Facebook odstranil stovky falešných profilů podporujících Donalda Trumpa

9. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Facebook informuje, že účty s vazbami na organizaci Turning Point USA (Bod obratu USA) se snažily ovlivňovat diskuse tím, že zaplavovaly zpravodajské články komentáři. Facebook proto odstranil stovky těchto falešných profilů spojených s organizací Turning Point USA za to, že prováděly organizované útoky na tuto sociální síť. Zaplavovaly tiskové články protrumpovskými výroky a dezinformacemi.

 
Tento zásah vyvolal list Washington Post, který informoval minulý měsíc, že Turning Point Action, spřízněná protrumpovská organizace, platí teenagerům, aby zveřejňovali na Facebooku koordinované statusy. To je porušením pravidel Facebooku.

V komentářích zveřejňovaných na Facebooku tito placení uživatelé zpochybňovali legálnost poštovního hlasování, chválili Trumpa a šířili dezinformace o koronaviru. Facebook vystopovala tyto profily ke komunikační firmě v Arizoně jménem Rally Ford, která pracovala pro organizaci Turning Point USA.

Facebook informoval, že odstranil 276 falešných účtů včetně 200 facebookových účtů a 76 účtů na Instagramu.

Twitter a Facebook se v týdnech před americkými prezidentskými volbami snaží eliminovat neautentický politický diskurs na svých platformách. Mají také problém s tweety a výroky na Facebooku, které tam publikuje Donald Trump, které šíří v masové měřítku lži o nadcházejících volbách.

Twitter oznámil ve čtvrtek, že suspendoval 104 účtů provozovaných z Íránu, které se snažily vyvolávat v USA rozbroje ohledně vraždy George Floyda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5475

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020