Průběžné zpravodajství

Česká vláda uzavírá restaurace a bary a omezuje shromáždění na šest lidí

13. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 13. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 4310  případů na 121 421. (Česká média však uvádějí, že se lidé přestávají nechávat testovat.) Zemřelo 1051 osob, 2146  osob je v nemocnici.


- Česká vláda od středy uzavírá bary, restaurace a kluby. Budou uzavřeny do 3. listopadu. Veřejná shromáždění budou omezena na šest lidí, pití alkoholu na veřejnosti bude zakázáno a na zastávkách veřejné dopravy se budou muset nosit roušky.

- Počet úmrtí na koronavirus se v Anglii a ve Walesu každé čtyři týdny zčtyřnásobuje. V týdnu 36 bylo 78 úmrtí, v týdnu 40 bylo 321 úmrtí.

- Britská vládní vědecká skupina SAGE požadovala už před třemi týdny od vlády zavedení plného lockdownu na čtrnáct dní, vláda to ignorovala.

- Farmaceutická firma Johnson & Johnson uvedla v pondělí, že dočasně zastavila klinické zkoušky vakcíny proti covidu-19 v důsledku nevysvětlené nemoci u jednoho účastníka testů. Jeho případ je nyní analyzován.

 

- Donald Trump prý "měl negativní test na koronavirus" a "není pro jiné osoby už nakažlivý". Tuto informaci zveřejnil v oficiálním prohlášení Trumpův lékař dr. Sean Conley, ale vynechal jako obvykle důležité podrobnosti. Trump se podrobil "rychlému testu" firmy Abbott Laboratories.

- Lékařský časopis The Lancet zveřejnil případovou studii pětadvacetiletého muže v Nevadě, který byl letos nakažen koronavirem dvakrát, a to v rozmezí šesti týdnů. Celkem je na světě vědecky zdokumentováno jen pět případů druhé infekce koronavirem, vědci nevědí, proč se to děje.

- Dr. Anthony Fauci, hlavní americký vládní epidemiolog požaduje, aby Trumpova kampaň zrušila svou předvolební reklamu, která vytrhuje Fauciho výrok z kontextu a lživě navozuje, že Fauci podporuje Trumpův postoj ke koronaviru. Fauci také varoval před pořádáním volebních shromáždění.

- Nový Zéland už 18. den nezaznamenal žádnou novou nákazu covidem-19. Všech 39 aktivních případů nákazy, lidé, kteří přijeli ze zahraničí, je v karanténě.

- Jižní Korea registrovala v pondělí 102 nových případů, poprvé za šest dní nad stovku.

- Česká vláda od středy uzavírá bary, restaurace a kluby. Budou uzavřeny do 3. listopadu. Veřejná shromáždění budou omezena na šest lidí, pití alkoholu na veřejnosti bude zakázáno a na zastávkách veřejné dopravy se budou muset nosit roušky.

- Francie regisgtruje tříměsíční rekord pacientů na jednotkách intenzivní péče. Poprvé od 17. května překročil počet pacientů na jednotkách intenzivní péče ve Francii 1500 osob.

- Francouzský premiér Jean Castex apeloval na občany, aby omezili shromažďování v domovech, ale "nemůže to zakázat".

- Írán už druhý den zaznamenal nejvyšší denní nárůst úmrtí, 272 nových smrtí. Celkový počet obětí je 4206.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5693

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2020