Prymula: Korupce a střet zájmů

22. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

“Prezident s premiérem jmenuji ministrem člověka, který reprezentuje významné prvky ohrožení demokracie: nepotismus, ochotu nadbíhat darebáckým státům a autoritářské sklony, jež projevil už během prvních měsíců karantény,” poznamenává Bohumil Kartous.


Roman Prymula a jeho přátelé: Rusko, Čína, Zeman, Rittig, Podola

Ministr bez bezpečnostní prověrky


Roman Prymula letos odešel z ministerstva zdravotnictví, protože mu chyběla bezpečnostní prověrka.  Na veřejnosti i v médiích se tvářil, že jde pouze o jakýsi naschvál, protože je prý příliš populární. Přílišná popularita však není důvodem nedostat bezpečnostní prověrku.

Prymula byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, odkud byl v červnu 2016 odvolán ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ten jeho odvolání odůvodnil tím, že Prymula zamlčel svůj střet zájmů: v pozici ředitele nemocnice měl Prymula rozhodovat o nákupech, přičemž někteří dodavatelé nemocnice spolupracovali s firmou Biovomed s.r.o., ve které figuroval Prymula spolu se svojí dcerou Karolínou. Nákupy byly v řádu stovek milionů korun. Prymula střet zájmů odmítal, protože jím vedená nemocnice neplatila přímo Biovomedu a tak byla celá věc podle něj v pořádku.


Celý článek ZDE

 

0
Vytisknout
11358

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2020