31023

Občanská odvaha a její důležitost ve věku amplifikace menšinových postojů

Zbraně v USA a dezinformace v ČR: Občanská společnost v zajetí uřvané menšiny

26. 5. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Na diskusích se mě lidé často ptají, co mohou sami dělat ve prospěch veřejného zájmu. Odpovídám vždy, že mohou prostě slušně a pevně stát za svým autentickým přesvědčením, pokud zároveň naplňuje určitou občanskou, společenskou ideu. Trenér basketbalového týmu Golden Sate Warriors Steve Kerr předvedl perfektní způsob, jak podobný autentický, občansky a politicky formující postoj veřejně projevit v situaci, která si to žádá. Steve Kerr v reakci na další masakr způsobený vyzbrojeným psychopatem odmítl na tiskové konferenci odpovídat na pošetilosti týkající se sportu a místo toho vyzval republikánské senátory, aby tváří v tvář vraždě 19 dětí ve škole v texaském městě Uvalde přestali blokovat legislativní návrh na přísnější kontrolu dostupnosti zbraní v USA, proti základnímu veřejnému zájmu, proti veřejnému mínění, čistě kvůli svému vlastnímu politickému prospěchu. 

 18775

Ve snaze přehlušit obvinění ohledně Johnsonových mejdanů během lockdownu oznámil jeho ministr financí obrovský balík finanční pomoci pro občany

26. 5. 2022

čas čtení 5 minut

"Musíme za to poděkovat Sue Gray a její ve středu zveřejněné kritické zprávě o Johnsonových mejdanech v Downing Street během lockdownu," řekl v britské televizi ve čtvrtek večer Martin Lewis, známý britský poradce ohledně toho, jak při nakupování ušetřit a nyní, jak se vyhnout rychle se zvyšujícím cenám potravin a energií. Ještě v pondělí tento týden mu sdělil britský ministr financí, že žádná finanční pomoc pro britské občany se neplánuje, ve čtvrtek však oznámil finanční pomoc ve výši 15 miliard liber, tedy 450 miliard českých korun. Velmi nekonzervativní politika...

Britský ministr financí Rishi Sunak také oznámil zavedení neočekávané jednorázové daně ve výši 5 miliard liber pro energetické firmy

 
Kromě toho  Sunak zveřejnil i balík podpory ve výši 15 miliard liber pro domácnosti, které se potýkají s krizí životních nákladů, částečně financovaný neočekávanou daní ve výši 5 miliard liber pro energetické společnosti.

Sunak představil veřejnosti to, co charakterizoval jako "významný soubor intervencí", který má pomoci vyrovnat dopady raketově rostoucí inflace.

Mezi ně bude patřit jednorázová platba 650 liber  (19 500 Kč) pro rodiny, které pobírají dávky v hmotné nouzi, a  400 liber (12 000 Kč) pro všechny plátce účtů za energie. Důchodci nadto dostanou ještě 300 liber (9000 Kč) na domácnost. Zdravotně postižení dostanou ještě dalších 150 liber (4500 Kč).

Balík bude částečně financován z prostředků, které Sunak označil za "dočasnou cílenou daň ze zisku z energetických zdrojů" - neočekávanou daň.

Rozhovor Britských listů 496. Je politický aktivismus něco nepřístojného?

24. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Je politický aktivismus pro vědce či novináře něco nepřístojného? Nebo je demokracie založena na aktivní občanské společnosti? Společnost od devadesátých let děsivě zmátl Václav Klaus, který v české demokracii nadělal obrovskou paseku. Bohumil Kartous o těchto tématech hovoří s výzkumnicí Michaelou Pixovou z pražské pobočky Newyorské univerzity, která se zabývá ve své práci především ekologickou krizí a globální udržitelností. Dr. Pixová je také postdoktorská výzkumnice na BOKU, University of Natural Resources and Life Sciences ve Vídni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. května 2022.

30720

Naprosto nedostatečné zdůvodnění legislativních a exekutivních kroků je letitý handicap

Na čem dlouhodobě selhává rozhodování českých vlád

26. 5. 2022 / Filip Pertold

čas čtení 2 minuty


Jednu věc je třeba říci nahlas. Kvalita podkladových materiálů - důvodových zpráv, které jsou předkládány spolu s návrhy změn zákonů do legislativního procesu - je dlouhodobě zcela nedostatečná až tristní. Situace, kdy analýzou dat se na ministerstvech zabývá každý odbor, ale přitom vlastně žádný, protože žádný jeden odbor nemá kapacity, je naprosto nesmyslná a udržuje fakticky naše zákonodárce a vládu v neprostupné mlze. De facto nikdo neví co se vlastně schvaluje a to nejen v tom, že nevíme přesný dopad na státní rozpočet, ale nevíme ani jaký je dopad na jednotlivé aktéry v ekonomice a společnosti, nemluvě o dlouhodobých versus krátkodobých dopadech.

 18771

Kuleba: NATO na pomoc Ukrajině nedělá vůbec nic

26. 5. 2022

čas čtení 13 minut

Ruské velvyslanectví v Praze. Foto Dominika Švecová

- Neuvěřitelné. Údajně "seriozní" německý list Süddeutsche Zeitung se vrací ke Goebbelsovi a zobrazuje Zelenského jako zlovolného žida, který manipuluje svět. Je pozoruhodné, jak rychle se projeví předsudky tzv. "slušné" společnosti v době krize:
Německo se v této krizi projevuje skutečně nebezpečně, hloupě a ostudně. Má na rukou krev.

- Jen se podívejte, co Rusko dělá v pokojných vesnicích na Ukrajině...


-Termální munice, používaná Rusy:

 - V Poltavské oblasti probíhá soudní proces se dvěma ruskými válečnými zločinci. Stříleli z Gradů na obytné budovy v Charkově. Žaloba žádá pro oba z nich trest 12 let.

