Británie: Premiérská pozice Liz Trussové po vyhazovu Kwartenga a nejnovějším obratu o 180 stupňů visí na vlásku

14. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Jeden čelný konzervativní poslanec: "Ona ho vyhodila za to, že realizoval její politiku."

Rozhodnutí Liz Trussové vyhodit ministra financí Kwasiho Kwartenga  a zavázat se ke zvýšení daně z příjmu právnických osob nedokázalo uklidnit trhy ani toryovské poslance

64 procent Britů zastává názor že Trussová musí odstoupit. 61 procent chce všeobecné volby



Liz Trussová se zoufale drží premiérského křesla poté, co vyhodila svého kancléře a roztrhala svůj státní rozpočet z 23. září ale nepodařilo se jí uklidnit finanční trhy ani rozzuřené konzervativní poslance.

V ponižujícím obratu premiérka ustoupila od plánů zrušit zvýšení daně z příjmu právnických osob o 18 miliard liber a nahradila Kwasiho Kwartenga ve funkci ministra financí Jeremym Huntem.

Při neuvěřitelné tiskové konferenci, trvající necelých devět minut v pátek odpoledne kdy ji všichni přítomní novináři vyzývali, ať rezignuje, tvrdila Trussová naprosto nepřesvědčivě , že její setrvání ve funkci premiérky pomůže "ujistit trhy o naší finanční disciplíně". Avšak úroky vládních půjček po její tiskové konferenci, na níž změny oznámila, vzrostly a libra znovu  klesla.

Hlavní problém kromě vyhození ministra financí, který dělal přesně to, co Trussová chtěla, je, že po všech těch obratech o 180 stupňů nemá Trussová žádnou ekonomickou strategii a není důvodu, proč by měla zůstávat ve funkci. Způsobila to zbrklým oznámením, že sníží daně, opatření však bylo nevysvětlené a nefinancované. Zároveň vyjadřovala pohrdání nad běžnými finančními postupy a svým diletantstvím naprosto šokovala mezinárodní finanční trhy,

 
Vysocí konzervativní poslanci spřádají plány, jak ji z funkce odvolat, přičemž někteří z nich zvažují, zda ji v příštích dnech veřejně vyzvou k rezignaci.

V situaci, kdy je premiérský úřad  v rozkladu, vyzval Keir Starmer, předseda labouristů, k uspořádání všeobecných voleb bez ohledu na to, zda Trussová zůstane, nebo odejde, a prohlásil, že vládě "zcela došly síly".

Starmer řekl:  "Jsme v absurdní situaci, kdy máme třetího nebo čtvrtého premiéra za posledních šest let a během několika týdnů jsme dostali premiérku, která má  nejhorší reputaci ze všech premiérů v historii. Jejich strana je zcela vyčerpaná. Nemá žádné nápady, nedokáže čelit budoucnosti a za nechala Spojené království v defenzivě. Pro dobro země potřebujeme všeobecné volby."

Podle některých poslanců  by labouristé mohli také uvažovat o vyvolání hlasování o důvěře vládě již příští týden, čímž by vytvořili tlak na torye, aby ji podpořili, nebo vyvolali volby.

Trussová v pátek na velmi krátké tiskové konferenci nastínila změnu svého kurzu a uznala, že části jejího státního rozpočtu z 23. září  "šly dál a rychleji, než trhy očekávaly". Odmítla však převzít odpovědnost za svůj podíl na této situaci a odmítla výzvy k omluvě.

Naznačila také, že zastaví zvyšování veřejných výdajů, a to ve výrocích, které se zdály být v rozporu s jejím slibem v parlamentu z tohoto týdne, že veřejné výdaje snižovat nebude. Paul Johnson, ředitel Institutu pro fiskální studie, uvedl, že vyšší inflace "již nahlodala plány stanovené před rokem", a poukázal na to, že  Trussová nemůže zvyšovat výdaje méně rychle, protože inflace je eroduje.

Rozhodnutí Trussové propustit Kwartenga a zvýšit daň z příjmu právnických osob na 25 %, jak to předtím plánovala vláda Borise Johnsona,  je druhým obratem o 180 stupňů poté, co státní rozpočet  nefinancovaných daňových škrtů a výdajů způsobil v září pád libry a propad trhů do chaosu.

Na otázku, proč by měla zůstat ve funkci, Trussová odpověděla: "Jsem naprosto odhodlaná dotáhnout do konce to, co jsem slíbila - zajistit vyšší růst a větší prosperitu Spojeného království." Nijak nevysvětlila, jak to chce udělat. Žádný program nemá. Kecy, kecy, kecy. Konzervativní poslanci byli zdrceni.

Po osmi minutách před kamerami, během nichž zodpověděla čtyři otázky novinářů vybraných premiérským úřadem, spěšně odešla od  pódia. Neposkytla žádné odpovědi na to, proč neodstoupila.

Několik toryů uvedlo, že předkládají dopisy Grahamu Bradymu, předsedovi Výboru 1922, který rozhoduje o odvolání britského premiéra,  jako nejlepší způsob, jak dát najevo, že chtějí, aby odstoupila, ale jiní k tomu měli výhrady z obavy, že by změna lídra mohla vyvolat tlak na všeobecné volby. Volební podpora konzervativců poklesla na 19 procent, zatímco labouristé mají volební podporu přes 50 procent. Kdyby nyní byly všeobecné volby, většina poslanců v Dolní sněmovně budou labouristé a konzervativní poslanci tam budou jen asi čtyři.

Šéf Konfederace britského průmysl řekl v odpoledne v rozhlase, že snižování daní pro podnikatele není to nejdůležitější. Nejdůležitější je hospodářská a finanční stabilita země. Žádný podnikatel nebude do Británie investovat, pokud je země finančně a hospodářsky nestabilní a vládne chaos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6322

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022