Turecký prezident si chystá volební půdu, aby se mohl zbavit nežádoucích Kurdů

28. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Vůdce turecké krajně pravicové nacionalistické strany (MHP) Devlet Bahceli na Twitteru sestřelil domněnku, že jeho neformální spojenectví s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem je ve smrtelných křečích. Bahceli prohlásil, že jeho spojenectví s Erdoganem, který je „nositelem klidu pro naše ctěné lidi a ještě nenarozené turecké děti“, bude pokračovat „bez ohledu na cenu“. Ti, kteří tvrdili opak, jsou lháři, kteří snaží zasít svár, dodal.

Bahceli také hovořil o představě, že Erdogan hledá nové spojence před možnými předčasnými volbami, které se mají konat v roce 2023. Erdogan se v posledních dnech setkával s vůdci několika menších stran, včetně islamistické strany Felicity a ultranacionalistické strany Velké jednota. Bahceli trval na tom, aby tyto návštěvy byly základem k rozšíření a posílení stávající aliance Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) s MHP. „Není pochyb o tom, že MHP tyto návštěvy vítá. Plně je podporujeme,“ dodal Bahceli.

„Každé stranické organizaci, která se odkazuje na etnický separatismus a terorismus, by měla být prokázána nulová tolerance. Boj s jedovatými škůdci je skvělou službou pro národní důstojnost,“ uvedl v řadě tweetů Bahceli minulý měsíc.

Bahceli vyzval úřad hlavního prokurátora, aby zahájil řízení proti kurdské straně HDP.

„Pokud se prokurátorovi nepodaří pokročit v plnění tohoto požadavku, budu usilovat o zrušení strany HDP podle zákona o politických stranách v zemi,“ slíbil Bahceli.

Nedostatek soudní nezávislosti není žádným tajemstvím. Erdogan veřejně hlásal, že prominentní vězni, jako je bývalý spolupředseda HDP Selahattin Demirtas a celosvětově proslulý turecký filantrop Osman Kavala, by měli zůstat za mřížemi i poté, co Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že musí být osvobozeni.

Více informací: https://www.al-monitor.com/.../turkey-akp-mhp-bahceli...

 

Zdroj: ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
5243

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021