Annalena Baerbocková: Vláda stojí při Ukrajině, "bez ohledu na to, co si myslí němečtí voliči"

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Annalena Baerbocková slíbila Ukrajině léta podpory ve válce proti Rusku, pokud to bude nutné. "Bohužel musíme předpokládat, že Ukrajina bude i příští léto stále potřebovat nové těžké zbraně od svých přátel," řekla Bildu ministryně zahraničí.

Ministryně očekává na podzim a v zimě protesty proti vysokým cenám energií. Politička Zelených však změnu ukrajinské politiky kvůli tlaku z ulice odmítá. Zmírnění sankcí proti Rusku nepřipadá v úvahu.

Případné protesty kvůli vysokým cenám energií na podzim a v zimě podle Annaleny Baerbockové nepovedou ke zrušení sankcí proti Rusku.

"Pokud slíbím lidu Ukrajiny: ‚Budeme při vás stát, dokud nás budete potřebovat‘, pak tento slib dodržím. Bez ohledu na to, co si mí němečtí voliči myslí. Ale podpořím lid Ukrajiny, jak jsem slíbila," řekl Baerbocková po neformálním setkání ministrů zahraničí EU na středeční panelové diskusi v Praze.

Uvědomuje si, že s nadcházejícím zimním časem budou pro politiku další výzvy: "Lidé vyjdou do ulic a budou říkat, že nemohou platit ceny energií." Proti tomu musí být přijata sociální opatření, ale nikoliv být zrušeny sankce proti Rusku.

"Budeme stát při Ukrajině, a to znamená, že sankce budou zachovány i v zimě, i když to bude pro politiky velmi obtížné," řekla politička Zelených.

Baerbocková navrhuje strategické přehodnocení ruské politiky

Baerbocková již dříve na neformálním setkání ministrů zahraničí EU propagovala strategické přehodnocení politiky EU vůči Rusku. Návrh ministryně zahraničí obsahoval čtyři body: Posílení vlastní obranyschopnosti, podpora odpůrců ruského režimu, podpora Ukrajiny a spolupráce s globálními partnery při obraně mezinárodního práva.

Koncepce, kterou členské státy obdržely jako základ pro diskusi, také uznává, že podpora Ukrajiny má cenu, která pravděpodobně ještě poroste. Úsilí o strategickou komunikaci by proto mělo mít za cíl ukázat, jak podpora Ukrajině z dlouhodobého hlediska zvýší bezpečnost Evropy a proč jsou sankce nezbytné a účinné.

V textu je také uvedeno, co by mělo být cílem podpory Ukrajiny. "Aby se předešlo budoucí agresi, musí se válka Ruska proti Ukrajině změnit ve strategické selhání," uvádí se v utajovaném dokumentu, který má k dispozici německá tisková agentura. Toto selhání je definováno v nejširším slova smyslu a zahrnuje také oddělení od Ruska v oblasti energetiky.

Naposledy, v roce 2016, se EU dohodla na pěti společných zásadách jednání s Ruskem. Už tehdy se rozhodla posílit odolnost vůči hrozbám z Ruska.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4655

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022