16447

Budeme řešit další obranu před pandemií eticky (či „politicky“?), anebo dokonce ekonomicky?

20. 7. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


Zhruba před čtvrt rokem (již kolem té jaksi tehdy podivně chystané cesty vicepremiéra Hamáčka do Moskvy, kterou jsme si mezitím již stihli docela masivně rozhněvat) jsem si již vůbec netroufal domýšlet, kam doopravdy (a zda cílevědomě či jen improvizovaně) tehdy (či nádavkem taky dnes nebo zítra) mínila směřovat oficiální politika ČR. Nejen pokud jde o pandemii nebo případná opatření brzdící klimatickou krizi. A nejen v možných souvislostech s korektní přípravou na blížící se parlamentní volby. Nemluvě o již tehdy se rychle blížícím čase letních dovolených…

Rozhovor Britských listů 408. Klimatická katastrofa má drastické dopady, ale Češi jsou v pohodě

19. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Extrémy v počasí způsobily v posledních dnech absolutní katastrofu povodněmi na západě Německa, v Belgii, v Lucembursku, v Holandsku a ve Švýcarsku. Povodňový poplach vzniká i v některých místech v České republice. Ničivé povodně jsou i na Novém Zélandě a západní část Spojených států a Kanada trpí obrovskými vedry a neuhasitelnými, gigantickými požáry. Neúspěšně se snaží v horku hasit požáry i Rusové na Sibiři. Naléhavě je nutné začít razantně jednat proti klimatickým změnám. Češi ale nedělají nic. O tom, jak aktivisté organizace Děti Země mluví k Čechům jak Kassandra, kterou nikdo neposlouchá, hovoří Jan Čulík s předsedou této organizace Miroslavem Patrikem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 20. července 2021.


30391

Světoví politikové volají po zavedení „globálního zeleného údělu“ k řešení klimatické krize

20. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

- Skupina politiků ze zemí celého světa požaduje, aby klimatická krize byla řešena prostřednictvím globálního zeleného údělu

- Aliance těchto politiků rovněž požaduje, aby byl realizován spravedlivý přístup k vakcínám proti covidu a aby byly restrukturalizovány dluhy nejchudších zemí světa

- Jednotlivé vlády na obnovu ekonomik postižených pandemií vynaložily na fosilní projekty téměř dvojnásobnou částku než na nízkoemisní projekty




 16510

"Nakažte se covidem a žijte déle," vtipkoval Boris Johnson

20. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Bývalý hlavní poradce Borise Johnsona Dominic Cummings svědčil v rozhovoru v televizi BBC, že Boris Johnson se loni v říjnu zuby nehty brátil zavedení protikoronavirového lockdownu, protože "umírají v podstatě jen lidi nad osmdesát let"


Boris Johnson popíral, že bez lockdownu bude zcela zahlceno britské zdravotnictví a zdůrazňoval, že nezavede lockdown jen proto, aby zachránil život lidem nad 80 let. Poslal Cummingsonovi na WhatsAppu heslo: "Nakaž se covidem a žij déle!"

 16637

Průběžné zpravodajství:

Spojené státy varovaly Američany, aby necestovali do Británie, protože je tam riziko nákazy "velmi vysoké"

20. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň sever (53,3 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně, Praha (40,39) a okolí. V pondělí 19.7.  zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 216 denních nákaz. V ČR do 19.7. zemřelo 30 341 lidí. V nemocnicích je 37 osob. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 823 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 304578 osob, druhou dávkou 4 194 897 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 42  procent obyvatelstva.

- Lockdowny nepoškozují zdraví více než covid, zjistili vědci. Jejich zjištění vyšlo v časopise BMJ Global Health. Vědci zkoumali statistiky o úmrtnosti na všechny příčiny z 94 zemí světa a zjistili, že země jako Nový Zéland a Austrálie nezaznamenaly loni vůbec žádná nadbytečná úmrtí, protože zavedly lockdowny rychle, Naproti tomu země jako Brazílie, Švédsko, Rusko a části Spojených států měly během pandemie velký počet nadbytečných úmrtí. Země, které jednaly rychle a agresivně měla často méně úmrtí než v předchozích letech. Z jedné studie vyplynulo, že lockdown snížil roční úmrtnost o 6 procent už jen tím, že zastavil šíření chřipky. ZDE 

- Počet nákaz v Rusku překročil 6 milionů.

-Počet nadbytečných mrtvých v Indii je zřejmě až desetkrát vyšší než oficiální údaje. Státní úředníci záměrně podceňují počet mrtvých.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte varoval, že v důsledku šíření varianty delta bude nutno zavést přísnější karanténní opatření. "Toto je nebezpečnější. Je to agresivnější a smrtící," konstatoval. 

 17333

Havárie vedení České energetické přenosové soustavy (ČEPS)

19. 7. 2021

čas čtení 22 minut

 Věc: Tornádo lámalo stožáry jako sirky – u Břeclavi, u Temelína

Na základě odpovědi SÚJB  a vystoupení pana Ing. Martina Durčáka v televizi Seznam Zprávy jsem mu  zaslal další dva dopisy ohledně havárií vedení ČEPS na dálnici D2 u Břeclavi a přívodního vedení Jaderné elektrárny Temelín. Jedná se o veřejné dopisy. Žádám Vás o jejich zveřejnění v Britských listech.

Neodpustím si poznámku na naši novinářskou obec.

Pokud si nějaká celebrita lokálního formátu zajde nakoupit do supermarketu, tak z tohoto zážitku máme třeba i padesát fotografií. Pokud ale spadne vedení 400 kV se škodou za více než  sto milionů korun, což se týká nás všech, protože my to velmi pravděpodobně nakonec zaplatíme, buď v ceně energie nebo z našich daní, tak z toho máme fotografie jednu!

