Názor deníku Guardian: Pomozte těm, kteří stojí v první linii boje proti klimatické změně

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Tento článek vedl k založení charitativní organizace, která je dnes známá pod názvem Practical Action. Přístup, který zavedla, tedy podpora místních lidí v postupných změnách, které zlepší jejich život, je jádrem charitativní výzvy deníků Guardian a Observer pro rok 2021. Jak ukázal náš nedávný seriál "Život v první linii globálního oteplování", po celém světě má klimatický kolaps katastrofální důsledky pro lidi a komunity, kteří k problému globálního oteplování přispěli nejméně. Practical Action a další tři charitativní organizace, které podporujeme, nemohou zastavit emise uhlíku. Mohou však pomoci lidem v některých nejvíce postižených oblastech a komunitách přizpůsobit se a prosperovat.

Practical Action to dělá tak, že podporuje zemědělce - například jim dodává osivo odolné vůči klimatu a pomáhá jim rozvíjet nové zemědělské postupy. Financuje také programy, které poskytují varování před povodněmi, odstraňují škody a rozvíjejí čistou energii. Britský fond Global Greengrants Fund, s nímž jsme spolupracovali již dříve, má podobné cíle, ale jiné zaměření: identifikuje místní klimatické projekty, včetně projektů vedených domorodými obyvateli, zaměřené na jejich práva, a uděluje mikrogranty. V roce 2019 poskytl 250 000 liber, které věnovali čtenáři deníků Guardian a Observer, skupinám na ochranu deštných pralesů v ekologicky kritické oblasti povodí Amazonky.

Nadace pro environmentální spravedlnost (Environmental Justice Foundation, EJF) vede kampaně na podporu klimatických uprchlíků, kteří nemají status a ochranu podle mezinárodního práva. V bohatých západních zemích, zejména těch s mírným podnebím, jsme byli dosud relativně chráněni před nejnebezpečnějšími dopady klimatické krize. Po celém světě jsou však lidé brutálně vystavováni zhoršujícímu se životnímu prostředí, včetně odlesňování, nadměrného rybolovu a nedostatku vody. Za dvě desetiletí od svého vzniku působila EJF v některých nejméně dostupných zemích světa a pomocí filmů a dalších nástrojů upozorňovala na porušování lidských práv spojené s environmentální nejistotou.

Nedostatek finančních prostředků na ochranu klimatu, které bohaté země slíbily chudým státům, patří k mnoha vážným selháním klimatické diplomacie. Naše výzva samozřejmě nemůže tuto obrovskou mezeru zaplnit. Ale díky štědrosti našich čtenářů a navzdory zrušení telemaratonu minulý víkend můžeme významně změnit životy některých lidí v první linii klimatické krize.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5128

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021