Testy oxfordské vakcíny proti koronaviru byly pozastaveny

11. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Farmaceutická společnost AstraZeneca oznámila, že rutinně "dobrovolně pozastavila" randomizované klinické zkoušky koronavirové vakcíny, poté co dobrovolník, který byl očkován, onemocněl nevysvětlitelnou chorobou.


Společnost vyvíjející preparát společně s University of Oxford je v čele světového úsilí o získání vakcíny proti chorobě COVID-19.

"V rámci probíhajících randomizovaných, kontrolovaných globálních testů oxfordské koronavirové vakcíny byl spuštěn náš standardní kontrolní proces a dobrovolně jsme přerušili vakcinaci, abychom umožnili přezkoumání údajů o bezpečnosti nezávislým výborem," uvedl mluvčí společnosti.

"Jde o rutinní akci, k níž došlo, kdykoliv při jedné ze zkoušek existuje potenciálně nevysvětlená choroba, zatímco je vyšetřována, což zajišťuje, že udržujeme integritu zkoušek."

Společnost dodává, že v případě rozsáhlých testů někdy k onemocněním dochází náhodně, ale pak musejí být přezkoumána nezávislou instancí.

Není bezprostředně jasné, kde se nachází pacient, nebo jaký je charakter a vážnost onemocnění.

Pozastavení klinických testů není neobvyklé, avšak je považováno za první takový případ u vakcíny proti koronaviru.

AstraZeneca patří k devíti společnostem, které právě pracují na pozdním třetím stádiu zkoušek kandidátních vakcín.

V USA začala nabírat 30 000 dobrovolníků na desítkách míst 31. srpna.

Vakcína označovaná AZD1222 používá oslabenou verzi adenoviru způsobující běžnou rýmu, která byla pozměněna tak, že kóduje hrotový protein používaný novým koronavirem k útoku na buňky.

Po vakcinaci je tento protein produkován uvnitř lidského těla, což spouští imunitní systém, který pak útočí na koronavirus, pokud je člověk později infikován.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6314

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2020