Případ nákazy napodruhé vyvolává otázky: Jak dlouho vlastně trvá imunita vůči covidu-19?

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Muž v Nevadě se nakazil covidem-19 v březnu. Uzdravil se a měl negativní test na covid-19. O méně než šest týdnů později se nakazil podruhé a tentokrát vážně onemocněl. Je to pětadvacetiletý muž z amerického města Reno. Druhý ve vědecké literatuře analyzovaný případ druhé nákazy. Po prvním takovém případu z Hongkongu. Jeho druhá nákaza začátkem června 2020 byla nákaza trochu jinou verzí koronaviru.

Mladík musel být hospitalizovaná, ale nakonec se jakž takž uzdravil. Stále ještě trpí příznaky nákazy, jako je únava a zamlžení mozku.

 

Virologové většinou očekávali, že bude docházet k infekcím napodruhé. Avšak experti poukazují na to, že americký případ nákazy napodruhé vrhá světlo na trvající záhady koronaviru, především protože je neznámé, jak dlouho imunitní systém člověka chrání před koronavirem a jak vstupuje virus do interakce s individuální biologií člověka. Případy druhé nákazy jsou důležité také pro vývoj vakcín a o hodnocení jejich funkčnosti.

"Jestliže nevzniká dostatečně dlouhá doba ochrany od přirozené získané infekce,  tak asi nebude existovat ani od vakcíny," říká dr. Arnold Monto, profesor epidemiologie a veřejného zdraví z univerzity v Michiganu. "Většina našich vakcín nepůsobí lepší ochranu než přirozená infekce."

Dva případy tuto záhadu nevyřeší. Vědci potřebují studie celých populací, mají-li být schopni odpovědět na tuto otázku. Tyto dvě případové studie představují naprostý začátek této práce.

Nevada má velmi efektivní systém testování a trasování. Objevila tento případ druhé infekce právě proto a zůstávají takovéto případy jinde neidentifikované, protože je jinde systém testování a trasování chaotický?

Případová studie druhé nákazy infekce muže z Nevady vyšla bez peer review v předpublikačním servisu časopisu Lancet. Materiál nyní prochází před řádnou publikací recenzním řízením. Studie prvního případu nákazy napodruhé prošla recenzním řízením a vyšla v srpnu v časopise Clinical Infectious Diseases. Vydali ji vědci z Hongkongu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7423

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020