 18758

Premiérský úřad Borise Johnsona: Zvracení a večírky až do čtyř do rána během lockdownu

26. 5. 2022

čas čtení 6 minut

- Krev na tvých špinavých, privilegovaných rukou, Johnsone:


 Sue Grayová vynesla zatracující verdikt nad Borisem Johnsonem v Downing Street


Britský premiér Boris Johnson se částečně omluvil za kulturu pití, včetně vína rozlitého po stěnách a opilých zaměstnanců, kteří ze zakázaných mejdanů během covidu odcházeli zadním vchodem, aby nikdo nezaznamenal jejich pitky

Státní úředníce Sue Grayová vynesla v 37stránkové zprávě, která obsahuje devět fotografií a jmenuje řadu vysokých státních činitelů, usvědčující verdikt nad kulturou mejdanů v Downing Street Borise Johnsona.

Grayová s trapnými detaily popisuje, jak se jednotlivé události odehrály, včetně mejdanu 18. června 2020, na němž "se jednomu člověku udělalo špatně" a "došlo k menšímu konfliktu mezi dvěma dalšími osobami".

 18758

Británie má s Johnsonem naprosto neskutečnou vládu. Konzervativní poslanci však lháře a podvodníka Johnsona dál podporují

26. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Posuďte, jak na vyvrcholení aféry s Johnsonovým lhaním o mejdanech v Downing Street během covidového lockdownu, kdy vláda zakázala shromažďování více než dvou lidí, komentuje John Crace:


Výčitky svědomí Borise Johnsona ohledně PartyGate trvaly  celých 30 sekund



Skvrny od vína, zvratky a rvačky v Downing Street - žádný z detailů ve zprávě Sue Grayové nestačí na to, aby tohoto premiéra bez studu vyhnal z funkce

30161

Lidi ze Zemanova kruhu, zbraně, Rusko a Ukrajina

26. 5. 2022 / František Marčík

čas čtení 3 minuty


Jak významně spolupracovali s Kremlem lidé kolem Zemana a Hradu a pomáhali tak Rusku oslabovat Ukrajinu a ukrajinské defenzivní pozice? Na klíčový rozměr této otázky přináší odpověď čerstvý text novináře Jaroslava Kmenty vydaný v magazínu Reportér. Zapamatujme si dvě jména Martin Nejedlý a Jaroslav Strnad. Ještě o nich, zejména tom druhém, uslyšíme. První je notorciký agent FSB, který zařídil Zemanovo zvolení na Hrad a následně si Zemana roky vodil, druhý je významný český zbrojař a podnikatel, největší sponzor Zemanovy prezidentské kampaně, který od r. 2008 nakupoval na Balkáně řadu vojenských skladů, fabrik a zbrojařských závodů.

 18743

Ztráty na technice donutily Rusko nasadit na Ukrajině zastaralé tanky T-62

26. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Vysoké ztráty bojové techniky - k dnešnímu dni je vizuálně potvrzeno, že Rusko na Ukrajině přišlo nejméně o 721 tanků - přinutily Moskvu nasadit do boje model T-62 z mobilizační rezervy. Jeho výroba skončila v roce 1975 a na rozdíl od pozdějších modelů vybavených nabíjecím automatem potřebuje k provozu nikoliv tříčlennou, ale čtyřčlennou osádku. Video bylo natočeno v okupovaném Melitopolu. 

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Opět mezinárodní reklama pro Českou republiku: Rasismus

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut



Humanitární krize narůstá, ukrajinské romské rodiny uvízlé na českém nádraží svědčí, že s nimi není zacházeno jako s ostatními uprchlíky


Pražské Hlavní nádraží se zdá být obrazem normality uprostřed teplého jarního slunce a návratu zástupů turistů, kteří na vrcholu covidu většinou chyběli. Na nástupišti jednoho všedního dopoledne si dva němečtí turisté zvědavě prohlížejí sochu sira Nicholase Wintona, britského makléře, který v předvečer druhé světové války pomohl 669 převážně židovským dětem uprchnout z nacisty okupovaného Československa.

Jen o pár metrů dál se však stovky Romů ukrývají na jediném dostupném místě, kde se mohli schovat poté, co se připojili k milionům Ukrajinců prchajících před ruskou invazí, píše v Guardianu Robert Tait. V článku je také řada jeho vlastních fotografií. 

30624

Co nevidí dobrý ministr vnitra

Současná imigrační politika státu: Zabránit uprchlíkům domoci se spravedlnosti

26. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Komentář redakce:

Na tomto místě jsme původně publikovali ostře kritický komentář Martina Rozumka k praxi advokáta Hugo Körbla, který ve své kladenské kanceláři poskytuje pomoc uprchlíkům. Pan Körbl se spojil jak s panem Rozumkem i s námi a vyšlo najevo, že šlo o dost podstatné nedorozumění. I pan Rozumek svůj příspěvek na Facebooku zjemnil.

Martin Rozumek původně pana Körbla zde kritizoval pro to, že uprchlíci musejí jet až do jeho kanceláře v Kladně. Jenže to je právě oficiální místo jeho činnosti.  Níže k tomu uvádíme vysvětlení pana   Körbla:
 

 18715

Přečetli jsme jinde

Odčinit letitá příkoří

26. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Na pražském hlavním nádraží nocují matky s malými dětmi. Z naprosté většiny to jsou romští uprchlíci z Ukrajiny. Zatímco jim nezištně, vytrvale a s vypětím všech sil pomáhají desítky dobrovolníků, ve společnosti rezonují výkřiky, že jsou nebezpečím pro českou společnost a hlavně, že neutekli před válkou, ale přišli zneužívat náš sociální systém. Bez toho, abych jakkoli zlehčoval všechna objektivní bezpečnostní rizika, můžu jasně říct ne, oni nejsou nebezpečím pro naše občany. A i když naopak nechci zlehčovat možnost jistých nekalostí, musím a chci zásadně odmítnout, abychom se na romské utečence z Ukrajiny dívali jako na podvodníky. Pakliže bychom se je už rozhodli házet do jednoho pytle, měli bychom o nich uvažovat spíše jako o nejhůře postižených obětech celé krize.

