Varování z USA: Pandemie mezi neočkovanými zuří stejně silně jako dříve

25. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Počet nákaz na covid-19, úmrtí a hospitalizací ve Spojených státech klesá, píše Washington Post. 19. května 2021 byl průměrný týdenní počet nákaz v USA nejnižší za posledních 11 měsíců. Avšak tento pozitivní pohled skrývá sílu pandemie u neočkovaných lidí. Téměř polovina Američanů je očkována - a ti jsou většinou chráněni před nákazou.

Ovšem například ve státě Washington je týdenní počet nákaz u neočkovaných lidí stejně vysoký, jaký byl v polovině ledna 2021, kdy byla v USA pandemie skoro na vrcholu.

 

Jak je v USA stále více lidí očkováno, nákazy se šíří většinou jen v zmenšujícím se procentu neočkovaných občanů. List Washington Post zjistil, že v některých částech Ameriky zuří virus mezi neočkovanými občany neztenčenou silou.

Počet nákaz u neočkovaných osob je o 69 procent vyšší než standartní počty nákazy, které jsou inzerovány pro celou Ameriku. Když sledujete jen údaje pro neočkované, počet lidí umírajících na covid je stejně vysoký, jaký byl u celé populace před dvěma měsící, a nesnižuje se. Počet hospitalizací u neočkovaných osob je stejně vysoký jako před třemi měsíci.

Neočkovaní lidé dostávají od amerického státu nesprávné informace, říkají experti. "Myslí si, že je bezpečné sundat si roušku. Není tomu tak," říká Lynn Goldman, děkan Institutu veřejného zdraví na George Washington University. "Vypadá to, jako že máme v USA menší počet nákaz, že se situace zlepšuje, ale ona se nezlepšuje pro neočkované lidi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8579

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2021