O nepoučitelnosti appeaserů, aneb Prodloužení a eskalace války na Ukrajině snadno a rychle

23. 5. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut
Příliš se o tom v ČR nepsalo, nicméně 25. února musel být jednotkami zvláštního určení z Ukrajiny do Polska spěšně evakuován šéf německé zpravodajské služby BND Bruno Kahl. Vypuknutí ruské invaze jej totiž natolik překvapilo, že na rozdíl od německých diplomatů nestihl naplánovat včasný odlet.

Kahl měl být za daných okolností o chystané ruské invazi nejlépe informovanou osobou v celém Německu. Tak tedy vypadá stav zpravodajské informovanosti přední appeaserské mocnosti v Evropě. Přestože Spolková republika spolu s Francií a Itálií nyní postupně prolamují mentální i administrativní překážky pro účinnou vojenskou podporu Ukrajiny, zdržování vojenské pomoci má přitom podle plánu appeaserů jít ruku v ruce s rostoucím tlakem na Kyjev ohledně nastolení dalšího z ruských "příměří". Na programu je teď hledání "míru, který by Putina příliš neponížil", protože kdyby ruskému válečnému zločinci nedejbože způsobil nějaké bebíčko, lukrativní evropský obchod s ruskými naftaři a plynaři by nemohl být dostatečně rychle obnoven.


Za obnovení západoevropského obchodu s Moskvou má samozřejmě zaplatit Ukrajina - další ztrátou území a obyvatelstva, pokračováním ruského teroru a vraždění na okupovaných územích. Ti kdo dávno prokázali, že Rusku a Putinovi rozumějí jako koza petrželi a jejichž dlouholetá politika totálně selhala, nabízejí další kolo smiřovaček s ruským imperialismem, pořízené na náklady oběti ozbrojené ruské agrese.

Malá odbočka vynucená zdaleka nejen existencí intelektuálních dezolátů opakujících ruské dezinformace:

Úmluva o předcházení a trestání zločinu genocidy z roku 1948 definovala v čl. II. genocidu vůči národní, etnické, rasové či náboženské skupině takto.

(a) Zabíjení členů skupiny;
(b) Způsobování vážných tělesných nebo mentálních poškození členům skupiny;
(c) Záměrné uvalování životních podmínek vypočítaných na vyvolání fyzického zničení vcelku nebo zčásti;
(d) Uvalování opatření zaměřených na prevenci porodnosti ve skupině;
(e) Nucený transfer dětí skupiny k jiné skupině.

Z tohoto přehledného výčtu a dosud zveřejněných informací o chování okupantů je dobře patrné, že Ruská federace, pokud zatím víme, nesplňuje definici genocidy ve vztahu k Ukrajincům v bodě d). Ve všech ostatních bodech ji už splňuje zcela nepochybně.

Ale pojďme dál.

Zatímco Scholzova SPD v tandemu s Macronem během ukrajinské války prohospodařila tradiční postavení německo-francouzského tandemu v čele EU, appeaseři si stále představují stav, který by jim umožnil vrátit svět do situace, jaká po 24. únoru již neexistuje - a nevede k ní žádná cesta zpět.

Naprostá většina Evropanů, včetně většiny německých voličů, si však velmi dobře uvědomuje, že s Putinovým Ruskem nelze uzavírat žádné spolehlivé smlouvy a dohody, v energetice ani v oblasti obrany a bezpečnosti, a že se rozhodně v žádném smyslu nejedná o "normální" stát.

Vlády Německa, Francie a Itálie vůči Kyjevu postrádají patřičné páky, kterými by mu mohly vnutit pro něj nepřijatelné "mírové" podmínky. Spojené státy, Británie, Kanada, Austrálie a Evropská komise v čele s von der Leyenovou budou dál pokračovat v podpoře Ukrajiny. Stejně tak skandinávské a východoevropské státy, které mají s imperialistickým Ruskem své vlastní zkušenosti.

Ve zmíněném kontextu nebude pro prezidenta Zelenského těžké vysvětlit světu, že jediný přijatelný závěr konfliktu představuje vyhnání ruských okupantů přinejmenším za linii z 24. února, ještě lépe však za mezinárodně uznanou státní hranici.

Cokoliv jiného kromě nepopiratelné ruské porážky totiž zajistí pouze to, že konflikt a ruská genocida ukrajinského obyvatelstva budou pokračovat, dokonce eskalovat.

Laciné zaklínadlo "míru" de facto uznávajícího výsledek dalšího kola ruského lupičství na tomto faktu nemůže nic změnit, protože dokonce ani Moskva teď o takový "mír" rozhodně nejeví zájem. Ke změně jejího postoje by mohlo dojít nejdříve po definitivní kulminaci ruského útoku na Donbasu.

Ale to už se budeme bavit nikoliv o "zastavení palby a stabilizaci situace", ale o tom, jak a za jak dlouho Ukrajinci agresora ze své země vyženou.

Abych zde vhodně citoval klasika: "Mír, mír, mír, jako hajzlpapír!" (Egon Bondy)

2
Vytisknout
8801

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022