Nejenže jsou přímou obětí ruské válečné agrese. 


Prohlášení ministra vnitra Víta Rakušana.

 18691

Motivy feministického hnutí #MeToo v dramatech Václava Havla

23. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 51 minut

Do třetice:



Objednejte si tuto pozoruhodnou knížku ZDE

K šedesátinám (dne 6. dubna 2022) profesora Petra Bílka, významného literárního vědce, teoretika a historika populární kultury, působícího na filozofických fakultách Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, vydali jeho kolegové z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Olomouce a Glasgow k jeho poctě tuto publikaci. Nenechte se odradit "odborností" této publikace: obsahuje celou řadu velmi aktuálních textů. Lidé, čtěte!

Čtenáři si mohou Petra Bílka pamatovat z našich Rozhovorů Britských listů:


Dnes přinášíme třetí ukázku, článek Jana Čulíka o tom, jak přesně od šedesátých let zaznamenával Václav Havel - zjevně na základě své vlastní sexuální promiskuity - ve svých dramatech pokusy stárnoucích mužů dostat mladé dívky do postele.

Druhá ukázka, článek Davida Skalického o tom, jak ultrapravicoví stoupenci "přirozenosti" ostrakizují všechny, kdo podle nich jsou "jiní", a tedy nebezpeční, je ZDE

První ukázka, článek Jakuba Češky o tom, jak si v týdeníku Respekt vymysleli o Hrabalovi nepodložené nesmysly, je ZDE


---


Motivy feministického hnutí #MeToo v dramatech Václava Havla

Jan Čulík

(University of Glasgow)

Nikdo se dosud nezabýval skutečností, že Václav Havel v celé řadě svých dramat docela systematicky tematizuje a vlastně paroduje značně problematické úsilí stárnoucích vlivných nebo mocných mužů udržovat si vedle manželky i milenku a dostat snad každou mladou dívku do postele. Je to paradoxně téma, které je v poslední době, kdy se konečně ženám podařilo prosadit svůj hlas, především na Západě, ale do určité míry snad i v České republice, značně aktuální. Možná se může zdát překvapivé, že se toto téma znovu a znovu objevuje v Havlových hrách už od šedesátých let. Přítomnost tohoto tématu lze interpretovat jako součást Havlovy analýzy úsilí mocných či vlivných jedinců utlačovat své spolubližní k vlastnímu, poživačnému prospěchu.

Čas oponou trhnul a změněn svět. Politolog Ondřej Slačálek v nedávném televizním Rozhovoru Britských listů upozorňuje, že se v některých ohledech v poslední době hodně změnil hodnotový systém mladé generace Čechů, kteří nyní kladou daleko větší důraz na rovnost pohlaví a na potřebu toho, aby muži považovali ženy za svébytné lidské bytosti, nikoliv jen za sexuální materiál do postele (viz Slačálek 2021). Podíváme-li se ze zpětného pohledu na dramata Václava Havla, uvidíme, že byl Havel v této věci před mnoha desetiletími v podstatě věštec. Nikdo si dosud kupodivu této skutečnosti nepovšiml, nicméně je faktem, že skoro od samého začátku své dramatické tvorby Václav Havel ve svých hrách tematizuje velmi problematický vztah (stárnoucích) mužů vůči ženám.1
 

 18452

Česká republika pod vládou oligarchů

25. 5. 2022 / Bohumil Kartous, Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Bohumil Kartous:


Albín Sybera:

Tak to je především tragédie demokratické většiny, že nebyla schopna Zemanovi odebrat prezidentské pravomoce, když měla historickou možnost to učinit po říjnových volbách. Psát teď překvapený text, že Zemana řídí Nejedlý, za kterým zároveň stojí domácí pro-východní byznys loby, tak to je docela hloupé. Kromě toho, že to je poměrně známa věc několik let, tak se tím demokratická většina přiznává, že po volbách posloužila téhle klice jako kvalitní toaletní papír.

Rusové se snaží zničit Donbas, říká Zelenskij

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut

 - Guardian píše o rasistickém skandálu na pražském Hlavním nádraží: "Odmítají nás přijmout." Romští uprchlíci jsou nucení tábořit na pražském nádraží...




- Klíčové regionální město Sievierodoněck je obklíčeno ze tří stran; George Soros varuje v Davosu, že konflikt by mohl být začátkem třetí světové války


- Maksym Kozytskij, gubernátor Lvova na západě Ukrajiny, zveřejnil nejnovější informace pro region. Uvádí, že přes noc došlo ke dvěma varováním před nálety, včetně jednoho vyvolaného "když nepřítel odpálil  rakety z Černého moře", ale podle něj se "hrozby nenaplnily". Ve Lvovské oblasti je klid."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ráno opět vystoupil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Řekl, že je ochoten jednat pouze přímo s Vladimirem Putinem, nikoliv přes prostředníky.

Dodal, že pokud ruský prezident "pochopí realitu", existuje možnost najít diplomatické východisko z konfliktu.

Ukrajinský prezident uvedl, že Moskva by měla stáhnout své vojáky zpět na linie, které byly na místě před zahájením ruské invaze 24. února.

"To by mohl být první krok k rozhovorům," řekl a dodal, že Rusko hraje v rozhovorech s Ukrajinou o čas.




Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18724

Ruská agrese na Ukrajině: ve sklepě Mariupolu nalezeno více než 200 mrtvol

25. 5. 2022

čas čtení 8 minut

- Ve sklepě v Mariupolu bylo nalezeno více než 200 mrtvol

Podle ukrajinského představitele byla v troskách výškového obytného domu v ukrajinském přístavním městě Mariupol objevena těla více než 200 lidí.

Petro Andrjuščenko, poradce starosty Mariupolu Vadyma Bojčenka, uvedl, že dělníci našli těla při kopání ve sklepě pod zřícenou budovou.