Oldřich Maděra

„Kellnerovská“ síť je funkční a stále stejně špinavá

19. 7. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

 

Nesvatá aliance obchodu a politiky pokračuje v uskutečňování své autoritářské vize o demokracii bez demokracie

  • Společnost PPF se opírá o širokou síť neformálních a oficiálních obchodních vztahů s autokraty v Evropě a ve světě

  • PR PPF v čele s Vladimírem Mlynářem se tyto skutečnosti snaží systematicky bagatelizovat a zahalovat dezinformačním smogem

  • Český pravicový diskurs dlouhodobě otevírá cestu k legitimizaci obchodních vztahů s autokraty a přimknutí Česka k „strategické alianci nacionalistické pravice“

30372

Kterak česká politická reprezentace kriminálně podceňuje klimatickou krizi a přechod na obnovitelné zdroje

19. 7. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty


- Čeští politikové se vůči klimatickému balíčku EK ve velké míře staví skepticky

- Klimatické cíle s touto politickou reprezentací ČR nemůže nikdy splnit

- Přestože se naše politická scéna zaklíná obrovskými výdaji, jejich návrhy by z ČR uskutečnily nekonkurenceschopný průmyslový skanzen.




Rozhovor Britských listů 407. Proč se Češi proti komunismu skoro nikdy nevzbouřili?

15. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta


Poslední dobou se připomínalo výročí založení Komunistické strany Československa v roce 1921. Jakou roli hrála KSČ v historii Československa během dvacátého století, jaké postoje mělo vůči ní obyvatelstvo země a politikové ostatních stran? O tom mluví Jan Čulík s historičkou Muriel Blaive. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. července 2021.

 16637

Střípky z covidů 1

19. 7. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Mutace delta znovu prověřuje celý svět. Z toho, jak se šíří další vlna Covidu, lze usoudit, jak se které země připravily na další vlnu pandemie. Jestli se vůbec připravily. Jestli se vůbec měly šanci nějak připravit, nebo jen útrpně čekat, co a jak se stane. Jestli neusnuly na covidových vavřínech odvlněných prvních vln a myslely si (velmi naivně), že to bude stačit na všechna další vlnění. Nestačilo, nestačí a vypadá to, že stačit nebude. Mutaci zvanou delta sice svět zvládne. Mutace lambda a epsilon zřejmě nebudou tak nějak moc závažné. Ale následky neproočkovaného světa na sebe nenechají dlouho čekat. Objeví se další mutace, které slovy klasiků: „se nezakecají?!“.

Uvědomují si ruští a čínští výrobci, že řízeným zatajováním údajů o svých vakcínách, které vakcínovou diplomacií cpou horem dolem do téměř celého světa, škodí nejen sobě?

Vojenská junta v Myanmaru zabíjí lidi koronavirem

19. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Generálové, kteří navzdory obrovským protestům převzali letos v únoru vojenským pučem v Myanmaro moc, terorizují zdravotníky, vězní lékaře a  zabíjejí je, protože ošetřovali armádou postřelené demonstranty proti vojenskému puči. Vojenská diktatura neorganizuje očkování, brání lidem v přístupu do nemocnic a odebírá jim kyslíkové bomby. Umírají bez pomoci denně stovky lidí. Svět na teror v Myanmaru, jehož obyvatelé zoufale prosí o mezinárodní pomoc, zcela zapomněl.

Videoreportáž ZDE    (Některé záběry mohou být pro některé čtenáře znepokojující.)

 17482

Neúspěšný německý pokus z 20.7.1944 ukončit prohranou válku a rodina Maxe Plancka

19. 7. 2021 / Zdeněk Slanina

čas čtení 13 minut


Foto: Detail náhrobku Maxe Plancka v Göttingen s uvedením Planckovy konstanty h - dnes platná hodnota*) činí h = 6,62607015×10−34 Js (foto H. Lee).

 

Spiknutí, které 20.7.1944 vyústilo v neúspěšný atentát na Hitlera, vedlo k popravám kolem 5000 organizátorů, podporovatelů, schvalovatelů, jejich příbuzných, či jen těch, co něco zaslechl, ale nehlásili. Mezi nim byl i syn Erwin nobelisty Maxe Plancka.

Rozhovor Britských listů 406. Struktura daní v ČR je špatná

12. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Často ekonomové v ČR hovoří o údajné nutnosti zeštíhlovat stát, ale jde v postatě jen o povrchní, neoliberální ideologická hesla vzniklá v devadesátých letech. Existuje nesoulad mezi výdaji státního rozpočtu a příjmy, jednak v důsledku pandemie a jednak v důsledku zrušení superhrubé mzdy. V ČR jsou dominantní odvody na sociální a zdravotní pojištění, které musejí platit úplně všichni, i když vydělávají velmi málo. Politici si hrají s daní z příjmu a zvýhodňují tím některé společenské skupiny. Nejvíce ČR zdaňuje lidi s nejmenšími příjmy. To má negativní dopad na jejich dlouhodobou kariéru a na jejich uplatnění na trhu práce. Český stát je velmi nepružný, nedokázal efektivně reagovat na pandemii, nedokáže ani reagovat na digitalizaci. S Filipem Pertoldem, ekonomem a výzkumníkem Cerge-EU, hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. července 2021.

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

7. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

30770

NE!MUSÍŠ TO VYDRŽET, nebo ANO?

