Jak peníze a politika okrajují vaše média

24. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Slovinský portál Žurnal24 se o víkendu věnoval zhoršující se situaci svobody médií nejenom ve Slovinsku, ale i v dalších zemích EU. Vzestup populistické politiky v posledním desetiletí se dramaticky podepisuje na klesající úrovni demokracie. Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, při prezentaci opatření na ochranu novinářů kromě Polska a Maďarska poukázal také na problémy s mediální svobodou a pluralismem ve Slovinsku a v Česku.

 

Politicky a obchodně motivované tlaky na média dosahují pak kritické úrovně v Srbsku, které je kandidátskou zemí EU, a kde okolo poloviny občanů nemá přístup ke kabelovým televizím R1 a NovaS ze skupiny United Group, které ještě informují kriticky o vládnoucích představitelích, upozorňuje novinář portálu European Western Balkans Nikola Burazer.

V tomto prostředí uzavírá Telenor ze skupiny PPF dohodu s Telekomem Serbia, jehož vedení je pod vlivem vládnoucí strany Aleksandara Vučiće. Dohoda ještě více omezí možnosti médií z United Group v Srbsku. Kromě Nikoly Burazera hovořila novinářka Žurnal24 Lea Teraž také s profesorem žurnalistky Univerzity v Lublani Markem Milsovjevičem a s Albínem Syberou, komentátorem Britských listů a spolupracovníkem Visegrad Insight.

Celý článek ve slovinštině: https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-denar-in-politika-krojita-vase-novice-367197


1
Vytisknout
5513

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021