Ekologie na orbitu: Ke startu je připraven překližkový satelit

27. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Překližkový satelit WISA Plywood má pomoci zastavit trend hromadění kosmického odpadu na oběžné dráze.
  • Překližkové, kovové i křemíkové součásti by při opětovném vstupu do atmosféry měly shořet a zanechat po sobě minimum stop. 

Družice WISA Woodsat může snížit objem kosmického smetí díky využití materiálů, které při opětovném vstupu do atmosféry shoří, upozorňuje Tara Coppová.

Malý finský krychlový satelit se později během roku může zapsat do historie jako první překližkové zařízení svého druhu. Pro zachycení okamžiku bude dokonce vybaven selfie tyčí.

WISA Woodsat je vyvíjen finskou společností Arctic Astronautics, Ltd., Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a finskou lesnickou společností UPM, výrobcem překližky WISA.

Let byl po technických testech povolen 9. července. Odstartovat by měl z Nového Zélandu opakovaně použitelnou raketou Electron.

S myšlenkou přišel v roce 2015 šéf Arcttic Astronautics Jari Mäkinen, který vyráběl dřevěné modely letadel, létal ve skutečných dřevěných letadlech a od 90. let se zabývá kosmickou technologií.

Překližka představuje environmentálně vhodnější náhradu plášťový plastový materiál Kitsatu a test z roku 2017 provedený z balónu ukázal, že březová překližka pro daný účel vyhovuje.

Překližkové satelity na nízké oběžné dráze by mohly po návratu do atmosféry shořet a nepodílet se na hromadění vesmírného odpadu na orbitu.

V současnosti na americké základně Vandenberg sleduje 18. letka kosmického řízení až 32 000 kusů orbitálního odpadu. Odpad představuje hrozbu pro fungování satelitů a někdy i pro zemský povrch. Letos již dvakrát větší kusy čínské rakety spadly z orbitu do Pacifiku a Indického oceánu.

Avšak ani WISA Woodsat nesestává celý z překližky, jde jen o vnější plášť. Hrany a stativ kamery jsou 3D tištěny z extrémně lehkých kovových desek a pod překližkovými panely se budou nacházet malé elektronické obvody. Ale tyto prvky by také měly dostatečně shořet a zanechat po sobě minimální stopy.

Satelit WISA Woodsat má rozměry 10 x 10 x 10 cm a je založen na starším modelu společnosti Arctic Astronautics Kitsat.

ESA se spolu s Arctic Astronautics a UPM podílela na vývoji překližky, která bude ve výšce zhruba 600 km neustále bombardována vysoce korozivním atomickým kyslíkem, jenž ji opotřebuje podobně, jako když pískujete cihlu.

Senzory budou také sledovat únik plynů z překližkového pláště. Pokud v pořádku přežije dva roky, test dopadne skvěle.

Na podobném projektu pracuje i japonská firma Sumitomo Forestry spolu s univerzitou v Kjótu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4928

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2021