19. 7. 2021 / Vendula Ježková

čas čtení 5 minut

Obraz s názvem Long Distance, autor David Kolovratník

Studentská iniciativa NE!MUSÍŠ TO VYDRŽET poukazuje na diskriminaci studentů akademií múzických umění ze strany pedagogů

Mezi studenti došlo na jaře a na podzim k podstatnému nárůstu depresí a úzkostí

České divadelní prostředí odráží toxické vztahy ve společnosti

Rozhovor Britských listů 405. Lidé postižení tornádem žijí bez střech a oken a ve strachu z počasí

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Jižní Morava, nedávno postižená tornádem, není úplně bez zkušeností s přírodními katastrofami. Několikrát v minulosti byla postižena ničivými povodněmi. Přesto, šokujícím způsobem, dodnes v regionu neexistuje řádně efektivní, koordinovaný systém pro řešení krizových situací, jichž se sílícím globálním oteplováním bude stále více. Zlata Maděričová, jedna z obětí tornáda, dům jejíž rodiny byl vážně poškozen, poukazuje v rozhovoru s Bohumilem Kartousem na chaotickou absenci řádné koordinace při poskytování pomoci obětem této přírodní katastrofy, a na nedostatek managementu. Odstraňování škod bude dlouhodobé a je nutné nezapomínat, že lidé v postižených obcích stále žijí v domech bez střech, bez oken a za jinak velmi ztížených podmínek. A samozřejmě ve strachu, který posiluje nejisté počasí. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. července 2021.



Rozhovor Britských listů 404. Můžeme po tornádu ignorovat klimatickou katastrofu?

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Mnozí tvrdí v českých médiích, že nedávné tornádo na jižní Moravě nemělo vůbec , ale vůbec nic společného s globálním oteplováním. Až na to, že globální oteplování nám přineslo extrémy počasí, vedra, přívalové deště, záplavy. Jak by měli lidé v České republice na problém klimatické změny reagovat? O tom hovoří Jan Čulík s environmentalistou Janem Hollanem z organizace Czech Globe, Ústavu pro výzkum globální změny v Brně. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. července 2021.

Viz též publikace
Jan Hollan a Yvonna Gaillyová, Ochrana klimatu

Ke stažení zde:
https://www.veronica.cz/publikace-ke-stazeni?i=109



30771

Nad českým provinčním populismem, jeho principy a spojenectvím mezi konzervativní pravicí, Zemanem a dezinfo scénou

Až česká auta vyjedou z Blaníku a udusí exhalacemi tu hnusnou evropskou hydru...

19. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Čeští političtí populisté a jejich symbiotičtí mediální čističi ve svém přirozeném životním. Prostředí, které je určeno specifikou kulturní atmosférou, vytrvale bojují za národní zájmy, které ve skutečnosti nejsou ani v nejmenším národní, přičemž hrdinně útočí proti EU, stejně jako prezidentův mluvčí nebo velká část narativů dezinfo scény. Skrývá se za tím nejen "my a oni" efekt, ale i prozíravá zbabělost, vyplývající ze skutečnosti, že je za podobné manipulace nebude nikdo pohánět k odpovědnosti...

 16451

Obrovské množství dezinformací o očkování proti covidu šíří na Facebooku jen 12 lidí

18. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

 

95 procent dezinformaci ohledně covidu Facebook ze svých stránek neodstraňuje.

Drtivá většina protiočkovacích dezinformací a konspiračních teorií v angličtině pochází jen od 12 lidí, konstatuje zpráva organizace Center for Countering Digital Hate (Středisko pro neutralizaci digitální nenávisti, CCDH), kterou cituje Bílý dům.

SPD a politický kýč

18. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Dno politického kýče bylo právě teď proraženo, píše Marie Koldinská.  "Za lidi férově hrát / chránit svůj národ, svůj stát / i srdce do toho dát. / Ať kvetou pouta rodinná / ať víme, co se skrývá v dějinách..." Předvolební hymna SPD a v klipu k ní Karlštejn, svatý Václav, kvetoucí lípy, vinohrady a lidé ještě šťastnější než v tiskovinách Svědků Jehovových 😜 Těším se na podzimní natáčení Historie.cs, kde se na novodobé politické kampaně zaměříme. To nebude běžná skllizeň. To budou žně.

 16447

Jak se vyhnout nákaze koronavirem?

17. 7. 2021

čas čtení 5 minut

 

Anglický institut veřejného zdraví Public Health  England (PHE) identifikoval třicetinásobný rozdíl v pravděpodobnosti, že se nakazíte covidem při různých akcích a činnostech.

Nejvyšším rizikem jsou návštěvy v domovech druhých lidí a  chození na masáže a k holiči či kadeřníkovi. Naopak nakupování v obchodech je nejméně riskantní.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17460

„Jsem ve velkém nebezpečí, bojíme se každý“ (خطر زیاد دارم میترسم هر لحزه), pláče 16letý Afghánec

17. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 شب روز خواب نداریم"  (Nemůžeme spát, jsme vzhůru ve dne v noci.")

Kdyby měl Mukhtar Habibi evropské jméno, nebyl by okamžitě identifikován jako Afghánec. Když uvažujeme o Afghánistánu, představujeme si, že lidé tam žijí v temném středověku, nosí muslimské oblečení ve svých jeskyních. Mukhtar je však důsledkem americké okupace Kábulu. Narodil se teprve  před 16 lety, když americké jednotky už byly v jeho zemi téměř deset let. Jeho otec je veterinář a jeho matka je účetní, má mladší sestru a žije v paneláku, který je velmi podobný těm, které za Husákovy doby vyrostly v českých zemích

 17457

Dvě reakce...

16. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

Zuzana Čaputová: Vítám robustní modernizační balík #Firfor 55. Ambiciozní a realistický plán do roku 2030 na snížení emisí #CO2 pro zelenější a udržitelnější budoucnost Slovenska. Přechod k ekologickým řešením je prioritou pro všechny!

 17455

Český a slovenský Telegram: Konspirační a extremistická bažina

16. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Josef Šlerka   zmapoval domácí konspirační scénu na Telegramu, včetně domácí QAnon scéy. Je to prostředí, kam se v poslední době česká konspirační scéna významně přesunuje. Zůstává bez veřejného zájmu, píše Bohumil Kartous.

Jen bych asi ty lidi, kteří se na těchto konspiračních teoriích podílejí, neoznačoval za "osobnosti", dodává Jan Čulík.


Rozhovor Britských listů 403. Češi: Nemáme identitu, nemáme společný příběh

30. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta



STEM, agentura pro průzkum veřejného mínění, vypracovala studii o tom, jaká témata a jaké postoje hýbou českou společností. S ředitelem agentury STEM Martinem Buchtíkem o tomto průzkumu hovoří Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se bude vysílat na Regionální televizi příští týden. 



30049

Jak Guardian opět střelil kozla

16. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Materiál Guardianu, který údajně dokazuje úsilí Kremlu pomoci ve volbách Trumpovi, má přinejmenším tři zásadní slabiny, které jej mimořádně znevěrohodňují. 
  • S největší pravděpodobností se redakce nechala zmást ruskou účelovou dezinformací, se kterou Kreml ještě později bude pracovat - a obrátí ji mj. právě proti britskému listu a jeho reputaci. 

 17454

Šéf ODS zase lže

16. 7. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

- Řemeslo v ČR nemá zlaté dno.
- Řemeslníci jsou špatně placeni.
- Jak je možné, že se v ČR neustále šíří nesmyslná tvrzení, že středoškolské a vysokoškolské vzdělání je k ničemu, že země "potřebuje především řemeslníky"?
- Nepotřebuje řemeslníky, platí je minimálně.

K tomu:

 16447

Průběžné zpravodajství

3 miliony Francouzů se přihlásily k očkování, aby mohly do kaváren

16. 7. 2021

čas čtení 5 minut

 

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň sever (59,5 nákaz na 100 000 obyvatel) , a další oblasti kolem Plzně, Praha (38,95) a okolí. V pátek 16.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 233 denních nákaz. V ČR do 16.7. zemřelo 30 336 lidí, denní nárůst o jednoho člověka. V nemocnicích je 30 osob, denní nárůst o dva lidi. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 823 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 265 893 osob, druhou dávkou 4 070 950 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 40  procent obyvatelstva.

- Jihoafrická varianta beta, která se šíří ve Francii, se zřejmě dokáže vyhnout vakcínám, varuje profesor John Edmunds z London School of Hygiene and Tropical Medicine. Zřejmě je o něco méně nakažlivá než varianta delta, ale má schopnost lépe se vyhnout imunitní reakci. Existují spolehlivé důkazy z Jihoafrické republiky, že se varianta beta dokáže vyhnout imunitě vytvořené vakcínou AstraZeneca. Britská vláda v pátek oznámila, že cestující navracející se z Francie budou muset jít do domácí karantény, i když jsou plně očkováni.

- Británie v pátek zaznamenala 51 870 nových denních nákaz, o 16 163 více než minulý týden. V nemocnicích je 3964 osob, o 1124 více než minulý týden. Za posledních 24 hodin zemřelo na covid 49 osob, o 20 více než minulý týden.


- Rusko zaznamenalo už čtvrtý den nejvyšší počet mrtvých na covid, 799.

- Austrálie zaznamenává více případů nákazy variantou delta u plně očkovaných jedinců, naštěstí mírných či asymptomatických.Vakcíny nejsou dokonalé, varuje australský epidemiolog, avšak vedou k zmírnění rizika hospitalizace a brání šíření viru. ZDE 

- Maďarsko nabídne možnost očkování třetí vakcínou od 1. srpna a učiní očkování povinným pro všechny zdravotníky, řekl Viktor Orbán.
 

Na americkém západě zuří v důsledku globálního oteplování více než 70 nezvládnutelných lesních požárů

16. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Požáry jsou důsledkem smrtící vlny veder, která postihla většinu západních států USA, které zaznamenaly rekordně vysoké teploty.

Hasiči nejsou schopni požáry zvládat - snaží se je hasit jen po okrajích.

V některých státech amerického západu dochází také k drastickému poklesu množství vody ve vodních rezervoárech. V některých oblastech není ani dost vody na hašení požárů.

Zdroj ZDE

 17452

Irsko: Ministerská komise rehabilituje vojáky z Jadotville, vyznamenán pouze velitel

16. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

  • Komise skončila vyšetřování bitvy u Jadotville v září 1961, jejíž účastníci působící v irském kontingentu OSN byli přes projevenou statečnost po návratu domů i s rodinami perzekvováni. 
  • Navzdory snaze prosadit původní doporučení velitele jednotky a vyznamenat celkem 33 vojáků navrhla ministerská komise na medaili pouze samotného plukovníka Quinlana. 

19349

Polská reforma justice "není kompatibilní s právem EU"

16. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • Soudní dvůr EU rozhodl, že polská reforma justice není kompatibilní s právem EU. 
  • Tato reforma zahrnuje disciplinární orgán, který soudce může vydat stíhání, nebo mu snížit plat. 
  • Pokud Polsko nezjedná nápravu, hrozí mu pokuta. 

