Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské síly hlásí úspěch v protiofenzívě; v Mykolajivu hoří obilná sila

31. 8. 2022

čas čtení 15 minut

Ukrajina hlásí úspěch protiofenzívy ve třech oblastech, ale sděluje, že ruské ostřelování poškodilo sklady obilí u Černého moře


- Ukrajina hlásí "úspěchy" v protiofenzívě v Chersonu

Podle ukrajinského regionálního představitele zaznamenaly ukrajinské síly "úspěchy" ve třech oblastech Ruskem okupovaného Chersonského regionu.

Jurij Sobolevskij, zástupce předsedy chersonské oblastní rady, uvedl, že ukrajinské jednotky zaznamenaly úspěchy v okresech Cherson, Beryslav a Kachovka.


- Polsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva uvedly, že zvažují zákaz vstupu ruským cestujícím, pokud tak neučiní Evropská unie jako celek.


Tyto čtyři země, které všechny hraničí s Ruskem, uvedly, že pozastavení platnosti dohody o zjednodušení vízového režimu mezi EU a Ruskem z roku 2007 je "nezbytným prvním krokem".

Tento krok, který navrhlo předsednictví a který podpořilo mnoho členů EU, by pro ruské cestovatele zdražil víza do EU a zrušil by lhůtu pro vydávání víz.

V prohlášení se dále uvádí:

"Je  třeba (drasticky) omezit počet vydávaných víz, především turistických, aby se snížil příliv ruských občanů do Evropské unie a schengenského prostoru."

Tento krok by měl obsahovat výjimky "pro disidenty i jiné humanitární případy", uvedli.

"Dokud taková opatření nebudou zavedena na úrovni EU, budeme... zvažovat zavedení dočasných opatření zákazu vydávání víz na národní úrovni, případně omezení překračování hranic pro ruské občany s vízy EU."

Estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu v rozhovoru s novináři v Praze vyzval k "zákazu vstupu občanů Ruské federace do Evropské unie". Dodal, že:

"Načasování je rozhodující a ztráta času je zaplacena krví Ukrajinců.!

Mezitím maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto na Facebooku oznámil, že EU pozastaví platnost dohody o zjednodušení vízového režimu z roku 2007."Nebude zaveden plošný zákaz vydávání víz, protože v tomto ohledu neexistuje jednotný názor," dodal.


- Rusko má potenciál otevřít "druhé válčiště", pokud se tak rozhodne, a nemělo by být podceňováno, varoval šéf německé obrany.

Generál Eberhard Zorn, nejvýše postavený voják Bundeswehru, to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters:

"Většina ruských pozemních sil je sice v současné době vázána na Ukrajině, ale i tak bychom neměli podceňovat potenciál ruských pozemních sil otevřít druhé válečné dějiště. Rusko má k dispozici také námořnictvo a letectvo a značné rezervy, dodal. Většina ruského námořnictva ještě nebyla nasazena do války na Ukrajině a ruské letectvo má také stále značný potenciál, který představuje hrozbu i pro NATO."

Rusko je "velmi dobře schopno rozšířit konflikt regionálně", řekl.

Dynamika ruského útoku se zpomalila, ale moskevské síly jsou "podporovány masivní dělostřeleckou palbou" a stále vytrvale postupují vpřed, "bez ohledu na civilní ukrajinské oběti", uvedl generál Zorn.

Naznačil také, že Rusku v dohledné době nedojde munice, a dodal:

    Rusové mají k dispozici obrovské množství munice. Tato munice je zčásti stará a velmi nepřesná, ale právě ona způsobuje velké škody na civilní infrastruktuře. Denně vystřílejí kolem 40 000 až 60 000 kusů dělostřelecké munice.

- Podle mluvčího Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Kirbyho Bidenova administrativa brzy oznámí další bezpečnostní pomoc Ukrajině.