Andrjuščenko napsal na Telegram:

    Při rozebírání blokád výškové budovy u příměstské benzinové stanice bylo ve sklepě pod blokádami nalezeno asi 200 mrtvých těl ve vysokém stupni rozkladu.

    Kvůli odmítnutí místních obyvatel vyzvednout a zabalit těla mrtvých ruské ministerstvo pro mimořádné situace místo opusilo.

Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra, uvedl, že ruské síly se snažily donutit místní obyvatele, aby mrtvoly vynesli. Když odmítli, místo  jednoduše opustili, uvedl.

 18666

Rusko a válka na Ukrajině: Chceme současnost vykládat z komunistických učebnic dějepisu?

25. 5. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Jakmile se zakladateli poválečného neonacismu Francisu Parkeru Yockeyovi nepodařilo obhájit své idoly u Norimberského tribunálu, čelil otázce, co tedy s nacistickou myšlenkou dál. Když si ujasnil povahu sovětského režimu, tzn. že je zásadně antiliberální a navrch i antisemitský, dospěl k závěru, že záchrana bílé rasy bude napříště možná jen ve spojení s impériem na východě. Válka s ním byla zásadní chyba, nemělo k ní správně nikdy dojít. 

 18770

Při střelbě v texaské škole bylo zabito čtrnáct studentů a jeden učitel

25. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Texaský guvernér Greg Abbott uvedl, že v úterý bylo na základní škole v Uvalde na jihozápadě státu zastřeleno 14 studentů a jeden učitel (pozn. redakce, konečný počet obětí je 19 dětí a 2 dospělí). Údajně byla zabita i babička střelce.

Abbott uvedl, že střelec, kterého jmenoval jako Salvadora Romase, osmnáctiletého muže z Uvalde, "strašlivým, nepochopitelným způsobem zastřelil 14 studentů a zabil jednoho učitele ... střelec, on sám je po smrti a předpokládá se, že ho zabili zasahující policisté".



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18769

Zničená Ukrajina: Ruské použití nelegálních zbraní

25. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Kazetová munice, plošně působící kovové šipky a neřízené bomby v obytných oblastech: Zatímco státní zástupci vyšetřují údajné ruské válečné zločiny na Ukrajině, reportéři Guardianu odhalují důkazy, které objevili na místě, napsali Lorenzo Tondo a Isobel Koshiwová.

Novinářské otázky britským ministrům v Downing Street

25. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Sam Coates, Sky TV: Lhal jste v parlamentě, pane premiére? Snažil jste se přesvědčit Sue Gray, aby nevydávala svou zprávu (o mejdanech v Downing Street) pane premiére?

Schvalujete porušování zákona ve vládě, Priti Patel (=ministryně vnitra).

Ztrapňuje vás Partygate na mezinárodní scéně, paní ministryně zahraničí? Chováte se loajálně, abyste si zachránila svou funkci? Myslíte si, že by vás příští premiér také jmenoval ministryní zahraničí? Zamýšlíte nahradit Borise Johnsona?

Jste opravdu ochoten obhajovat úplně cokoliv Grante Shappsi? (= ministr dopravy)

Simone Clarku, proč jste včera zveřejnil nepravdivá fakta ohledně toho, kdo požádal o schůzku Johnsona se Sue Gray? Máte pocit trapnosti, že jste zveřejnil nepravdy?

Posiluje Partygate dobrou pověst této vlády, Suello Braverman? (=generální prokurátorka)

Debatovali jste ve vládě o Partygate s panem premiérem? Zvládá Boris Johnson vládnutí lépe, než vy loni, když jste byl ministrem zahraničí?

Lhal Boris Johnson v parlamentě, Nadime Zahawi (= ministr školství)? Chtěl byste ho nahradit ve funkci premiéra?

Hovořil v kabinetě o Partygate, anebo to všichni prostě ignorujete?

 

 18597

Rusko "ztratilo na Ukrajině 28 000 vojáků"

25. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rusko podle odhadů DGSE, francouzské zahraniční zpravodajské služby, za tři měsíce války na Ukrajině ztratilo 28 000 vojáků, tvrdí agent. "Je to opravdová Berezina," napsal reportér listu Le Figaro Georges Malbrunot.

 18761

Goethe jako náboženský člověk

24. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Měl jsem na Facebooku zajímavou debatu o tom, kam vlastně nábožensky řadit Goetha. Když se podíváme do anglické wikipedie na heslo Johann Wolfgang Goethe, zjistíme, že to vskutku není snadné. Jeho osobní sekretář Eckermann ho považoval za vzorného luterána, literát August Schlegel zase za konvertitu k islámu (asi kvůli sbírce Západovýchodní díván). Goethe sám se hlásil ke Spinozovi (Spinoza byl tehdy mezi průkopníky německého osvícenství oblíbený a je zajímavá otázka, kam takovou recepci Spinzy i Spinozu samotného vlastně zařadit) a Nietzsche v Goethovi viděl šťastného fatalistu.

 17545

"Udal mě vlastní otec." Do Ruska se vrací stalinistická kultura práskačství

25. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Asi 2 000 správních případů a desítky trestních kauz již byly otevřeny na základě ustanovení o "podvodech o ruské armádě", mnoho z nich po udání. V Penze školáci udali učitele, který vystupoval proti válce, zatímco Saše Skočilenkové, umělkyni z Petrohradu, která nahradila cenovky v supermarketu Perekrestok protiválečnou propagandou, hrozí po udání důchodcem až 10 let vězení. The Insider hovořil s Rusy, které příbuzní, kolegové a spolužáci udali za jejich protiválečný postoj, a přirovnávali to k udávání během Stalinovy ​​éry ve 30. letech, upozorňuje Aljona Koroljovová.

