Rusové se snaží zničit Donbas, říká Zelenskij

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut
 - Guardian píše o rasistickém skandálu na pražském Hlavním nádraží: "Odmítají nás přijmout." Romští uprchlíci jsou nucení tábořit na pražském nádraží...




- Klíčové regionální město Sievierodoněck je obklíčeno ze tří stran; George Soros varuje v Davosu, že konflikt by mohl být začátkem třetí světové války


- Maksym Kozytskij, gubernátor Lvova na západě Ukrajiny, zveřejnil nejnovější informace pro region. Uvádí, že přes noc došlo ke dvěma varováním před nálety, včetně jednoho vyvolaného "když nepřítel odpálil  rakety z Černého moře", ale podle něj se "hrozby nenaplnily". Ve Lvovské oblasti je klid."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ráno opět vystoupil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Řekl, že je ochoten jednat pouze přímo s Vladimirem Putinem, nikoliv přes prostředníky.

Dodal, že pokud ruský prezident "pochopí realitu", existuje možnost najít diplomatické východisko z konfliktu.

Ukrajinský prezident uvedl, že Moskva by měla stáhnout své vojáky zpět na linie, které byly na místě před zahájením ruské invaze 24. února.

"To by mohl být první krok k rozhovorům," řekl a dodal, že Rusko hraje v rozhovorech s Ukrajinou o čas.




 

- Putinův blízký spojenec Dmitrij Medveděv včera prohlásil, že jakýkoli mír by musel uznat, že o budoucnosti separatistických regionů Doněcka a Luhanska již bylo učiněno "konečné" rozhodnutí a že jakákoli mírová dohoda, která by navrhovala, aby se Rusko stáhlo z Krymu, by byla považována za hrozbu války
.

- Ruská agentura RIA Novosti přináší několik citací Rodiona Mirošnika, velvyslance samozvané Luhanské lidové republiky v Rusku. Ten uvedl, že jejich síly spolu s ruskou armádou a bojovníky ze samozvané Doněcké lidové republiky prolomily ukrajinskou obranu v Luhanské oblasti:

    Ukrajinská obrana se hroutí. Probíhá aktivní útok na Zolote. Mírové síly postupují směrem na Malorjazancevo, Volčarovku. Jaká část ukrajinských vojenských formací tyto osady opustila a jaká zůstala, není zatím přesně známo, ale trend je jasně patrný.

- Společnost Nike se údajně rozhodla neprodloužit franšízovou smlouvu se společností Inventive Retail Group, která v Rusku provozuje 37 maloobchodních prodejen značky Nike.



- Ve vesnici Jakovlivka se 55letý ukrajinský voják Andrij ukryl v příkopu, když kolem něj svištěly granáty vypálené útočícími Rusy.


    "Naši kluci přestali střílet zpátky," zašeptal poté, co se podíval nahoru a dolů po silnici.

    "Nechceme je provokovat, protože pak na nás Rusové začnou střílet ještě ostřeji."


- "Prostě vymažou Sievierodoněck z povrchu zemského"


Ruské jednotky postupují na východě Ukrajiny a útočí na klíčová města, zejména na průmyslové město Severodoněck.

Sergej Gajdaj, gubernátor východní Luganské oblasti, uvedl, že Severodoněck je zasypáván leteckými údery, raketami, dělostřelectvem a minomety ve snaze upevnit kontrolu nad provincií a postoupit dále na Ukrajinu.

"Situace je velmi obtížná a bohužel se jen zhoršuje," řekl Gajdaj a ve videu na Telegramu popsal to, co označil za "ofenzívu v plném rozsahu ve všech směrech".

"Ruská armáda se rozhodla zcela zničit Severodoněck. Jednoduše vymažou Sievierodoněck z povrchu zemského," dodal.

Na dobytí Luganské oblasti byly vyslány tisíce vojáků, uvedl Gajdaj a dodal, že bombardování Severodoněcka bylo tak intenzivní, že bylo příliš pozdě na to, aby jej 15 000 civilistů opustilo.

- V Moskvě dal ruský ministr obrany Sergej Šojgu jasně najevo, že se Rusko připravuje na dlouhou válku.



