Budou stavby a nástroje na Marsu vyráběny z chitinu?

18. 9. 2020

čas čtení 2 minuty
Jednoduchá výrobní technologie založená na organickém polymeru chitinu může být použita k výrobě nástrojů a staveb na Marsu, uvádí studie publikovaná v časopise PLOS ONE Javierem Fernandezem a kolegy ze Singapurské univerzity technologie a designu.


Pro plánované příští vesmírné mise na Měsíci a Marsu bude třeba zřídit trvalejší stavby. Pro takové mise, nebo dokonce pro kolonie, je třeba zajistit uspokojení základních lidských potřeb. Jeden z materiálů, který by mohl pomoci tuto potřebu splnit, je chitin, který je produkován a metabolizován organismy. Jde o primární složku buněčných stěn hub a plísní, vnější kostry hmyzu i řady ryb a obojživelníků. Vzhledem ke své obvyklosti se chitin patrně stane součástí libovolného umělého ekosystému.

Fernandez s kolegy při své studii použili jednoduché chemické operace vhodné pro první marťanské osady k extrakci a výrobě nového materiálu s minimální spotřebou energie a bez specializovaného vybavení. Vyrobili tento materiál kombinováním chitosanu a minerálu navrženého tak, aby napodoboval vlastnosti půdy na Marsu. Autoři pak použili materiál ke stavbě modelu marťanského přístřešku a ukázali, že materiál umožňuje rapidní výrobu objektů od základních nástrojů až po pevné přístřeší, které může podporovat lidi v marťanském prostředí. Podle autorů tento přístup může být klíčem k vývoji člověka coby meziplanetárního druhu.

Fernandez poznamenává: "V protikladu k běžnému vnímání bioinspirovaná výroba a udržitelné materiály nenahrazují technologii syntetickými polymery, ale umožňují technologii definující nové paradigma výroby a umožňují dělat věci, které jsou jejich syntetickými protějšky nedosažitelné. Zde jsme ukázali, že jsou klíčové nejen pro naši udržitelnost na Zemi, ale také pro jeden z příštích největších úspěchů lidstva: Naši transformaci v meziplanetární druh."

Fernandez dále tvrdí, že "technologie byla původně vyvinuta k vytvoření cirkulárních ekosystémů v městských prostředích, ale kvůli své efektivitě je také nejefektivnější a nejpříhodnější metodou produkce materiálů v uzavřeném umělém ekosystému v extrémně chudém prostředí neživé planety nebo satelitu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6197

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020