Covid se šíří v nejproočkovanější zemi světa. Proč?

24. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
 

Malé souostroví Seychelly, severovýchodně od Magadaskaru v Indickém oceánu, je nejočkovanější zemí světa proti covidu-19.

Bylo tu 71 procent lidí očkováno nejméně jednou dávkou vakcíny a 62 procent bylo plně očkováno oběma dávkami. Z těchto bylo 57 procent očkováno čínskou vakcínou Sinopharm a 43 procent britskou vakcínou AstraZeneca.

 

Navzdory tomu tam vznikla nová vlna nákaz, 37 procent nových aktivních případů a 20 procent hospitalizovaných pacientů, kteří byli plně očkováni. Seychelly musel zavést znovu karanténní opatření.

Jak je to možné?




1. Nebylo dosaženo stádní imunity - 62 procent očkovaných nestačí při používání těchto vakcín.

2. Státní imunita je nedosažitelná v důsledku míry účinnosti dvou používaných vakcín.

3. Na Seychellách převládly varianty, které unikly vakcínám.

4. Šíří se tu indická varianta B1617, která je nakažlivější než jiné varianty.

5. Selhala logistika zmrazení vakcín, čímž se vakcíny staly neúčinnými.

Co nás případ Seychell poučuje o variantách, účinnosti vakcín a stádní imunitě?

Varianty dokáží uniknout vakcínám

Přicházejí zprávy, že na Seychellách koluje jihoafrická varianta B.1.351. Tato varianta dokáže nejsilněji uniknout vakcínám.  V Jihoafrické republice prokázala jedna studie, že vakcína AstraZeneca je má účinnost proti této variantě jen 0-10 procemt. Proto ji jihoafrická vláda přestala v únoru používat.

Účinnost vakcíny Sinopharm proti jihoafrické variantě je neznámá, ale laboratorní studie prokazují určitý pokles účinnosti.


Ve Spojených státech převládla britská varianta B117, která je nakažlivější než původní koronavirus. Přesto se však Spojeným státům podařilo dramaticky snížit očkováním počet případů covidu, především užitím vakcín Pfizer a Moderna.

Izrael, kde dominovala britská varianta, má také vysokou míru očkování, téměř 60 procent obyvatelstva bylo očkováno vakcínou Pfizer. Pfizer má 92 procentní efektivnost proti všem vakcínám kromě indické a 92 procentní účinnost i vůči asymptomatické infekci. I v Izraeli dramaticky poklesl počet nákaz.

Británie používá kombinaci vakcín Pfizer a AstraZeneca. Také tam silně poklesl počet případů. Ale nyní vzniká nová vlna nákaz v severozápadní Anglii, je to nová indická varianta.

Seychelly musejí naléhavě provést genetické sekvenování a trasování a zjistit, které varianty se šíří a zda je přítomna indická varianta.

Pokud se na Seychellách šíří jihoafrická varianta, země musí použít takovou vakcínu, která je proti ní účinná. Mnoho firem vyrábí nyní pozměněné vakcíny účinné i proti této variantě, ale v současnosti je řešením Pfizer. V Kataru bylo zjištěno, že Pfizer má 75 procentní účinnost vůči jihoafrické variantě.

Možnost dosažení stádní imunity závisí na účinnosti vakcín. Jestliže má vakcína účinnost 60 procent, k dosažení stádní imunity je nutno očkovat 100 procent obyvatelstva. Při účinnosti menší než 60 procent, stádní imunita není dosažitelná.

Závisí také na nakažlivosti variant. Původní varianta koronaviru měla nakažlivost (číslo R) asi 2,5, jeden člověk nakazil v průměru 2,5 dalších. Britská varianta má číslo 4 4,75 a indická varianta má zřejmě číslo R 7. To by vysvětlilo katastrofální situaci v Indii. Málo účinné vakcíny nebudou schopny zvládnout takovéto varianty.

Vzhledem k tomu, že se v některých částech světa pandemie podstatně zhoršuje, zvyšuje se riziko pro celý svět, že vzniknou nebezpečnější mutace, které se vyhnou vakcínám anebo budou daleko nakažlivější. Čím dříve bude očkován  celý svět, tím dříve se vyhneme vznikání nebezpečných a nezvládnutelných variant.

Kompletní článek v angličtině ZDE   
 

1
Vytisknout
7966

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021