 16495

Ruské léto: Mráz přichází ze sprchy

16. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Rusové, ať žijí kdekoliv, se musejí v létě každoročně podrobit výpadku dodávky teplé vody v délce 10-18 dní. 
  • Sovětský systém dodávky tepla prochází během léta pravidelnou revizí. 
  • Adaptace má podobu ohřevu vody na plotně, v pračce, nebo třeba odjezdu na dovolenou. 

Tisková zpráva:

Většinové hlasování v Radě EU? Pomohlo by v boji s daňovými ráji, oligarchy i lépe ochránilo peníze pro české občany, říkají Piráti

16. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

Omezení daňových rájů, vlivu oligarchů či Ruska a Číny i lepší ochrana peněz pro Česko. To vše by podle Pirátů přineslo rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou v Radě Evropské unie i na oblast společné daňové a zahraniční politiky nebo evropského rozpočtu. Již dnes se v Radě Evropské unie u řady témat hlasuje právě tímto způsobem, jde tak o zaběhlou praxi.

Tisková zpráva:

Směrnice o kyberbezpečnosti prošla výborem Evropského parlamentu. Zpravodajkou návrhu byla i Pirátka Gregorová

16. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Prohloubení spolupráce mezi členskými státy v oblasti kyberbezpečnosti, posílení společné obrany proti hackerům a také rozšíření seznamu kritických sektorů. To přináší reforma směrnice o bezpečnosti sítí a informačních systémů (tzv. NIS 2), kterou dnes schválil výbor pro zahraniční záležitosti a jejíž zpravodajkou byla Pirátka Markéta Gregorová.

 17451

Full Oral Pleasure, čili O libanonizaci českého historického diskurzu

16. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
  • Fixace na orální historii přináší v České republice stejně otrávené a nejedlé plody jako v těžce zkoušeném Libanonu, kde každému sektářskému uskupení poskytla vlastní narativ ohledně občanské války. 
  • Svědectví jsou znepřátelenými stranami debaty vybírána jen proto a potud, jestliže a pokud potvrzují předem dané politické zadání, plní úkol dokázat apriorní interpretace starého režimu preferovanou vlastní stranou sporu o výklad čtyřiceti let komunismu. 

 17449

Kauza Kočka domácí, aneb Exodus po česku

16. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

  • Čerstvá kauza rodiny Kočkových upomíná na kriminální idylu levicové politiky z počátku století. 
  •  Jiří Paroubek byl v iliberální populistické politice spoléhající na nejnižší pudy předskokanem Andreje Babiše, ke skutečnému úspěchu mu však přece kousek chyběl. 
  • "Bestia triumphans!" volal už počátkem 90. let písničkář Jan Burian.

30766

Správným řešením pro mnoho lidí by bylo lámání recividistů v kole

15. 7. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

O novém zákonu "třikrát a dost", prosazeném ve Sněmovně koalicí Ano, ODS, SPD, KDU, TOP09 s čestnými výjimkami jednotlivých poslanců těchto formací, jsem vyslechl v médiích několik rozhovorů se zastánci toho zákona, píše Boris Cvek.

Nejhorší na tom zákonu je to, že nevychází z pragmatické úvahy, jak účinně zamezit sociálním patologiím. Hlavní linie argumentace je tato: jsou tu lidé, kteří páchají vážné přestupky a je jim všechno jedno, proto jim (a jejich rodinám) vezmeme peníze. Jako prevence to jistě fungovat nebude, ale ono to možná nebude fungovat ani jako řešení aktuální patologie, dokonce to nejspíše povede k jejímu zhoršení.

Ti lidé, kterým je všechno jedno, jsou v pozici, kdy jim je všechno jedno, právě proto, že nemají co ztratit. Jakmile přijdou o dávky, budou moci ztratit ještě méně. Budou v situaci, kdy se pro ně stane kriminální činnost jediným východiskem. A co jim bude hrozit? Teplo a pravidelná strava ve vězení?

Autoři a podporovatelé toho zákona se snaží podávat tu situaci tak, že teprve oni uznávají sociální patologie jako vážný problém, který chtějí aspoň nějak "řešit". Jejich odpůrci by měli volit strategii oponentury, která nejen ten problém uzná, ale ukáže na něj jako na ještě vážnější a více alarmující, než říkají proponenti zákona. Problém je, že funkční řešení - jako je sociální práce s těmi lidmi, sociální bydlení, převdení exekucí na standard západních zemí - bude pro velkou část populace něco protiintuitivního. Naopak intuitivní by pro ně bylo lámání recidivistů v kole. To je dědictví středověku.

 17450

Frontex "nechrání lidská práva žadatelů o azyl"

15. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Ostře kritická analýza Evropského parlamentu konstatuje, že Frontex, úřad EU na ochranu hranic unie, nechrání lidská práva žadatelů o azyl. Po čtyřměsíčním vyšetřování europoslanci konstatoval autor zprávy Tineke Strik, že "Frontex neplní své povinnosti v oblasti lidských práv".

Strik, europoslanec holandské Strany zelených, požaduje propuštění ředitele Frontexu Fabrice Leggeriho, avšak nadstranická skupina osmi europoslanců, která tuto analýzu vypracovala, to nepožaduje.

