Jestli výrobci nedokážou dodávat včas vakcíny, uvolněme patenty

29. 1. 2021 / Giorgio Cadorini

čas čtení 1 minuta

 

Každý další týden trvání pandemie přináší tisíce mrtvých, proto očkování nemůže čekat. Farmaceutické firmy nestihnou vyrábět a dodávat dostatečně rychle své vakcíny. Slyšíme často, že výrobci nemohou vyrábět rychleji, že není technicky možné. Ale technicky možné je: stačí, aby se do výroby zapojilo více výrobců, i ti výrobci, kteří vakcínu nevyvinuli.

 

Vzhledem k tomu, že státy vydatně financovaly vývoj vakcín, není ani amorální vyžadovat, ať patenty umožní potřebnou výrobu, i když to sníží zisk původních firem. A zachrání tisíce a tisíce lidských životů.

Každý občan EU může učině tlačit směrem k otevření patentů pomocí evropského nástroje přímé demokracie, tedy podpisem pod evropskou občanskou iniciativou No profit on pandemic (Žádný profit z pandemie): https://noprofitonpandemic.eu/cs/.

Evropská občanská iniciativa, čtu v české verzi Wikipedie, je nastrojem, který umožňuje jednomu milionu občanů EU požádat svým podpisem Evropskou komisi, aby navrhla konkretní zákonná opatření. Možnost evropské občanské iniciativy staví občany na tutéž úroveň, na které se nachází Evropský parlament a Rada Evropské unie.

Další možnost otevřít patenty mají vlády prostřednictvím Světové obchodní organizace. Stačí podpořit návrh, které předložily na podzim Indie a Jižní Afrika a které sice bohatší státy včetně EU nechaly v prosinci odložit, ale nebyl ještě odmítnut (v. Reuters, anglicky). Je teď na občanech, aby tlačili na vlády, aby se k návrhu vrátily a schválily.

Giorgio Cadorini



0
Vytisknout
8071

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021