 18768

Ropa financuje válku! Organizace Greenpeace promítala vládě vzkaz, aby skončila s ruskou ropou

24. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR

Praha/Litvínov - 24. května: V noci na dnešek promítala organizace Greenpeace na zeď u Úřadu vlády v Praze a na chladicí věž rafinerie u Litvínova, kde se zpracovává ropa dovážená z Ruska. Vzkazy, které se v noci na těchto stavbách objevily, vyzývaly vládu premiéra Petra Fialy, aby podpořila konec dovozu ruské ropy Evropy do konce letošního roku a nepožadovala z něj výjimku.

 18766

Je to zvláštní. NYT argumentuje, že vám sice někdo zničil byt a zabíjí členy vaší rodiny, ale je to vaše vina. Máte mu dovolit další vraždění

24. 5. 2022

čas čtení 15 minut

Foto: Azovstal

Andrij Zagorodňuk: "Ti, kdo říkají, že Ukrajina nemůže vyhrát, nechápou situaci
 

Článek redaktora New York Times s názvem "Válka na Ukrajině se komplikuje a Amerika není připravena", který vyšel 19. května, okamžitě vyvolal rozruch nejen na Ukrajině.

Pochází z média, které má pověst média podporujícího americkou pomoc Ukrajině proti ruské invazi, a mnohé překvapil, píše list Kyiv Independent.

Deník New York Times poté, co americký Senát schválil historickou pomoc Kyjevu ve výši 40 miliard dolarů, uvedl, že není "v nejlepším zájmu Ameriky vrhnout se do totální války s Ruskem".

Přestože ruský útok, největší v Evropě od druhé světové války, byl "překvapivě nepořádně provedený", je podle redakce NYT  Rusko stále příliš silné a rozhodné vítězství Ukrajiny není realistickým plánem.

Tento předpoklad zazněl i přesto, že v předchozích dvou měsících války Rusko utrpělo řadu vážných porážek, muselo se zcela stáhnout ze severní Ukrajiny a soustředit svůj aktivní boj ve východní oblasti Donbasu, kde ruská ofenziva skončila rovněž mimořádně nákladně a pomalu.
 

 18763

Burianův obraz

24. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Jakmile se kdekoliv vysloví jméno Zdeněk Burian, okamžitě všichni zpozorní a přímo bleskovou rychlostí jim na mysli vyvstane povinná školní četba od Eduarda Štorcha, Lovci mamutů s excelentními ilustracemi tohoto jedinečného českého malíře a ilustrátora dobrodružných knih, který proslul nejen svými paleontologickými rekonstrukcemi, na nichž spolupracoval s profesorem Karlem Augustou, ale i obrazem známé sošky, takzvané věstonické Venuše, na němž zachytil její výrobu pravěkým umělcem. Namaloval ho v roce 1958 olejem na plátno o rozměru 62 x 43 cm a právě tento obraz byl také použit jako ilustrace ve zmíněné školní četbě. Ale o tom, kdo tuto keramickou sošku nahé ženy pocházející z mladého paleolitu a datovanou do období 29 000 – 25 000 let př. n. l., objevil, ví už málokdo. A právě všem těm, kteří by se chtěli o jejím objeviteli dozvědět něco více, je určena kniha z nakladatelství Academia, s názvem Karel Absolon, jejímž autorem je Petr Zajíček.

 18725

Vít Rakušan a ukrajinští Romové

24. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Ministr vnitra Víta Rakušan napsal krásný text o ukrajinských Romech na pražském Hlavním nádraží. Tvrdí v něm, že oni nejsou tím nebezpečím pro naši společnosti, bát se musíme naopak „po generace děděných předsudků“, tedy rasismu. S tím naprosto souhlasím a tomu tleskám.

Co z toho ovšem plyne? Že máme psát vznešené protirasistické apely? Kolik jich už bylo a předsudky se dále dědí! Komunisté v době své diktatury mluvili proti rasismu, jak mohli, ale fakticky provozovali brutální segregaci romských dětí na tzv. zvláštních školách. Jistě pan Rakušan nechce jít v jejich stopách.

 18765

Důkazy, že Rusko krade na Ukrajině pšenici

24. 5. 2022

čas čtení 9 minut

Maxar Technologies: Rusko nakládá na svou loď na Ukrajině ukradenou pšenici

- Nové satelitní snímky ukazují ruské krádeže ukrajinského obilí, informuje CNN a potvrzuje tak tvrzení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že potraviny Rusko na Ukrajině postupně krade

Snímky, které pořídila společnost Maxar Technologies, pocházejí z 19. a 21. května. Jsou na nich vidět dvě lodě pro přepravu volně loženého zboží s ruskou vlajkou, které nakládají obilí z obilných sil, u nichž kotví.

Od CNN:

    Je těžké s jistotou říci, zda se na lodi nakládá ukradené ukrajinské obilí, ale Ruskem anektovaný Krym sám produkuje jen málo obilí, na rozdíl od zemědělsky bohatých ukrajinských regionů Cherson a Záporoží bezprostředně na severu. Ukrajinští čintielé a zdroje z průmyslu sdělili CNN, že ruské síly v okupovaných oblastech vyprázdnily několik sil a obilí odvezly na jih.

    Začátkem tohoto měsíce provedla podobnou misi loď Matroš Pozynič: naložila obilí a vyplula z Černého moře do Středozemního moře. Původně měla se svým nákladem namířeno do Egypta, ale po varování ukrajinských čionitelů, že obilí je kradené, Egypt náklad nepřijal.  Byl lodi také zakázán vstup do Bejrútu a nakonec zakotvila v Latákíji v Sýrii, kde Rusko již léta podporuje režim Bašára Asada.

Rusko mezitím zastavilo ukrajinský vývoz z přístavů, čímž vznikla hrozba globální potravinové krize. Vzhledem k tomu, že Ukrajina je předním vývozcem pšenice a dalších potravinářských produktů, zásobování světa je nyní problematické.

"Světové společenství musí Ukrajině pomoci odblokovat námořní přístavy, jinak bude energetická krize následována potravinovou krizí a bude jí čelit mnoho dalších zemí," řekl o víkendu Zelenskij.

