Scientific American poprvé podporuje prezidentského kandidáta

16. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Časopis Scientific American v úterý podpořil prezidentskou kandidaturu Joe Bidena, poprvé za 175 let historie časopisu, informuje Dylan Stableford.


Redaktoři uvedli, že se cítí "nuceni" tohle udělat, kvůli dobře zdokumentovanému odmítání vědy prezidentem Trumpem - od změny klimatu až po koronavirus, který stál tisíce amerických životů.

"Pandemie by zatížila kterýkoliv národ a systém," napsali redaktoři. "Ale Trumpovo odmítání důkazů a opatření ve prospěch veřejného zdraví bylo v USA katastrofální. V lednu a únoru byl mnohokrát varován před nadcházející chorobou, ale nepřipravil národní strategii, aby poskytl ochranné vybavení, koronavirové testování nebo jasné zdravotní doporučení,"

"Trump tvrdil, nepravdivě, že ´každý kdo chce test může dostat test´", pokračují. "To bylo nepravdivé v březnu a zůstalo nepravdivé během léta. Trump oponoval 25 miliardám dolarů na zvýšené testování a trasování, které byly v zákonu o pomoci při pandemii ještě v červenci. Tato selhání urychlila šíření nemoci v zemi - zejména ve velmi zranitelných komunitách, které zahrnují barevné lidi, kde úmrtí ve srovnání se zbytkem populace nepřiměřeně narostla."

Měsíčník s nákladem 3,5 milionu výtisků je vlastněn vydavatelstvím Springer Nature, mezinárodní akademickou a vědeckou vydavatelskou společností.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6480

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020