Průběžné zpravodajství:

Slovensko požádalo EU o pomoc v důsledku "tragické" covidové situace

23. 2. 2021

čas čtení 5 minut

- Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok v pondělí žádal partnery v EU, aby poslali do jeho země zásilku vakcín. Slovensko je podle něho v "tragické" koronavirové situaci - má rekordní počet nákaz. Slovensko zaznamenává v těchto dnech asi 100 úmrtí denně, což je nejvyšší počet na světě per capita za poslední týden a těsně nad počtem mrtvých v České republice. V neděli mělo Slovensko s 5,5 miliony obyvatel 3672 pacientů v nemocnicích. "Plně si uvědomuji, že jiné země mají také nedostatek vakcín, ale Slovensko, které má nyní nejvyšší úmrtnost, je v tuto chvíli potřebuje nejvíce." Slovensko zaznamenalo 6577 úmrtí na koronavirus. Do neděle očkovalo 272 341 osob alespoň jednou dávkou, což je trochu více, než je průměr v EU.

Nový počet nákaz na milion obyvatel:


V pondělí 22.2.  bylo v ČR očkováno 13 967 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 561 078 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 213 411 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 5418 osob.  Pro srovnání: Británie denně očkuje kolem půl milionu lidí.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,7 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 43,6 milionů lidí, to je  13,2 procent obyvatelstva), z nich 18,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 168 491 osob. V pondělí 22.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  11 233 nových denních nákaz.     (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 537 lidí, to je denní nárůst o 207 mrtvých.   V nemocnicích je 6 573 lidí, to je nárůst od včerejška o  524 osob!  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


Kumulativní počet mrtvých na milion obyvatel:


- Počet mrtvých na koronvirus v USA přesáhl půl milionu. V pondělí dosáhl počet mrtvých 500 071. Více než 28 milionů Američanů bylo také testováno pozitivně na koronavirus. (Podle počtu obyvatel by to v Česku bylo 627 000 mrtvých, upozorňuje Jiří Pehe.)

- Joe Biden temně promluvil k národu a naléhal, aby se země v  boji proti viru sjednotila. Vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci upozornil, že k "ohromujícímu" počtu mrtvých v USA přispěla rozhádanost země.

- V důsledku pandemie více lidí než dříve nyní věří konspiračním teoriím, zjistil výzkum ve Francii, v Německu, v Itálii a v Británii. Nejvíce ve Francii. ZDE    V neděli vysílaly k tomu Channel 4 News reportáž.    Interviewovaly psychologa, který vysvětlil, že nemá cenu stoupence konspiračních teorií přesvědčovat, že jejich názory jsou šílené. Podpora konspiračních teorií je důsledkem toho, že lidé se octli v nejistotě a v chaosu, a upínají se, aby získali ukotvení, k první blbosti, která se jim zdá přesvědčivá. 

 


- Sýrie schválila ruskou vakcínu Sputnik V.

- Británie se doufá vrátit k normálnímu životu do konce června. Boris Johnson v pondělí vyhlásil plán obsahující čtyři kroky k návratu k normálnímu životu. Mezi každým krokem má být pět týdnů k zhodnocení jeho dopadů na vývoj pandemie. Hodnotit se bude zahlcení nemocnic i hrozba nových variant. Z Británie přicházejí zprávy, že očkování jen první vakcínou způsobilo dramatický pokles hospitalizací.

- Rakousko plánuje zvládnout covid miliony testů. Plošným testováním se chce dostat k otevření škol a podniků.
 

- Itálie prodloužila zákaz cestování mezi regiony do 27. března. Původně měl skončit 25. února, avšak Itálie se obává, že by v takovém případě došlo k nové vlně nákaz v důsledku přítomnosti britské varianty. Nová vláda premiéra Maria Draghiho také prodloužila zákaz návštěv v rodinách a u přátel. Více než dvě osoby nesmějí nikoho v jednu chvíli navštěvovat a v takzvaných rudých zónách jsou návštěvy zcela zakázány.

- Chile rychle očkuje obyvatelstvo proti koronaviru ve snaze zachránit obyvatelstvo a sjednotit zemi.

- Vietnam zahájí očkování obyvatelstva v březnu.

- Žáci středních škol v Anglii budou muset nosit roušky, až se vrátí 8. března do škol.

- Británie má v současnosti nejpřísnější lockdown v rozvinutém světě.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7292

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2021