Expert: Ukrajinská ekonomika byla invazí zničena

2. 9. 2022

čas čtení 3 minuty
Maksym Nefjodov, vedoucí projektu podpory reforem na KSE Institutu Kyjevské školy ekonomické, v ukrajinské národní televizi odhalil dramatický dopad, který měla ruská invaze na národní hospodářství, upozorňuje Jack Buckby.

Nefjodov odhalil, že ukrajinská ekonomika ztratila od začátku invaze více než 113,5 miliardy dolarů.

"Poslední údaj o přímých ztrátách ukrajinské ekonomiky v důsledku ruské agrese je asi 113,5 miliardy dolarů. Existuje další směr našeho výzkumu – potřeba zotavení. A projekt ‚Rusko zaplatí‘ se v tomto směru aktivně rozvíjí," řekl Nefjodov.

Ukrajinský ekonom také popsal, že pokračující archivace satelitních snímků, fotografií a videí ničení na Ukrajině bude cenným nástrojem při určování, kolik bude stát Ukrajinu obnova měst a infrastruktury, až konflikt skončí.

Nezaměstnanost 35 %

Jak válka pokračuje, desítky milionů lidí, kteří stále žijí na Ukrajině, bojují o nalezení práce v nejhorších ekonomických podmínkách, jaké kdy země zažila.

Zpráva zveřejněná Národní bankou Ukrajiny odhalila, jak se míra nezaměstnanosti v zemi ztrojnásobila na "bezprecedentních" 35 %, což znamená, že 5,2 milionu lidí v produktivním věku hledá práci, protože podniky se v důsledku války nadále zavírají.

Zpráva popsala "prudký pokles ekonomické aktivity a migraci z předních regionů" jako důvod dramatického nárůstu nezaměstnanosti.

Mezinárodní organizace práce však tvrdí, že nezaměstnanost se blíží 4,8 milionům, tedy přibližně 30 % předválečné zaměstnanosti na Ukrajině.

Dopady jinde

Válka na Ukrajině způsobila chaos i v ekonomikách mimo Ukrajinu. Švédská vláda snížila svůj výhled růstu na příští rok a varovala, že ruská válka na Ukrajině posílí inflaci a zhorší ekonomické podmínky v zemi.

Vládnoucí strana sociálních demokratů zvýšila výhled hospodářského růstu pro letošní rok na 2,3 % z původní červnové projekce 1,9 %, ale svou předpověď pro rok 2023 snížila z 1,1 % na 0,4 %.

Rusko od invaze také zaznamenalo svůj slušný podíl na ekonomických potížích. Akademici Yale University popsali v článku zveřejněném v červenci, jak Rusko čelí "ekonomickému zapomnění" v důsledku ochromujících ekonomických sankcí ze strany Spojených států a NATO.

Rusko nyní doufá, že přebuduje svou ekonomiku pomocí strategie "obratu k Asii", díky níž Kreml navázal hlubší vazby s asijskými zeměmi, včetně Číny a Severní Koreje, aby zaplnil mezery ve svých požadavcích na výrobu a služby. Vztahy mezi Čínou a Ruskem, které se dlouho vyznačovaly konkurenční povahou, se nyní stávají závislostí, protože Západ se snaží své ekonomiky co nejvíce oddálit od Ruska a v některých případech také od Číny.

"Pochybuji, že se ukrajinská ekonomika zotaví v nějakém rozumném časovém rámci - a zdá se jasné, že ukrajinská ekonomika byla zničena ruskou invazí," vysvětlil bývalý představitel Obamovy administrativy a vysoký úředník ministerstva financí v rozhovoru pro 19FortyFive.

"Velkou výzvou je, do čeho budou chtít společnosti nebo finanční instituce investovat na Ukrajině, pokud je Rusko stále hrozbou a Putin zůstane u moci? Pokud válka na Ukrajině zůstane zmrazeným konfliktem a stane se jen větší verzí toho, co se stalo před lety na Donbasu, zamrzne i ukrajinská ekonomika – s vysokou nezaměstnaností a nedostatkem tolik potřebných investic pravděpodobně konečným výsledkem."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4915

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2022