Koronavirus: Integrovaná vakcinace a sociální distancování mohou zabránit dalším vlnám pandemie

22. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Pixabay

Kombinace robustních vakcinačních programů a přísného fyzického distancování může zabránit návratu dalších vln COVIDu-19 bez potřeby spoléhat na omezení předepisující pobyt v domácnostech, uvádí nová studie epidemiologů a demografů z University of Southampton spolupracujících s Čínskou univerzitou v Hongkongu publikovaná v časopise Nature Human Behaviour.


Výzkum využil anonymizovaná geolokační data z mobilních telefonů v kombinaci s epidemiologickými údaji z Číny k modelování potenciálního dopadu vakcinace a fyzického distancování na přenos viru. Vědci predikují dopady různých kombinací zásahů na města s nízkou, střední a vysokou hustotou osídlení.

Dopad fyzického distancování na zadržování koronaviru v budoucnosti bude do velké míry záviset na intenzitě přijatých opatření, hustotě zalidnění a dostupnosti vakcín v dané oblasti.

Ve většině měst by podle výzkumného týmu vakcinační programy a fyzické distancování v kombinaci měly stačit k zabránění dalším vlnám virového onemocnění bez potřeby zásadně omezovat mobilitu populace. Rozhodujícím kritériem zde bylo udržení reprodukčního čísla viru R pod hodnotou 1.

Města se střední a vyšší hustotou zalidnění budou potřebovat obojí druh opatření, než se jim podaří dosáhnout stádní imunity. Nicméně ve městech s nižším zalidněním a účinnou vakcinací by mohla samotná vakcinace postačit k přerušení šíření viru. Ve všech případech by již nebylo nutno předepisovat obyvatelstvu přísná pravidla pro setrvávání doma ("tvrdý lockdown").

Výsledky výzkumu dále ukazují, že silné zásahy v oblasti sociálního distancování zavedené na krátké časové období mohou být účinnější než mírnější a dlouhodobé.

"Ačkoliv naše studie byla založena na datech z Číny, naše metody a zjištění jsou aplikovatelné na města po celém světě s podobnou úrovní populační hustoty a vzorci sociálních kontaktů," uvedl doktor Šeng-ťie Laj z University of Southampton.

Ředitel výzkumné organizace WorldPop profesor Andy Tatem dodává: "Předchozí studie předpokládaly, že pokud lidé omezí mobilitu, proporcionálně omezí své sociální kontakty, ale to nutně neplatí... takže můžeme upravit a přizpůsobit intervence a otevírat části společnosti bezpečněji."

Výzkumníci uznávají jistá omezení své studie, například absenci dat ohledně vlivu mytí rukou a roušek a problémy se zásobováním vakcínami, ale zdůrazňují, že jejich přístup lze rychle adaptovat, aby poskytoval takřka v reálném čase údaje týkající se i vznikajících potřeb, u kterých jde o čas.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4553

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2021