Ukrajina: Rusko se neúspěšně pokusilo zablokovat jednání Rady bezpečnosti OSN

31. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
 

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja zahájil  svůj projev v Radě bezpečnosti OSN poděkováním Číně, která byla proti konání tohoto zasedání, a třem zemím, které se zdržely hlasování o konání schůzky.

Něbenzja řekl, že "rozmístění vojsk na našem vlastním území" neznamená, že dojde k "aktu agrese", a že není třeba "hysterie".

 

"Neexistuje žádný důkaz", že k takové akci dojde, říká. Rusko opakovaně popřelo, že by chtělo napadnout  Ukrajinu, dodává.

Pro rozpravu v  Radě bezpečnosti OSN  hlasovaly USA, Británie, Norsko, Spojené arabské emiráty, Albánie, Brazílie, Ghana, Francie, Irsko a Mexiko.

Pondělí byl poslední den, kdy USA mohly uspořádat zasedání Rady bezpečnosti o Ukrajině, než Rusko převezme předsednictví v Radě, což Moskvě umožní, aby případnou debatu prezentovala vlastním způsobem. Pondělí je poslední den norského předsednictví.

Rusko se snažilo zabránit tomu, aby se jednání uskutečnilo, ale USA potřebovaly pouze devět hlasů, aby zajistily jeho pokračování, a získaly deset hlasů. Proti konání zasedání hlasovala spolu s Ruskem pouze Čína. Gabon, Indie a Keňa se zdržely hlasování.

USA tvrdí, že usilují o mír, ale v případě ruské invaze budou postupovat "rozhodně, rychle a jednotně"

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová konstatovala: "Hledáme cestu míru. Hledáme cestu dialogu. Nechceme konfrontaci. Budeme však rozhodní, rychlí a jednotní, pokud Rusko znovu napadne  Ukrajinu."


Podrobnosti v angličtině ZDE

 
 

1
Vytisknout
6376

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2022