Západ se zavázal poslat na Ukrajinu modernější zbraně

24. 5. 2022

čas čtení 11 minut


- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se vyjádřil, že ruská ofenziva v Donbasu je "největší na evropské půdě od druhé světové války"

Kuleba na Twitteru uvedl, že je "příliš brzy" na to, aby se dalo usuzovat, že Kyjev již má všechny zbraně, které potřebuje k obraně proti ruské ofenzívě.

Vyzval spojence, aby "urychlili dodávky zbraní a munice, zejména MLRS (vícenásobných raketových odpalovacích systémů), dělostřelectva s dlouhým doletem a APC (obrněných transportérů)".

Kuleba obvinil ruské "zloděje", že kradou ukrajinské obilí, nakládají ho na lodě a poté proplouvají Bosporem,  a pokoušejí se ho prodávat v zahraničí.

Vyzval země, aby "takové návrhy odmítly" a kradené obilí nekupovaly, a dodal:

"Nestávejte se spoluviníky ruských zločinů. Krádež ještě nikdy nikomu nepřinesla štěstí."

-  Ruský parlament zváží zrušení horní věkové hranice pro přihlášení do armády, což je další známka toho, že se země potýká s nedostatkem pěšáků pro pokračování ofenzivy na Ukrajině.

V současné době mohou první smlouvu s armádou uzavřít Rusové ve věku 18-40 let a cizinci ve věku 18-30 let. Návrh zákona, který má v úterý na programu dolní komora Státní dumy, by tuto horní věkovou hranici zcela zrušil.

Dva poslanci vládnoucí strany Jednotné Rusko, kteří zákon předložili, uvedli, že tento krok by armádě umožnil využívat dovednosti starších profesionálů.

Vojenští experti tvrdí, že Rusko čelí neudržitelným ztrátám vojáků a vybavení na Ukrajině po sérii vojenských neúspěchů, které Moskvu donutily snížit své válečné cíle.


- Třída míru v Mariupolu před příchodem ruských vojsk a po něm:
- Luhanský gubernátor vydal chmurné varování, že na evakuaci tisíců civilistů z obléhaného města Severodoněck je příliš pozdě, protože čelí trvalému ruskému úsilí o dobytí města a částí provincie, které jsou stále v držení Ukrajiny.

Severodoněck a města a vesnice na západ od něj, obklíčené ze tří stran ruskými silami, které se snaží dokončit obklíčení kapsy kolem města, byly v posledních dnech intenzivně bombardovány.

Předpokládá se, že ve městě se stále skrývá v krytech patnáct tisíc obyvatel.

Ruské síly se pokoušely přerušit ukrajinské zásobovací linie do Severodoněcka.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že se ruské síly pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v okolí města Popasna ve snaze proniknout na západ k Bačmutu, klíčovému uzlu, který slouží jako velitelské centrum pro velkou část ukrajinského válečného úsilí.

"Vzhlédla jsem od svých modliteb a uslyšela děsivý zvuk," řekla 82letá Maria Majašlapaková, obyvatelka Bačmutu, který je opakovaně svědkem leteckých útoků. "Každý den se modlím k Bohu s prosbou, abych se vyhnula zraněním. Bůh mě vyslyšel. Bůh na mě dohlíží."
 

 18591

NYT: Válka na Ukrajině se komplikuje a Amerika na ni není připravena

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Senát minulý čtvrtek schválil balíček nouzové pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů, ale vzhledem k tomu, že malá skupina izolacionistických republikánů výdaje hlasitě kritizuje a válka se dostává do nové a komplikované fáze, není další podpora obou stran zaručena.

Ředitelka národních zpravodajských služeb Avril Haines nedávno varovala senátní výbor pro ozbrojené služby, že příštích několik měsíců může být nestabilních. Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem by podle ní mohl nabrat "nepředvídatelnější a potenciálně eskalační trajektorii", přičemž se zvyšuje pravděpodobnost, že by Rusko mohlo pohrozit použitím jaderných zbraní, míní editoriální panel deníku New York Times.

Ruský diplomat: Nikdy jsem se tolik nestyděl za svou zemi

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut

"Válečné štvaní, lži a nenávist": Ruský diplomat v Ženevě rezignoval kvůli invazi na Ukrajinu

Veterán ruské diplomacie v Ženevě rezignoval kvůli invazi Ruska na Ukrajinu.

Boris Bondarev, rada na ruské stálé misi při OSN v Ženevě, napsal ve veřejném prohlášení: "Nikdy jsem se tolik nestyděl za svou zemi "

"Ministerstvo zahraničních věcí dnes nedělá diplomacii," napsal diplomat, který na ruském ministerstvu zahraničí působil  20 let. "Je to jen o válečném štvaní, lžích a nenávisti. Slouží zájmům několika málo lidí, velmi málo lidí, čímž přispívá k další izolaci a degradaci mé země. Rusko už nemá spojence a není na koho svalovat vinu, jen na jeho bezohlednou a nepromyšlenou politiku."



 16447

Dlouhý covid: U některých pacientů může způsobit trvalé poškození srdce, plic a ledvin, zjistila studie

24. 5. 2022

čas čtení 4 minuty



Každý osmý pacient hospitalizovaný  na  covid měl o dva měsíce po prodělání covidu zánět srdce, zjistili vědci


Vědci sledovali zdravotní stav  159 osob hospitalizovaných s covidem v období od května 2020 do března 2021.

Poškození tělesných orgánů včetně plic a ledvin je u lidí, kteří byli hospitalizováni s covidem, běžné, přičemž u každého osmého byl zjištěn zánět srdce, odhalili vědci.

 18760

Davos: Ruská agrese proti Ukrajině ohrožuje ekonomiku slabších zemí

24. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) varovala, že ruská agrese proti Ukrajině zhoršila vyhlídky světové ekonomiky a mohla by vést k recesi ve zranitelnějších zemích


Kristalina Georgievová předpověděla, že rok 2022 bude náročný, a odmítla vyloučit globální recesi, pokud se podmínky výrazně zhorší.

