Lingvistka Pentagonu, která předala utajované informace Hizballáhu, odsouzena

25. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Lingvistka, která v Iráku pracovala pro Pentagon, byla odsouzena ke 23 letům vězení za to, že předala tajné informace cizinci napojenému na libanonské hnutí Hizballáh, informuje Jerry Dunleavy.

Mariam Taha Thompsonová byla v květnu 2020 u federálního soudu obviněna z "předání vysoce citlivých utajovaných informací o národní bezpečnosti občanu cizí země," o němž byla přesvědčena, že informace předá libanonskému hnutí Hizballáh - zahraniční teroristické organizaci napojené na Írán.

Soudní záznamy hovoří o tom, že Thompsonová koncem ledna podepsala přiznání a v březnu byla odsouzena. Maximálně jí hrozilo doživotí.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Thompsonová v procesu připustila, že "počínaje rokem 2017 začala komunikovat s neobviněným spoluspiklencem s použitím videochatu se zabezpečenou textovou a hlasovou aplikací" a že si o tuto osobu vytvořila "romantický zájem".

Thompsonová podle ministerstva "zjistila, že neobviněný spiklenec má rodinného příslušníka, který působí na libanonském ministerstvu vnitra, a že... tvrdí, že mu telefonoval Hassan Nasralláh, generální tajemník libanonského Hizballáhu."

Dvanáctistránková zpráva agentky FBI Danielle Rayové tvrdí, že informace, které Thompsonová předala, "zahrnovaly utajované informace týkající se národní bezpečnosti a aktivních lidských zdrojů" a že prozrazením těchto identit Thompsonová ohrozila na životě jak tato zpravodajská aktiva, tak příslušníky amerických ozbrojených sil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5479

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2021