Vakcína firmy AstraZeneca je méně efektivní proti jihoafrické variantě

7. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Vakcína Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca nabízí zřejmě pouze omezenou ochranu před mírnou nemocí, způsobovanou jihoafrickou variantou koronaviru. Bylo to zjištěno analýzou raných dat z testů, kterou provedli jihoafriská University of the Witwatrsrand a Oxford University.

Tvůrkyně oxfordské vakcíny Dr. Sarah Gilbert informovala v neděli dopoledne v televizi, že její tým pracuje na modifikaci vakcíny, aby byla plně účinná i proti jihoafrické variantě, a miliony těchto pozměněných dávek budou k dispozici na podzim, do té doby bude nutno dodržovat karanténní opatření.

Dr. Glbertová však na otázku moderátora vysvětlila, že je velmi nepravděpodobné, že by se nějaká varianta koronaviru mohla stoprocentně vymknout vakcínám, protože  hlavní protein, jímž se koronavirus snaží proniknout do lidských buněk, je značně velký a vlastně nepozměnitelný - a právě proti tomuto hlavnímu proteinu jsou zaměřené všechny vakcíny.

 
Pro vědce a pro zdravotníky jsou nyní nejvíce znepokojující takzvaná britská, jihoafrická a brazilská varianta koronaviru, které se šíří daleko rychleji než původní varianta. Britská varianta se rekordně šíři v České republice a na Slovensku.

Přestože však byla oxfordská vakcína méně efektivní proti jihoafrické variantě, žádný z 2000 účastníků testů nebyl hospitalizován ani nezemřel. Firma AstraZeneca je přesvědčena, že vakcína poskytuje ochranu před vážnou formou choroby.

Test, jehož se účastnilo 2026 lidí, z nichž polovina dostala placebo, nebyl dosud peer reviewed.

"Koronavirus sice produkuje tisíce různých variant, avšak jen naprostá menšina je důležitá nebo mění virus závažným způsobem," píše British Medical Journal.

Vůči britské variantě koronaviru má oxfordská vakcína stejný účinek jako proti původní verzi koronaviru.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
4533

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021