Jihoafrická varianta koronaviru zjištěna ve Španělsku

5. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
První případ lokální nákazy této nakažlivější mutace byl zjištěn v Barceloně, při náhodném testování nových pozitivních případů, informují Oriol Güell a Bernat Coll.


Španělsko čelí příchodu nového nakažlivějšího kmene koronaviru: Toho, který byl identifikován v Jihoafrické republice. Katalánsko ve středu ohlásilo jeden z takových případů po genetickém sekvencování náhodných vzorků odebraných nově pozitivním případům.

Tato událost přichází ve chvíli, kdy Španělsko nemá ještě jasnou představu o reálném dopadu nakažlivějšího koronaviru, který byl vloni zjištěn v Británii, ani reálný plán zvýšení kapacity pro identifikaci nových mutací viru.

Region Galície zjistil případ pacienta s jihoafrickou mutací koronaviru 5. ledna. Ale v tomto případě šlo o třicetiletého muže, který pracuje v námořní plavbě a navštívil africkou zemi. Posledně zjištěný případ naopak není nijak spojen s cestováním a nemá ani zjevnou vazbu na JAR. Z toho důvodu představuje první lokální nákazu touto variantou ve Španělsku a bude třeba epidemiologické studie, která zjistí, zda byl pacient v kontaktu s někým, kdo JAR navštívil.

Španělský kabinet v úterý omezil cestování týkající se Brazílie a JAR, kde dochází k šíření nových kmenů koronaviru. Zatímco ke zjištění britské varianty viru jsou již ve vyhovujícím množství k dispozici dostupné testy, které ji umožní identifikovat, pro brazilskou a jihoafrickou variantu to neplatí.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5288

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021