Na otázku, zda MMF předpovídá globální recesi, Georgievová odpověděla v rámci zasedání o světové ekonomice na výročním zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu: "V tuto chvíli ne. To ale neznamená, že je vyloučena."

Výkonná ředitelka MMF uvedla, že její organizace nedávno snížila vyhlídky růstu 143 svých členských států, které představují 80 % světové produkce.

 18758

Nově zveřejněné fotografie z mejdanu v Downing Street během lockdownu dokazují, že Johnson lhal parlamentu

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Vyšlo najevo, že Johnson se pokoušel přesvědčit státní úřednici Sue Grayovou, aby zprávu o mejdanech v Downing Street nevydávala:


Na fotografiích, které v pondělí zveřejnilo zpravodajství britské komerční televize ITV News, je Boris Johnson, jak 13. listopadu 2020 uprostřed tvrdého covidového lockdownu na mejdanu, kde je dalších osm lidí,  zvedá skleničku k přípitku. Dosud tvrdil, že se žádné mejdany nikdy nekonaly. V době, kdy se tento mejdan konal, bylo kvůli covidu v Británii celostátně zakázáno setkávání více než dvou osob. 

Boris Johnson čelí novým obviněním, že lhal  poslancům v parlamentu poté, co se objevily fotografie, na nichž si připíjí na rozlučkové akci na Downing Street během tvrdého covidového lockdownu v listopadu 2020.

Metropolitní policie později pokutovala zaměstnance za účast na akci 13. listopadu 2020 - Johnsona, který je jasně vidět, jak v místnosti plné alkoholu zvedá sklenku, však nesankcionovala.

Množství alkoholu na stole:


Johnson opakovaně tvrdil v Dolní sněmovně, že žádné mejdany se nekonaly,  "a předpisy byly vždy dodržovány".

 18755

Británie podniká razantní kroky proti šíření opičích neštovic

23. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Blízkým kontaktům osob nakažených vzácnou nemocí byly nabídnuty vakcíny a bylo jim doporučeno, aby se izolovali až na 21 dní

Vážněji ohroženy jsou těhotné ženy a malé děti. Starší lidé, kteří byli do r. 1980 očkováni proti neštovicím, mají imunitu

Komunitní přenos v Británii je z velké části soustředěn do městských oblastí a převážně se s ním setkáváme u osob, které se samy označují za homosexuály nebo bisexuály.


 18207

Jak se chodí kolem horké kaše snížených daní

23. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

V nedělních Otázkách V. Moravce jsem se zájmem sledoval debatu guvernéra ČNB Rusnoka, ekonomky Horské a šéfa ČMKOS Středuly o inflaci, mzdách, rozpočtu. Shodli se na jedné věci: snížení daní fyzických osob v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy bylo velkou chybou. Paní Horská mluvila o tom, že tak vzrostly lidem příjmy o 7%, ale zapomněla dodat, že těm chudým to nepřineslo prakticky nic.

 18757

Je pozornost médií upřena výhradně na Ukrajinu? A jak dlouho?

23. 5. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 2 minuty

Víte, co nyní dělá Asadův režim v Aleppu?

Jak se vede afghánským ženám za vlády Talibů?

Co dělá studentská opozice na Barmě, kde se nedavno vratila k moci vojenská junta? ptá se Vít Kučík.

Pozn. red.: Jsou to oprávněné otázky, ale my tyhlety věci víme. Světová média nejsou výlučně mesmerizována Ukrajinou, jak pan Kučík naznačuje. Například včera přišla zpráva, že Taliban nařídil moderátorkám v afghánské televizi, aby si před kamerou zahalovaly obličej. Dosud se tomu bránily. Přicházejí také informace o pokračující válce a hladomoru v Sýrii. Viz například ZDE Média také hojně upozorňují na naprostý hospodářský rozvrat na Srí Lance. - Ovšem v ostatním upozorňuje pan Kučík na důležité věci:

Ukrajinská akutní bolest trvá už nějaké tři měsíce. Tři měsíce je na ni upřena pozornost světa. Ukrajina pozornost světa životně potřebuje ke svému přežití, neboť bez pozornosti není podpory a bez materiálni podpory nemá její heroismus proti ruské přesile šanci.

 18753

Jste nemocný, chudý a osamocený. Nikdo vám nepomůže

23. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 12 minut

Zdravotní a sociální lůžko se stalo přepychem pro občany této země. Co v tomto stále více asociálním státě funguje? Tak třeba byznys pražského poslance zlatých časů ODS - MUDr. Borise Šťastného v "ALZHEIMER HOME" …

Třeba je to jen první z dlouhé řady návštěv, z nich každá bude jiná. Budou se střídat a bude jich hodně…Všichni si ponesou něco, o co se budou moci opírat a hrabat mi s tím ve věcech, všichni mi pro začátek uštědří pořádnou ránu do hlavy a pak mne budou celý den zlostně a znechuceně pozorovat. Budu muset ten dotazník přepsat tak, aby vyhovoval každému z nich.

(Samuel Beckett, Malone umírá, 1952, str. 93, překlad: Tomáš Hrách)

Martin Freund (muž, který v sociální oblasti rozhýbal již mnoho zajímavých činů a projektů v Brně, Bratislavě a teď v Praze ) na svém fb profilu poukázal na obrovský problém, o kterém politici raději mlčí nebo ho různě popírají a zlehčují. Dlouhodobě akutní nedostatek zdravotních a sociálních lůžek pro gerontologické a gerontopsychiatrické klienty. Když je rodina funkční a zejména finančně zajištěná, péče o klienta se nakonec nějak zvládne společnými silami. Ta stále se zhoršující funkčnost a neexistující propojenost zdravotní a sociální péče je však pro každého občana většinou šokem.

Jiná situace však nastává, pakliže jste nemocný, chudý a osamocený…Zůstáváte v pasti sociálně/zdravotního pomezí.

