Umění zájmu (Proti prázdnému paláci)

1. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

30. června 2021 každý z několika desítek participujících z umělců a umělkyň vstoupil do prostor Veletržního paláce Národní galerie a zde solidárně zanechal dílo svého kolegy či kolegyně jako připomínku setrvale nenaplněného potenciálu Národní galerie v Praze.

 

Smyslem akce „pozitivního vzdoru“ je nejen upozornit na trvale sestupující kvalitu NGP, nejen na vyprázdněné sály Veletržáku, nejen na neprofesionalitu části vedení současné NGP, na absenci výstavních plánu NGP, ale nechceme  se dále dívat na strnulost vrcholového vedení současné NGP, kterou ti schopnější odborníci opouštějí kvůli chybějící motivaci a nedostatku inspirací.

 

 

Zároveň však nadále podporujeme ty, zevnitř NGP, kterým není tato tristní situace lhostejná, ale není jim z mnoha důvodů umožněno se patřičně ve svých projektech realizovat. Národní galerie v Praze místo aby v zájmu české veřejnosti a skrze uskutečněné výstavy, diskuze, tedy skrze umění artikulovala problémy, podílela se na konstituování hodnot a možných budoucností českého, potažmo evropského společenství, opět usíná spánkem do sebe zahleděného molochu.

 

I proto není ospravedlnitelné, aby NGP dodnes realizovala výhradně program sestavený za vedení Jiřího Fajta. Akce je současně je připomínkou nejistého a ponižujícího postavení umělců, a to zejména vůči veřejným kulturním institucím, což se projevilo také během právě proběhlé pandemické krize. Akce je gestem solidarity s těmi, kteří se přehlíženi a opomíjeni pomalu a nevratně zanořují za obzor institucionální pozornosti. Kdy naopak tyto instituce mají poskytovat podstatný, profesionální servis umělcům a umělci se nemají stávat jejich rukojmím, či tabulkovou, administrativní entitou. Celá akce proběhla 30.6.2021 od 16 h. Iniciátorem a organizátorem akce je Jiří David.


https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097206490-udalosti-v-kulture/221411000120630

https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/narodni-galerie-ustrnula-umelci-protest-veletrzni-palac/r~0abc91c2d9be11eb9106ac1f6b220ee8/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
5815

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2021