Britská analýza požaduje zdanění cukru a soli v potravinách v hodnotě 3 miliard liber

15. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

- Analýza upozorňuje, že je nutno zrychlit přijímání změn v tom, co lidé jedí, aby se ulehčilo zdravotnictví a klimatu

- Je nutno omezit předčasné umírání desetitisíců lidí na konzumaci nezdravých potravin

- Doporučuje se silné zdanění cukru a soli v hotových jídlech prodávaných v restauracích a v supermarketech

- Během příštích 10 let bude nutno o 30 procent omezit konzumaci masa a o 30 procent zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny


Loutkový "ústavní soud" v Polsku označil rozhodnutí Evropského soudního dvora za "neústavní"

15. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

- Kaczyńského loutkový tzv. "ústavní soud" prohlásil,  rozhodnutí evropského soudního dvora je "v rozporu s polskou ústavou"
- Evropský soudní dvůr požaduje okamžité zrušení disciplinární komise, která má mít moc nad soudci polského ústavního soudu podle toho, co si přeje strana PiS
- Odpor strany PiS vůči zákonům EU prý může vést k polexitu, avšak členství Polska v EU je mezi polskými občany velmi populární,

Dostane nekonkurenceschopná jaderná energie výhodu proti jiným zdrojům?

Senát může zmírnit dopady špatného zákona o podpoře Dukovan

15. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

 - Kontroverzní "lex Dukovany" drasticky zvýhodňuje nekonkurenční jadernou energii vůči jiným energetickým zdrojům, budou to muset draze platit čeští občané.

- Dostavění Dukovan nebude stát 160 miliard Kč, daleko pravděpodobněji bude stát 250 miliard Kč.

- Senát by měl tento kontroverzní projekt v zájmu občanů omezit.

30766

Politováníhodný populismus převlečený za rádoby rozhořčenou spravedlnost

Politika ODS: Táta do krimu, máma do chudoby, děti do děcáku

15. 7. 2021 / Jiří Hlavenka, Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

Tohle považuji za populistické sbírání politických bodů, píše výzkumník CERGE-EI Daniel Münich. Ta navržená redukce dávek se totiž netýká provinilé osoby, ale celé její rodiny, tedy dětí a manžela/ky. Zavedlo by to druh kolektivní viny. Je to politika: Táta do krimu, Děti do děcáku, Máma do chudoby nebo do Perlovky. Celkové by to vyšlo daňové poplatníky na dodatečných výdajích a ušlých daních diametrálně dráž, než by se ušetřilo na dávkách to málo, co se na ně dnes vyplácí. Ale to už jen tak každý nedomyslí.

Navíc je to sociální pokusnictví. Za tím návrhem totiž nejsou žádné výzkumy ani analýzy, ale spíše jen prostinké dojmy a primární pudy.

Investor a lokální politik Jiří Hlavenka dodává: "Je to čistokrevný populismus, kdy vůbec nejde o věc. Nad věcí samotnou nikdo z proponentů nepřemýšlí, protože přesně namodelovat důsledky tohoto kroku stejně nikdo neumí a maximum co dovedou jsou prvoplánově emoční úvahy typu "přinutí je to pracovat!!!". 
Prostě jen ty populistické a rádobypravicové strany viděly vzestup policajtského hnutí Šlachty, který je ztělesněním toho, že na lidi je potřeba hlavně přísnost, a chtěly mu zabrzdit růst preferencí, aby se to neurvalo z řetězu. Že to odnese pár desítek tisíc chudáků? No a co. Hlavní je vyhrát volby."

Klimatická krize

Amazonský deštný prales nyní vypouští více kysličníku uhličitého než pohlcuje

15. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

- Podle studie publikované v časopise Nature Amazonský prales nyní vypouští více kysličníku uhličitého než pohlcuje.

- Znepokojující je skutečnost, že i bez požárů by se značná část pralesa kvůli klimatické krizi a odlesňování stala spíše zdrojem CO2 než jeho pohlcovačem.

- K záchraně Amazonského pralesa je zapotřebí globální dohody, která by měla přimět brazilskou vládu k akci.

30769

Předvolební (dez)informační manuál

15. 7. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

 
V nadcházejícím předvolebním období nás začínají vážně ohrožovat dezinformace. Je třeba mít na mysli toto:

- Stavět se obezřetně a kriticky vůči všemu, co čteme
- Vnímat pečlivě politické zájmy, které čouhají z textů, které nám někdo vnucuje
- Uvědomit si, zda to, co vám někdo vnucuje, ruku na srdce, skutečně může být pravda
- Že vám něco přeposlal kamarád, opravdu neznamená, že je to pravda
- Nenechte se zaslepit emocemi

40 procent obyvatel planety si nemůže dovolit zdravou stravu

15. 7. 2021

čas čtení 4 minuty

- Ačkoli pandemie vedla k růstu cen potravin, ani předtím si tři miliardy lidí nemohly dovolit zdravé potraviny.

- Nicméně i ti, kdo si zdravé stravování mohou dovolit, tak často z různých důvodů nečiní.

- Výzkumníci na Tuftsově univerzitě nabízejí nový pohled na to, jak zemědělství a distribuce potravin souvisí s potřebami lidského zdraví.