31019

Věčný návrat

23. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

Kolo času

Jak je možné, že i v 21. století spěje lidstvo opět k věčnému návratu?

Tak nad touto filozofickou myšlenkou a současně i otázkou, podle níž se celek světa v nekonečném čase stále dokola opakuje, se už v předsokratovské době zamýšlel řecký filozof Herakleitos z Efesu. Ani po tolika staletích, nezůstal v tomto přemýšlení osamocený. Nejvíce tuto jedinečnou myšlenku, která stále nedá spát těm tvořivějším a hloubavějším rozšířil do bližšího povědomí německý spisovatel a filozof Friedrich Nietzsche ve svém díle pocházejícím z roku 1883 Tak pravil Zarathustra. Ale ani on nezůstal v tomto hloubání osamocen. Dalším filozofem, který se touto myšlenkou zabýval ve své knize Mýtus o věčném návratu, byl rumunský spisovatel Mircea Eliade, jehož dílem se nechala inspirovat úspěšná česká výtvarnice, absolventka nejen Akademie výtvarných umění, ale také účastnice stáže na Robert Gordon University – Gray´s School of Art, Abberdeen, Scotland a finalistka Leinemann – Stiftung für Bildung und Kunst Award, Radka Bodzewicz, jejíž obrazy, zamýšlející se nad touto myšlenkou, jsme mohli před nedávnem zhlédnout v Galerii Václava Špály v Praze, na výstavě In illo Tempore.

Paní Bodzewicz, čím to, že právě Eliadovo dílo vás oslovilo nejvíce?



 18508

Apokalypsa? Nezadržitelně roste globální potravinová krize

23. 5. 2022

čas čtení 14 minut

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden znovu bil na poplach, když uvedl, že nedostatek potravin na Ukrajině by mohl přispět k tomu, že se "desítky milionů lidí ocitnou v situaci nedostatku potravin". Výsledkem by mohla být "podvýživa, masový hlad a hladomor v krizi, která by mohla trvat roky" - a zvýšit pravděpodobnost globální recese.

 18752

Postmoderní neofašismus jako ruská státní doktrína

23. 5. 2022 / Adam Tomáš

čas čtení 22 minut

Od Putinovy invaze na suverénní Ukrajinu už konečně padá středoevropská averze k Rusku na základě historické zkušenosti se Sovětským svazem a s tím související sentimenty a ahistorické srovnávání současného Ruska se značně zmytizovanou představou velmoci někdy z dob Leonida Brežněva, který nese odpovědnost za naší konkrétní českou a československou zkušenost s ruskou okupací. Na těchto troskách se rodí více či méně na faktech založená averze nová, která souvisí se současným ruským imperialismem a, což je slovo, které je v jednom textu s Putinem konečně reálně skloňováno, i s fašismem.

 18556

Fašismus jako levná výmluva: Kde hledat kořeny ruského zla?

23. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, které nyní ruské síly páchají na Ukrajině, jsou poslední ozvěnou těch, jež sovětští vojáci páchali ve východní Evropě na konci a bezprostředně po 2. světové válce. Jde však o kontinuitu, kterou Západ nechtěl a nechce vidět, upozorňuje Dmitrij Savvin.

 18754

Spojené státy posílají Ukrajině vojenskou pomoc za miliardy – jenže ne systémy, které potřebuje

23. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Ještě doutnající zkroucený kov; vykuchaný trup vozidla, jeho horní polovina utržená – to je to, co za sebou zanechává turecký Bayraktar TB-2. Do tohoto útoku na ruskou obrněnou kolonu severně od Kyjeva byly zapojeny dva takové bezpilotní letouny – pro Západ docela výhodná cena něco méně než 2 miliony dolarů za platformu, napsal Andrew Milburn.

 17703

Jak se dává anglosaská pravice cestou tvrdého autoritářství

23. 5. 2022

čas čtení 6 minut


Zahrajte si hru na historii "co by bylo, kdyby" a snadno uvidíte, že by  Západ lehce zradil ukrajinský lid. Co kdyby Donald Trump vyhrál prezidentské volby v USA v roce 2020? Nemusíte se vracet a číst o jeho závistivém obdivu k Vladimiru Putinovi a všem ostatním kvazi i skutečným diktátorům. Trump  v současnosti odsuzuje Bidenovu administrativu za to, že poslala 40 miliard dolarů na Ukrajinu, místo aby dala "Ameriku na první místo".

Co kdyby Jeremy Corbyn vyhrál parlamentní volby ve Spojeném království v roce 2019? Nemusíme si připomínat jeho ústupky Putinovi po ruském útoku nervově paralytickou látkou v Salisbury, když se nyní tento velký antiimperialista rozhodl, že válka o koloniální rozšíření posledního evropského impéria je přesně tím správným okamžikem, kdy říci, že si přeje, aby NATO bylo "nakonec rozpuštěno".

A co kdyby Johnsonův hlavní poradce Dominic Cummings stále ovládal Downing Street? ptá se Nick Cohen.

 18497

Válka o nebe nad Ukrajinou. Polsko darovalo obrovské zásoby zbraní

23. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Místo stíhaček MiG-29 Polsko poskytlo Ukrajině obrovské zásoby náhradních dílů a zbraní pro tyto stroje. Díky těmto dodávkám může ukrajinské letectvo průběžně obnovovat bojeschopnost svých letounů. Ukrajina si zatím podle expertů vede ve vzduchu překvapivě dobře. Čeká však na nová letadla. Žádá nejen postsovětské MiGy-29, ale i americké F-16 nebo švédské Gripeny, informuje Edyta Żemłová.

 18214

Putinovo impérium jako selhávající stát

23. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruská federace je v současnosti klasickým příkladem zhrouceného státu, který není schopen plnit své funkce, zejména ty sociální. S válkou na Ukrajině se situace jen zhorší a svět se musí připravit na rozpad Ruska, říká sibiřský regionalista Semjon Arcyševskij.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18608