Biden: "Nyní je čas se sjednotit"

8. 11. 2020

čas čtení 3 minuty


Zvolený americký prezident Joe Biden v noci ze soboty na neděli konstatoval ve svém televizním projevu k národu, že zvítězil v amerických prezidentských volbách a apeloval na Američany, aby se po mnoha letech stranickopolitických konfliktů sjednotili. "Lid tohoto národa promluvil. Dal nám přesvědčivé vítězství. Jasné vítězství," řekl Biden davu svých stoupenců ve svém domovském městeě Wilmington ve státě Delaware. Biden přislíbil, že bude prezidentem pro všechny Američany, včetně 70 milionů občanů, kteří hlasovali pro Trumpa.

 

"Slibuji, že budu prezidentem, který nebude rozdělovat, ale sjednocovat," řekl Biden. Přiznal, že Amerika je v současnosti rozervána přehnanou stranickopolitickou nenávistí a napjatými rasovými konflikty po celé zemi. "Umožněme, aby tato zoufalá éra démonizace v Americe skončila - právě teď a tady. Je načase skončit s tvrdou rétorikou. Snížit teplotu. Znovu se začít navzájem vnímat. Znovu si začít navzájem naslouchat," řekl Biden.

"Máme-li dosáhnout pokroku, musíme přestat jednat se svými oponenty jako s nepřítelem. Nejsme nepřátelé. Jsme Američani. Bible nám říká, že pro všechno existuje daný čas: čas budovat, čas sklízet, čas zasévat. A čas uzdravovat. Teď nastal v Americe čas uzdravování."

Zdůraznil, že jeho boj o prezidentský úřad měl naprosto historický význam a poděkoval svým stoupencům, kteří jeho kampaň podpořili,  když měla problémy.

"Jsem hrdý na koalici, kterou jsme vytvořili, nejšírší a nejrozmanitější v historii. Demokraté, republikáni i nezávislí," řekl Biden. "Pokrokoví občané, umírnění občané i konzervativci. Mladí a staří. Lidé z měst, z předměstí i z venkova. Gayové, heterosexuálové, transgenderové osoby. Běloši, hispánci, indiáni. A zejména v době, kdy tato kampaň měla největší problémy, mě podpořila komunita Afroameričanů."

Bidenův projev byl stejně jak oslavou jeho vítězství jako uznáním, jak obrovským problémům Amerika nyní čelí. V pátek bylo v USA koronavirem nakaženo rekordních dalších 126 480 lidí. Miliony Američanů stále ještě přicházejí každý měsíc o zaměstnání a klimatická krize se zhoršuje.

Biden bude muset zápolit s rozděleným Kongresem, kde demokraté ovládají Sněmovnu reprezentantů a republikáni (zatím) ovládají Senát. (Dva republikánští senátoři nezískali padesátiprocentní většinu a budou se muset podrobit druhému kolu hlasování. Pokud by prohráli, Senát by byl nerozhodný a rozhodující hlas by v něm měla Kamala Harris.)

Biden v sobotu oficiálně ohlásil novou jednotku, která bude plánovat federální akce proti koronavirové pandemii. "V pondělí budu jmenovat skupinu vedoucích vědců a expertů, kteří budou poradci pro přechod k moci, vezmou covidový plán Bidena a Harrisové a promění ho ve strategii akcí, která začne 20. ledna 2021," řekl Biden. "Tento plán bude postaven na pevném základě vědy. Bude vytvořen ze slitování, empatie a znepokojení. Použiju veškeré své energie k potlačení této pandemie."

Donald Trump nepřiznal svou porážku a spolu s některými svými poradci tvrdí, že volební výsledky jsou podvodné. Tato tvrzení se nezakládají na faktech. Poté, co bylo oznámeno, že Biden v amerických volbách zvítězil, Trump zveřejnil na Twitteru několik hněvivých výroků, v nichž bez důkazů tvrdil, že volby byly podvod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
7439

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2020