Bolsonaro byl hospitalizován po 10 dnech nezastavitelné škytavky

14. 7. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:  Bolsonaro (66) podstoupí chirurgickou operaci.  Brazilský prezident byl převezen do nemocnice Alberta Einsteina v São Paulu, aby mu tam chirurgicky odstranili část střeva, která je ucpaná. Jeho syn zveřejnil tuto fotografii na svém účtu na  Instagramu:


Od té doby, co brazilský senát objevil závažné důkazy o korupci ve vládě křesťanského fundamentalistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara, ho zasáhl záchvat škytavky, který trval déle než deset dní. V úterý se Bolsonaro objevil na veřejnosti zjevně ve velmi problematickém stavu  během akce na podporu těžby niobu, seděl tam vedle brazilského astronauta a ministra vědy Marcose Pontese (foto). Poté ve 4 ráno musel být Bolsonaro převezen do nemocnice. První dáma Michelle Bolsonaro řekla, že její manžel má silné bolesti na hrudi a žaludku a že se zhroutil. Lékaři vojenské nemocnice v hlavním městě Brasílii ho podrobili intenzivní péči a oznámili, že bude muset být hospitalizován po dobu nejméně 48 hodin.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Holandsko zaznamenalo 500 procentní nárůst nákaz

14. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou je Plzeň (58,26 nákaz na 100 000 obyvatel) a okolí Plzně, a další oblasti kolem Plzně, Rokycany (52,54), Praha (40,82) a okolí.   V úterý 13.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 317 denních nákaz, je to  denní nárůst o 32 procent.  V ČR do 13.7. zemřelo  30 335 lidí, dva další za posledních 24 hodin. V nemocnicích je 30 osob, denní nárůst o jednoho člověka. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 670 073 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 187 955 osob, druhou dávkou 3 868 252 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 39  procent obyvatelstva.

- Holandsko tento týden zaznamenalo 500 procentní nárůst nákaz poté, co se rozhodlo plně otevřít ekonomiku včetně nočních klubů. Je to varováním, co se zřejmě stane v Anglii, až tam budou příští týden rozvolněna karanténní opatření.

- Ohniskem nákaz se ve Spojených státech staly státy na americkém Jihu a na americkém Středozápadě. Varianta delta se šíří intenzivně v nedostatečně očkovaných amerických státech. Republikáni očkování odmítají. ZDE 

- Myanmar se stal bojištěm o kyslík poté, co vojenská junta způsobila kolaps nemocnic a chaos při očkování.ZDE 

Alkohol loni globálně způsobil 740 000 úmrtí na rakovinu

14. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Výzkumníci zdůrazňují, že je nutno na to veřejnost upozorňovat intenzivněji

K dispozici jsou silné důkazy, že pití alkoholu způsobuje rakovinu prsu, jater, tlustého střeva, konečníku, orofaryngu, hrtanu a jícnu. Z výzkumu vyplývá, že zvýšení rizika rakoviny způsobuje i velmi mírné pití alkoholu, jako jedna malá sklenička vína denně. Doporučení tzv. "rozumné míry" pití alkoholu je zavádějící.   V roce 2020 způsobilo pití 10 gramů alkoholu denně, tedy jedné malé skleničky vína, globálně 145 800 případů rakoviny.

V roce 2020 podle odhadů zemřelo na rakovinu způsobenou alkoholem  741 300 lidí. Nálepky na alkoholu by měly obsahovat varování, že konzumace alkoholu způsobuje rakovinu, měly by být vyšší daně na alkohol a marketing alkoholických nápojů by měl být snížen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ne, Anglie není celá rasistická

14. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

Anglie reagovala na rasistické útoky proti fotbalistům spontánními protirasistickými akcemi

"Poklekneme teď tak, jak to dělají fotbalisté," řekla Nahella Ashraf, která stále v čele asi 300 lidí, kteří poklekli a protirasistickým gestem tak vyjádřili solidaritu před čerstvě opravenou nástěnnou malbou černošského fotbalisty Marcuse Rashforda v Manchesteru, která byla v neděli v noci poškozena rasistickým nápisem. Vyvolalo to obrovskou protirasistickou reakci anglické veřejnosti.

Místní lidi nalepili na zeď s nástěnnou malbou, podobně jako se to kdysi dělo u slavné zdi Johna Lennona na pražské Kampě, stovky vzkazů a srdcí. Píší tam básně, vylepují tam plakáty a zanechávají vzkazy. V úterý večer napsal Marcus Rashford na Twitteru:

"Jsem tím ohromen. Plný díků. Nemám slov."



Třiadvacetiletý fotbalista Marcus Rashford získal v Británii status politické celebrity, když se mu podařilo donutit brutální a idiotskou vládu Borise Johnsona k dvěma obratům o 180 stupňů, když tvrdošíjně odmítala v době pandemie financovat obědy pro školní děti.

Dostal za to posléze od královny státní vyznamenání (MBE).

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 17353

Etiopie: Tigrayští povstalci zahájili novou ofenzívu

14. 7. 2021

čas čtení 1 minuta

  • I když etiopská vláda vyhlásila jednostranné příměří, tigrayští povstalci zahájili další ofenzívu na jihu a západě svého státu. 
  • Jejich tvrzení o bojových úspěších nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů. 
  • Pokračující boje ohrožují statisíce lidí hladem. 

Mezitím v Absurdistánu 183:

Kdo pustil ty ženy z kuchyní?

14. 7. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

- Anglie prohrála v Euro 2020, protože z politické korektnosti postavila černošské fotbalisty, míní poradce polského ministra školství

- Projevem duševní hniloby ženy je uvědomění její hrdosti

- Loutkový polský ústavní soud bude rozhodovat, zda je právo EU v rozporu s polskou ústavou

- Policie a armáda ignorují rozhodnutí soudu a blokují vzpomínkovou akci na památku zavražděných židů

- Polská vláda financuje ultrapravicové milice ze státních fondů

- Vláda strany PiS nyní zklividuje poslední nezávislou televizi v Polsku

 16824

Dlouhý stín čínského totalitarismu

14. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Lipsetova teorie modernizace hovoří o možnosti, nikoliv o zákonitosti, podle níž ekonomická modernizace vede k demokratizaci. 
  • Čím více zdrojů a moci je soustředěno v rukou státu, tím úspěšněji může demokratizačním tlakům odolávat, jako to dělá současná Čína. 
  • Relativně nejslibnější cestou modernizace komunistických diktatur je revoluce. 