Kirby to řekl na tiskovém brífinku:

    Přislíbili jsme ... ukrajinským ozbrojeným silám bezpečnostní pomoc ve výši více než 13 miliard dolarů a budeme v tom pokračovat. A v nadcházejících dnech bude oznámena budoucí bezpečnostní pomoc.

- Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi prohlásil, že jeho agentura bude usilovat o zřízení stálé přítomnosti v Záporožské jaderné elektrárně, aby se zabránilo "jaderné havárii" v tomto zařízení.

Čtrnáctičlenný tým jaderného dozoru OSN by měl do Ruskem ovládané jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny dorazit ve čtvrtek.

V rozhovoru s novináři Grossi řekl: "Všichni se snažíme, aby se situace zlepšila. Mým úkolem je... zabránit jaderné havárii a zachovat největší jadernou elektrárnu v Evropě.

Řekl, že "skutečná práce" začíná zítra, a dodal, že se bude snažit "zajistit stálou přítomnost agentury" v jaderné elektrárně.

- Pohřeb posledního vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačova, který zemřel v úterý ve věku 91 let, se uskuteční v sobotu v Moskvě,
informovaly ruské tiskové agentury s odvoláním na Gorbačovovu dceru a jeho nadaci.

Obřad se bude konat 3. září v moskevské Sloupové síni, na stejném místě, kde bylo po smrti Josifa Stalina v roce 1953 vystaveno jeho tělo, uvedla agentura Interfax s odvoláním na Gorbačovovu dceru Irinu.

Ve stejný den bude Gorbačov pohřben na centrálním moskevském Novoděvičím hřbitově, citovala ruská státní tisková agentura Tass tiskového tajemníka Gorbačovovy nadace Vladimira Poljakova.

Zdroj blízký Gorbačovově rodině již dříve pro Tass uvedl, že bude pohřben vedle své manželky Raisy, která zemřela v roce 1999.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov již dříve uvedl, že Kreml ve středu rozhodne, zda bude Gorbačovovi vypraven státní pohřeb a zda se ho zúčastní prezident Vladimir Putin.

 - Do města Záporoží dorazili jaderní inspektoři OSN

Delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) dorazila do jihoukrajinského města Záporoží před návštěvou jaderné elektrárny, která je v držení Ruska.

Čtrnáctičlenný tým vedený šéfem MAAE Rafaelem Grosim přivezl konvoj, který ráno vyrazil z Kyjeva.

Město je od elektrárny běžně vzdáleno asi dvě hodiny jízdy, ale vzhledem ke složitosti přechodu do Ruskem ovládaných oblastí není jasné, jak a kdy se tým na místo dostane.

Než dnes ráno vyrazil se svým týmem do Záporoží, řekl Grossi novinářům, že plánují strávit v elektrárně "několik dní" a poté podají zprávu.

Mise MAAE složená ze zástupců zemí, které obě strany považují za neutrální, provede inspekci elektrárny a poskytne technickou pomoc.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii se ve středu z hotelu v Kyjevě připravují na odjezd do Záporoží. Mise MAAE provede inspekci jaderné elektrárny v Záporoží a poskytne technickou pomoc.

Návštěva má údajně trvat čtyři dny. Ruské okupační úřady však ve středu uvedly, že MAAE bude mít přístup pouze na jeden den. Uvedly také, že se od mise bude očekávat, že se zařadí do fronty civilistů, kteří přecházejí na okupovaná území. Pokud se tak stane, mohlo by to návštěvu zdržet nebo narušit.

Tyto potenciální překážky přicházejí navíc k obavám o bezpečnost. Ukrajina a Rusko poskytly bezpečnostní záruky pro cestu mise do elektrárny a sousedních oblastí, uvedl před odjezdem z Kyjeva šéf agentury Rafael Grossi.

Elektrárna a okolní města jsou nadále ostřelovány. Minulý týden boje v největší evropské jaderné elektrárně a jejím okolí poškodily důležité dodávky elektřiny, což vyvolalo celosvětové znepokojení.

