Ledovec o rozloze Manhattanu se odloupl od největšího ledovcového šelfu v Grónsku

17. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Blok ledu o rozloze 42 čtverečních mil se odpojil od největšího arktického ledového šelfu na severovýchodě Grónska, což znepokojilo klimatology. Pro zajímavost jde o ledovec o rozloze Santa Barbary v Kalifornii. Dánští vědci zlověstně hovoří o „rozpadání ledovců“.

Geologický průzkum Dánska a Grónska přichází s následujícími poznatky: každoroční změny, k nimiž na největším arktickém ledovci v severovýchodním Grónsku dochází na konci období tání, se měří pomocí satelitního snímání. Ukazuje se, že ztráty ledovcové pokrývky v letech 2018/19 a 2019/20 v obou případech přesáhly 50 km2, což je plocha téměř dvakrát větší než rozloha Manhattanu. Průzkum uvádí, že od roku 1999 přišel ledovcový šelf o 160 km2.

Za starých časů, ještě předtím, než lidé začali spalovat tolik uhlí, benzínu a zemního plynu, docházelo na ledovcovému šelfu k sezónním změnám. V létě trochu roztál, ale v zimě pak zase dorostl. Nyní už jen taje.

Agentura Associated Press uvádí, že v loňském roce přišlo Grónsko o nebývalé množství ledu, které by stačilo k zaplavení celé Kalifornie do výše čtyř stop. Průměrnému Američanovi by voda sahala po hruď, a to v celém státě.

Když už hovoříme o rozpadávání ledovců, dochází k němu také v Antarktidě. Nacházejí se tam obří ledovce, Pine Island a Thwaites, které jsou zodpovědné za pětiprocentní zvýšení hladiny moře. Ukotvují západoantarktický ledovcový šelf. Kdyby se uvolnily ty části ledovcového šelfu, které ještě nejsou ve vodě, a spadly by do oceánu, v průběhu času by se hladina moře zvýšila v průměru o 10 stop.

To by stačilo k zaplavení Miami a New Orleans. Byla by to katastrofa. Takže špatné zprávy? Tyto dva ledovce už se pomalu, ale jistě začínají rozpadat.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

0
Vytisknout
5461

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020