 17432

Použije Turecko v Kábulu syrské žoldnéře?

14. 7. 2021

čas čtení 3 minuty

  • Objevily se zprávy, že Turecko rekrutuje syrské povstalce do mise na ostrahu kábulského letiště.
  • Tyto zprávy jsou nejisté, protože není zřejmé, zda se podaří získat souhlas místních aktérů a Američanů. 
  • Přitom Ankara tuto misi navrhuje právě kvůli zlepšení vztahů s USA. 

 17441

O Babišově jakobínství

14. 7. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

  • Babiš navzdory "rozchodu" se Zemanem a přes odpor Senátu podporuje ruský bankovní projekt v EU. 
  • Jedná se o projekt nanejvýš podezřelý, zřejmě kryje zpravodajské operace na Západě a praní špinavých peněz. Jde však o želízko v ohni Babišova spojence Orbána. 
  • Bývalý donašeč StB Babiš bojuje s Ruskem asi stejně věrohodně, jako s korupcí nebo nadbytečným úřednictvem - v souladu s podstatou své politiky, kterou je neustále se měnící účelový soubor simulaker. 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Třetina lidí na světě v důsledku pandemie hladoví

13. 7. 2021

čas čtení 5 minut

Kolik je v ČR případů dlouhého covidu? Na stránkách MZČR to nenajdete. ZDE se spekuluje, že dlouhým covidem může být  v ČR postižena až třetina nakažených, to by bylo kolem půl milionu lidí.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň-sever (49,58 nákaz na 100 000 obyvatel) a další oblasti kolem Plzně, Rokycany (44,45), Praha (36,4) a okolí, objevují se také nákazy v Prachaticích, v Pardubicích a ve Svitavách.   V pondělí 12.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 239 denních nákaz. V ČR do 9.7. zemřelo  30 333 lidí. V nemocnicích je 31 osob, denní nárůst o jednoho člověka. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 669 745 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 163 063 osob, druhou dávkou 3 800 054 osob, před nebezpečnou indickou variantou je tedy v ČR dosud chráněno jen cca 38  procent obyvatelstva.


- Rusko zaznamenalo nový denní rekord úmrtí na covid, 780 osob.

- Počet lidí, kteří nemají dost jídla, během pandemie drasticky vzrostl. Je to nyní třetina obyvatel na světě, upozorňuje nová zpráva OSN.

- Nošení roušek zůstane povinné v londýnském metru a v londýnských vlacích a autobusech, oznámil londýnský dopravní podnik Transport for London. Roušky bude nutno nosit i ve vlaku Eurostar jezdícím z Londýna do Paříže a do Amsterdamu a při letecké dopravě.

- Ve Skotsku zůstává nošení roušek podle zákona povinné i po 19. červenci. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová se vyjádřila, že v zásadních věcech se nemůže vláda zbavovat své povinnosti a nechávat důležité věci na rozhodování občanů.

- 3,8 anglických zranitelných občanů s poškozenou imunitou se cítí "naprosto zrazeno" rozhodnutím Borise Johnsona nechat nošení roušek od 19. července čistě na rozhodnutí občanů.

- Británie zaznamenala v úterý dalších 50 denních úmrtí na covid, je to nejvíce od dubna 2021. Podle státního britského statistického úřadu je covid zmíněn na úmrtních listech 154 000 Britů. V úterý Británie zaznamenala dalších 36 660 denních nákaz.

- Počet mrtvých, kteří uhořeli v nemocnici v Iráku po výbuchu kyslíkové bomby v důsledku špatného elektrického vedení stoupl na 92.

- Pfizer prosazuje třetí očkovací dávku především pro pacienty s oslabeným imunitním systémem. 

- Světová zdravotnická organizace apeluje ná státy, aby daly třetím zemím vakcíny, že je nejasné a zbytečné očkovat své obyvatelstvo nyní třetí dávkou.

- Jižní Korea už zaznamenala sedmý den více než 1000 infekcí denně. V pondělí to bylo 1150 infekcí. Celkem bylo v Jižní Koreji nakaženo 170 296 osob, 2048 lidí zemřelo.

Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo teplotu 54,4 stupňů Celsia

13. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Západní Spojené státy jsou nadále postihovány extremním horkem a tzv. Údolí smrti v Kalifornii zaznamenalo zřejmě nejvyšší teplotu na planetě Zemi - 54,4 stupňů Celsia.

Po celé řadě veder v Kanadě, na severozápadě USA, v severní Evropě a na Sibiři jejich vážnost podtrhuje nebezpečný dopad lidmi způsobeného globálního oteplování a vede vědce k obavám, že jejich počítačové modely klimatu podnebné změny podcenily.

Řeči se vedou a voda teče

13. 7. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 7 minut

Evoluční biolog Dr. Guy McPherson, emeritní profesor University of Arizona na základě svých studií prezentuje na webu "Příroda má poslední slovo" teorii "blízkého vyhynutí". V ní předpokládá, že lidstvu zbývá pro existenci, jak ji dosud známe na Zemi, nějakých posledních pár let. Přesněji do roku 2026.

Chápeme-li Zemi jako komplexní systém s oběhy energií, tak lidská civilizace v posledním miléniu zasáhla do jeho stability a vyvinula se jako tepelný motor.

Křičení "Dělejte něco" už považuji za vesměs nefunkční.

Užitečnější je předvedení "Dělám konkrétně toto a výsledkem bude toto."

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
25907