Grossi popsal misi jako "velmi složitou". "Jedeme do válečné zóny," řekl.


- Obilná sila v Mykolajivu "hoří" po ruském ostřelování, sděluje Ukrajina

Obilná sila v druhém největším ukrajinském přístavu Mykolajiv začala hořet poté, co byla zasažena ruským ostřelováním města, uvedla ukrajinská záchranná služba.

- Ruské vojenské jednotky údajně zavírají brance do horkých místností bez vody, dokud nebudou souhlasit s tím, že se přihlásí k boji na Ukrajině, informovala ruská média.

Ruský server Ridus uvedl, že místní vojenské náborové středisko v Tverské oblasti obdrželo stížnosti, že branci jsou psychologickým nátlakem nuceni podepisovat vojenské smlouvy.

Portál citoval matku jednoho z branců v Tverské oblasti, která uvedla:

" Chlapci v této vojenské jednotce se na příkaz politruka shromažďují v klubu v obrovském horku a se zavřenými okny. Nenechají je odejít a nedají jim napít vody."

Taková nátlaková taktika, pokud je pravdivá, poukazuje na některé obtíže, kterým ruská armáda čelí v důsledku politického rozhodnutí Kremlu nevyhlásit Ukrajině formálně válku - místo toho raději označuje invazi jako "speciální vojenskou operaci".


- Ukrajina obvinila Rusko, že záměrně ostřeluje koridory, aby znemožnilo inspektorům MAAE návštěvu Záporožské jaderné elektrárny na jihu země. Klíčový poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že Rusko se pokouší vytlačit misi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přes Krym a části Luhanské a Doněcké oblasti, které dočasně obsadila vojska Moskvy.

- Ukrajinská protiofenzíva na znovudobytí Chersonu bude "pomalou operací, která rozmělní nepřítele"
, uvedl vysoký prezidentský poradce Oleksij Arestovyč. "Mnozí by si samozřejmě přáli rozsáhlou ofenzívu se zprávou o dobytí města naší armádou za hodinu," napsal. "Ale my takhle nebojujeme... Prostředky jsou omezené."

- Rusko zastavilo dodávky plynu hlavním plynovodem do Evropy s odvoláním na nutnost údržby jeho jediného zbývajícího kompresoru a zvýšilo vyhlídky na recesi a příděly energie v celém regionu. Podle ruského státního energetického gigantu Gazprom odstávka kvůli údržbě plynovodu Nord Stream 1 znamená, že od středy 1:00 světového času do soboty 3. září 1:00 světového času  nebude do Německa proudit žádný plyn. Podle údajů z internetových stránek provozovatele plynovodu Nord Stream 1, na které se odvolává agentura Reuters, bude ve středu ve 4 až 5 hodin ráno světového času tok nulový. Evropské vlády se obávají, že by Moskva mohla výpadek prodloužit v odvetě za uvalené západní sankce.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že "těžké boje" pokračují na "téměř celém území" Chersonu. Mluvčí ukrajinského jižního velení Natalia Humeniuková řekla, že ukrajinským silám se podařilo poškodit mosty, které spojují Cherson přes řeku, čímž se staly "neprůjezdnými pro těžkou techniku".

- Agentura OSN pro kulturu sdělila, že podporuje žádost Ukrajiny zapsat její přístavní město Oděsa na seznam světového dědictví UNESCO. Historické centrum Oděsy, které bylo již zasaženo dělostřeleckou palbou, se nachází jen několik desítek kilometrů od frontové linie, uvedla agentura ve svém prohlášení.

- Ukrajina pokračuje v ofenzivě proti ruským silám na celém území jižní Ukrajiny a podle britských zpravodajských služeb zatlačila frontovou linii "místy o určitou vzdálenost". V úplné zprávě zveřejněné britským ministerstvem obrany se dodává, že Rusko "pokračuje v urychlených pokusech o vygenerování nových posil pro Ukrajinu".

