Rusko tvrdí, že zahájí rozhovory s USA a NATO

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Rusko tvrdí, že se dohodlo na zahájení rozhovorů s USA na začátku příštího roku, aby projednalo požadavky Moskvy na "bezpečnostní záruky" v Evropě, včetně zákazu vstupu Ukrajiny do vojenské aliance NATO.

Pokud by se tyto rozhovory potvrdily, zahájily by sporné úsilí o odvrácení ruské ofenzívy na Ukrajině v zimě, neboť Kyjev a vlády východoevropských zemí požadují, aby nebyly vynechány z žádné dohody s Moskvou, která se týká i jejich zájmů.

 "První kolo proběhne formou dvoustranného kontaktu mezi našimi a americkými vyjednavači, kteří již byli jmenováni a jsou přijatelní pro obě strany," řekl Lavrov televizní stanici, kterou podporuje ruský stát.

Kreml se možná snaží své diplomatické úsilí přehánět, protože se připravuje na případný útok proti Ukrajině.

Bílý dům poukázal na pondělní prohlášení Emily Horneové, mluvčí Rady národní bezpečnosti, týkající se telefonátu mezi poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a Jurijem Ušakovem, Putinovým zahraničněpolitickým poradcem.

Sullivan "naznačil připravenost USA zapojit se do diplomacie prostřednictvím více kanálů, včetně bilaterální spolupráce, Rady NATO-Rusko a OBSE," uvedla Horneová. "Dal jasně najevo, že jakýkoli dialog musí být založen na reciprocitě, musí se zabývat našimi obavami z jednání Ruska a musí probíhat v plné koordinaci s našimi evropskými spojenci a partnery. Rovněž poznamenal, že k podstatnému pokroku může dojít pouze v prostředí deeskalace, nikoli eskalace."

Lavrov v televizním rozhovoru uvedl: "Nechceme válku. Nepotřebujeme konflikty a doufejme, že ani všichni ostatní nepovažují konflikty za žádoucí způsob jednání." Uvedl také, že podobné rozhovory budou vedeny s NATO a s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Rozhovory uvítal i mluvčí Kremlu: "Už samotný fakt, že byla takováto připravenost [k rozhovorům] potvrzena, je sám o sobě dobrý." Upozornil, že Rusko se obává protahování rozhovorů a nemá zájem účastnit se "maratonu".

Vladimir Putin v úterý působil frustrovaně, když kritizoval rozšiřování NATO po pádu Sovětského svazu a řekl svým vrchním vojenským velitelům, že rostoucí vliv Západu na Ukrajině nedává Rusku možnost  "nikam dál ustupovat" a že nebude "nečinně přihlížet".

Minulý týden Rusko zveřejnilo návrh potenciální smlouvy s NATO, v němž požaduje, aby vojenská aliance stáhla všechny vojáky a infrastrukturu instalovanou v evropských zemích, které do aliance vstoupily po roce 1997. To zahrnuje země, které byly součástí Sovětského svazu nebo Varšavské smlouvy, jejichž představitelé varují, že ruské návrhy ohrožují jejich suverenitu a bezpečnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5759

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2021