Ukrajina sděluje, že zasáhla základnu využívanou polovojenskými jednotkami Wagner Group

16. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Kyjev tvrdí, že zařízení využívané ruskou skupinou bylo zničeno při "přesném úderu", zasažen byl i most u Melitopolu

 
 
Ukrajina konstatuje, že zasáhla základnu využívanou stínovou ruskou polovojenskou skupinou Wagner a také most u okupovaného města Melitopol.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, uvedl, že základna byla "zničena přesným úderem" poté, co bylo její umístění zjištěno "díky ruskému novináři".


Ukrajinský zpravodajský web Ukrajinska pravda uvedl, že vojenský zpravodaj Kremlu navštívil 8. srpna sídlo žoldáků a na Telegramu zveřejnil fotografii, na níž je vidět nedaleká adresa.

Západní zpravodajské služby tuto polovojenskou skupinu spojují s ruským oligarchou Jevgenijem Prigožinem, který je blízkým spolupracovníkem Vladimira Putina. Prigožin byl údajně na základně několik dní před ukrajinským úderem.

Přítomnost Wagnerových polovojenských jednotek byla zdokumentována v Libyi, Mali a Sýrii a v mnoha dalších zemích - zejména v Africe.

Ukrajinské úřady uvedly, že sabotéři vyhodili do povětří železniční most jihozápadně od města Melitopol, které okupují ruské jednotky. Starosta Melitopolu Ivan Fjodorov na Telegramu uvedl, že úder znamená "úplný konec vojenských vlaků z Krymu".

Krymský poloostrov, který Rusko anektovalo v roce 2014, je důležitou základnou pro zásobování ruských jednotek rozmístěných na jihu Ukrajiny. Ukrajina uvedla, že vede na jihu země protiofenzívu, znovu získala desítky vesnic a hrozí, že vytlačí ruské jednotky na druhý břeh Dněpru.

Mezitím v Oděse u Černého moře zahynuli při koupání tři lidé v důsledku výbuchu "neidentifikovaného výbušného zařízení", uvedl mluvčí místních úřadů Sergej Bračuk.

Úřady varovaly návštěvníky pláží, aby nevstupovali do moře kvůli přítomnosti nevybuchlých min.

V pondělí při ruském ostřelování Charkova, druhého největšího ukrajinského města, zahynul nejméně jeden člověk a dalších šest bylo zraněno, uvedl na Facebooku vysoký policejní úředník Sergej Bolvinov.

Zdroj ZDE  https://www.theguardian.com/world/2022/aug/15/ukraine-claims-it-has-struck-base-used-by-wagner-group-paramilitaries

1
Vytisknout
4173

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2022