- Moskvou dosazený vůdce okupovaného Chersonu údajně uprchl do Ruska. Kirill Stremousov na dotaz listu Guardian ohledně svého pobytu uvedl, že "cestuje po ruských městech a setkává se s různými lidmi kvůli práci".

- Bývalýí šéf britské tajné zpravodajské služby MI6 uvítal ukrajinské protiútoky v Chersonu s tím, že jde o klíčový moment ve válce. Sir Alex Younger řekl v BBC, že odvetný úder Kyjeva ukazuje, že obě znepřátelené strany "dosáhly určité rovnováhy, což je nečekaná a upřímně řečeno vítaná situace".

Podle deníku Washington Post Ukrajina používá dřevěné návnady moderních amerických raketových systémů, aby oklamala Rusko, které na ně plýtvá svými raketami.
Dřevěné verze raketových odpalovacích systémů dodaných USA přilákaly nejméně 10 ruských řízených střel Kalibr, což vedlo Ukrajinu k dalšímu zvýšení výroby dřevěných replik ve snaze nalákat Moskvu, aby vypálila své drahé rakety dlouhého doletu na falešné cíle, uvedla publikace.

- V Moskvě zemřel ve věku 91 let poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov.
Gorbačovovy reformy vedly k nečekanému rozpadu jeho země a k pádu komunismu v celé střední a východní Evropě. Zemřel po "těžké a vleklé nemoci", uvedly v úterý ruské tiskové agentury s odvoláním na představitele nemocnice. Poslední zprávy naznačovaly, že měl onemocnění ledvin.

Ukrajinský parlament v úterý schválil několik zákonů a ratifikací, které mají zemi přiblížit Evropské unii, uvedl Volodymyr Zelenskij. "Krok za krokem směřujeme k plnému členství v EU," dodal.

- Zelenskij se setkal s šéfem jaderného dozoru OSN, který tento týden povede expertní tým, který provede inspekci Ruskem ovládané Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny
. "Je to důležitá mise a děláme vše pro to, aby byla bezpečná a fungovala na plný výkon," řekl během úterního setkání s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelem Grosim. Šéf Ruskem dosazené místní správy Jevgenij Balickij řekl, že od návštěvy MAAE mnoho neočekává a agentuře Interfax řekl, že inspektorům "musí stačit jeden den".

- Při ruském ostřelování Charkova bylo zabito nejméně pět lidí a 12 jich bylo zraněno,
uvedl Zelenskij. 

- Velkoobchodní cena plynu prudce klesla, což je vzácný oddech od nedávných maximálních hodnot na základě náznaků, že se Evropa chystá přímo zasáhnout na energetických trzích. Evropská komise uvedla, že pracuje "na plné obrátky" na nouzovém balíčku a na dlouhodobější "strukturální reformě trhu s elektřinou", s cílem bojovat proti prudkému růstu cen.

- Putin pochválil  Gorbačova za "obrovský vliv na běh světových dějin".

Vladimir Putin v zaslaném kondolenčním telegramu uvedl, že Michail Gorbačov měl "obrovský vliv na běh světových dějin".

Putin uvedl, že bývalý sovětský vůdce, který zemřel ve věku 91 let, "provedl naši zemi obdobím obtížných, dramatických změn a zásadních zahraničněpolitických, ekonomických a sociálních výzev".

Gorbačov "hluboce chápal, že reformy jsou nezbytné", a snažil se nabídnout vlastní řešení problémů, kterým Sovětský svaz čelil v 80. letech, dodal Putin.

- Šíří se zprávy o požáru ropného skladu, k němuž došlo ve vesnici poblíž města Džankoj na Krymu, který byl v roce 2014 anektován Ruskem.

- Mychajlo Podoljak, klíčový poradce prezidenta Volodymyra Zelenského,ve středu uvedl, že ruské síly jsou na okupovaných územích "stále aktivnější".

Sdělil, že Rusové okrádají podniky, zemědělce a rozebírají továrny.

1
Vytisknout
5073

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022