REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

7. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
Také u našich západních sousedů se setkávají s propadem očkovací kampaně - právě ve chvíli, kdy se druhá dávka vakcíny stává důležitější než kdy dříve. Přečtěte si, co s tím spolková vláda hodlá dělat.  

Oldřich Maděra popisuje vysvětlení úřadů ohledně nedávné havárie na JE Temelín. Dozvíte se ale zároveň i to, jak daleko byla letos Čína od vlastního Černobylu. Tomasz Oryński  přináší shrnutí dění v Polsku, jemuž dominuje otázka: Zachrání severní sousedy politický comeback Donalda Tuska? A Karel Dolejší se zamýšlí nad otázkou, jak může napřesrok dopadnout české předsednictví EU, když mu Babišova vláda nevěnuje žádnou pozornost a nestanovila pro ně žádné priority.

Velká Británie se s dramatickým rozšířením koronavirové varianty delta stává jedinou evropskou zemí, kde se nákaza nyní šíří rekordní měrou. Tato země se tak stala pozoruhodnou Petriho miskou: co bude dál? V úterý bylo v Británii zaznamenáno více než 29 000 nákaz, mezi mladými lidmi, a počet nákaz se zdvojnásobuje každých 9 dní. Přesto se britská vláda nesmyslně rozhodla všechna karanténní opatření rozvolnit, protože si myslí, že nákazy u převážně očkovaného obyvatelstva nezpůsobují mnoho úmrtí. Jenže z toho vyplývá, že během léta se v Británii nakazí 2 miliony lidí a 10 milionů bude muset jít do karantény, což bude znamenat rozval ekonomiky. Jak to dopadne s variantou delta v ostatní Evropě? Čtěte!


Ústavní právníci Rady Evropy vyzvali Maďarsko, aby zvážilo zrušení vloni schválených ústavních dodatků ohrožujících lidská práva a právní stát.

Až 80 % investic z veřejných rozpočtů v EU směřuje do vzdělávání a zdravotnictví. Zato hodnota majetku průměrného Rusa vloni klesla téměř o 10 %. Avšak většina Rusů si ještě i o průměrném majetku může nechat leda zdát. 

Norská studie publikovaná v časopise Nature upozorňuje, že dokonce i u nehospitalizovaných mladých pacientů s COVIDem ještě po půlroce přetrvávají příznaky - tzv. dlouhý COVID. Proto je tak prvořadě důležité nechat se očkovat, a to rozhodně oběma dávkami vakcíny. 

A experti na námořní zbrojení tvrdí, že ruský plynovod Nord Stream 2 může být využit pro vojenské účely

0
Vytisknout
4353

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2021