- V době sociálních médií a satelitní televize vyvolává ojedinělé válečné zpravodajství představu rodin ladících rádio za druhé světové války. Na Ukrajině se však toto státem podporované vysílání znovu objevilo, i když v 21. století.

Krátce po ruské invazi začaly hlavní televizní kanály v zemi vysílat stejný obsah 24 hodin denně, přezdívaný telemaraton sjednocených zpráv. Každý kanál má ve vysílání vyhrazený denní slot, který se vysílá současně na všech kanálech.

Zatímco někteří tvrdí, že telemaraton má rozhodující strategické opodstatnění, jiní namítají, že se jedná o monopol na informační prostor ze strany týmu prezidenta Volodymyra Zelenského a že by mohl být zneužit k politickým účelům.

V roce 2014 ruští propagandisté a jejich spojenci vypustili příval dezinformací o revoluci na Majdanu, Krymu a událostech na východě Ukrajiny, které podle odborníků působily na destabilizaci země.

Spolupráce kanálů má i praktičtější důvody. "Většina novinářů odešla z Kyjeva a kanály to jednoduše nemohly zvládnout samostatně," řekl Ostapa. "Nejvyšší ministři a úředníci nemají čas komentovat více než půl tuctu kanálů a tento formát znamená, že komunikují s obyvatelstvem jednou denně a není vidět, že by upřednostňovali jeden kanál."



- Brazílie přešla na přírodní hnojiva kvůli obavám, že válka na Ukrajině naruší dovoz klíčových hnojiv

Zemědělská velmoc je čtvrtým největším spotřebitelem hnojiv na bázi dusíku, fosforu a draslíku na světě a dováží 80 % svých dodávek, z nichž 25 % pochází z Ruska.

- Volodymyr Zelenskij v úterý přednesl video projev u příležitosti tříměsíčního výročí invaze na Ukrajinu a řekl, že schopnost země vzdorovat Rusku byla překvapením a zdrojem inspirace pro zbytek světa.

    Musíme mít stále na paměti, že jsme tyto tři měsíce přežili díky desítkám a tisícům činů těch, kteří bránili stát. A to i za cenu desítek tisíc životů ukrajinských mužů a žen, které zabili okupanti.

Věčná památka všem, kteří položili své životy za Ukrajinu.

Zelenskyj se pak vysmál tvrzení ruského ministra obrany Sergeje Šojgu, že Rusko záměrně zpomaluje svou ofenzívu na Ukrajině, aby poskytlo civilistům čas na evakuaci. Řekl: \"Po třech měsících hledání vysvětlení, proč se jim nepodařilo rozbít Ukrajinu za tři dny, nepřišli s ničím lepším než s tvrzením, že to údajně plánovali."

Poté hovořil o zhoršující se situaci v oblasti Donbasu a vyzval zahraniční vlády, aby pokračovaly v poskytování vojenské podpory v podobě zbraní a vybavení s tím, že je to "nejlepší investice do udržení stability ve světě".


- Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil kvůli válce na sousední Ukrajině výjimečný stav.


Orbán  ve videu na Facebooku oznámil, že jeho vláda převezme mimořádné pravomoci, aby mohla rychleji reagovat na výzvy, které válka vyvolala. To umožní maďarské vládě schvalovat opatření formou dekretů

- Ukrajina již začala používat dalekonosná děla, která obdržela od Francie, uvedli vládní představitelé.

Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil, že začátkem měsíce pošle zásilku děl Ceaser, která jsou označována za "trumf francouzského dělostřelectva".



   
- Ukrajina shromažďuje těla mrtvých ruských vojáků nalezená v dříve obsazených městech v naději, že je vymění za válečné zajatce nebo za ukrajinská těla. V Charkově bylo vyzvednuto 60 těl, která byla naskládána do chladírenského železničního vagonu.

    Ruská invaze na Ukrajinu hrozí být "začátkem třetí světové války", která by mohla znamenat konec civilizace, varoval ze Světového ekonomického fóra v Davosu veterán, filantrop a bývalý finančník George Soros s tím, že autokratické režimy jsou na vzestupu a světová ekonomika směřuje k depresi.
 

0
Vytisknout
6580

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022