Je protikoronavirová vakcína bezpečná?

18. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
Moderátor Channel 4 News Krishnan Guru-Murthy: Jak poctiví a otevření myslíte, že bychom měli být, když jde o realitu bezpečnosti vakcíny? Chci říci, v této chvíli, je to zase celé nesmírně polarizováno. jsou to buď odpůrci vakcíny, kteří říkají, že je to celé šílené, a "jak to může vůbec fungovat, kdy se to všechno udělalo tak rychle", anebo jsou to lidi, kteří si myslí, že s tím absolutně není žádný problém, prostě očkujte. Existují nějaká data pro střední cestu, o nichž bychom měli poctivě debatovat?

Profesorka Devi Sridharová, profesorka veřejného zdraví Edinburská univerzit
a: Určitě. Chci říct, já si myslím, že většina obyvatelstva je pravděpodobně v té kategorii, že nad tou vakcínou váhají, což neznamená, že to jsou odpůrci vakcíny. Jen si prostě myslí, že to bylo vyrobeno tak rychle. Je to nová technologie. Je to deset měsíců. Jaké jsou vedlejší účinky? Jaké jsou dlouhodobé problémy? A to je naprosto racionální.

A já si myslím, že o tom musíme mluvit otevřeně. To, co mě přesvědčilo, že je ta vakcína bezpečná, je, že jsem studovala data firmy Pfizer a oni tu vakcínu vyzkoušeli u 40 000 lidí a nikdo neměl zápornou reakci a dělali to několik měsíců a zdá se, že ta vakcína brání vážnému průběhu covidu-19 podstatnou měrou. Vždyť je její efektivita kolem 95 procent. Takže částečně si také myslím, neočkujete lidi živým virem, takže lidem nedáváte, jak je tomu u živých vakcín, samotný virus. Tak já nevím. Takže to svým způsobem vidím a říkám, vlastně, pro mě se ta rovnováha posunula tak, že si myslím, že je bezpečnější nechat se očkovat, a stát se součástí očkovaného obyvatelstva, než se vystavit covidu-19. A myslím si, že takhle to musíme lidem vysvětlovat. Zejména teď a proto jsem podpořila schvalovací proces pro vakcínu firmy Pfizer, vakcínu, která nyní byla schválena v Kanadě i ve Spojených státech. Ta vakcína je pro lidi, které covid-19 vážně ohrožujem, pro starší lidi se ta rovnováha rozhodování určitě posunuje k očkování v této etapě, než aby podlehli nákaze covidu-19. A v Británii nám pořád denně umírají stovky lidí, takže je to tady stále problém. Takové východoasijské země, a země v Tichomoří mají štěstí, protože mohou počkat a sledovat, jak se to bude vyvíjet. My v té situaci nejsme, u nás jde o čas. Takže musíme jednat rychle.

Video zde:



0
Vytisknout
7381

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2020