci proti mafii, a je naprosto nutné najít toho, kdo si vraždu objednal. Dokonce nejde tolik o to, aby byl viník potrestán, ale o to, aby bylo naprosto jasné, kdo na Slovensku, tedy v Evropské unii, platí vraždy novinářů, jaký k tomu měl motiv atd.

 

Četl jsem taky v reakci na rozsudek, že Slovensko je mafiánský stát. To ale není nic nového. To nové se čekalo, tedy že slovenská policie, prokuratura a justice aspoň v této věci jasně zatočí s tím, kdo si vraždu objednal, a ukáže všechny souvislosti, celý systém mafiánských vztahů.

Připusťme nyní, že rozsudek soudu nad mafiánem Kočnerem je spravedlivý. Můžeme mít výborný pocit z toho, jak slovenská justice dokáže čelit tlaku veřejné objednávky a zastat se nevinného proti většině. Jenže pak musíme mít hrůzu z práce policie a prokuratury, která dovlekla k soudu někoho, kdo je nevinný, zatímco viník se někde směje nebo dokonce tahá za nitky.

Je-li Kočner vskutku nevinný, neznamená to, že vražda se nestala a že si ji nikdo neobjednal. Znamená to jen, že policie a prokuratura selhaly a sledovaly špatnou stopu. Začne tedy vyšetřování od začátku? Uzavřeme celý případ s tím, že prostě objednavatel je neznám?

Když si kladu otázku, zda více věřím slovenské policii a prokuratuře, s nimiž na případu pracovaly také mezinárodní orgány, nebo slovenské justici, o které se dávno ví, že byla a možná ještě je ovládaná mafií, mám jasnou odpověď. V každém případě je pro mne vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky typický případ, který by si zasloužil federální policii, prokuraturu i justici, kdybychom nějakou měli – a slovem federální mám na mysli Evropskou unii jako federaci.



0
Vytisknout
9757

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020